ciasto marzyło mi się już od kilku dobrych lat. Przed Bożym Narodzeniem postanowiłam je zrobić. Upiekłam. A potem raczyłam się nim na słodkie śniadanie każdego świątecznego poranka. Wręcz wybornie smakowało maczane w mocnej, aromatycznej kawie! Upieczcie je sobie i poczujcie, jak cudownie smakuje! Co jest potrzebne? ciasto 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 50 g masła(...)cytryny i miksujemy do połączenia się składników. Gdy masa jest gotowa, wrzucamy przepołowioną żurawinę. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę. Chwilę czekamy, aż przestygnie. Dodajemy mąkę i zmielone orzechy. Ciasto przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i całość pokrywamy kruszonką, rozcierając ją w palcach. Posypujemy migdałami. Kilka połówek żurawiny możemy także wyłożyć na kruszonkę. Pieczemy w 180C
Raj dla PodniebieniaObłędny w smaku sernik. Kruche ciasto, powidło śliwkowe własnoręcznej roboty, bakalie i masa serowa. Delikatny, pyszny, najlepszy. Na podwieczorek, poczęstunek, na wszystkie święta i okazje. Sernik to ciasto które nigdy się nie nudzi. Zawsze smakuje. Ciągle wymyślam nowe wersje. I za każdym razem jest pysznie. Upieczcie taki sernik i dajcie znać czy smakowało. Potrzebujemy: Na ciasto(...)mleka każdy ) Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 szklanka rodzynek pół szklanki pestek słonecznika 10 dag płatków migdałowych mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce, a następnie wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około
Izabelawkuchnisłynny i pyszny wypiek z okresu PRL-u. Przepis pochodzi z mojej mamy starego zeszytu. Mięciutkie i kakaowe ciasto po prostu rozpływa się w ustach! Do tego przełożenie z lepkiego kremu z bitej śmietany i pyszna kakaowa polewa sprawia, że Wuzetka jest wyśmienita! Idealnie nadająca się na każdą okazję, a w tym zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam do spróbowania(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do przyrządzenia ciasta Wuzetka zalecam blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm Ciasto Wuzetka – składniki: jajka – 7 sztuk cukier – 1 szklanka kakao – 2/3 szklanki śmietana 30% – 200 ml mąka pszenna – 2/3 szklanki czekolada deserowa – 2 tabliczki powidła śliwkowe – 260 g śmietana 36% – 1 litr śmietan
Olcia gotuje!Ciasteczka cytrynowe to było takie ekspresowe objawienie. Zobaczyłam je na instagramie i praktycznie od razu zabrałam się do roboty. Bazą ciasteczek jest ciasto kruche. Ale nie trzeba wykrawać z niego różnych kształtów. Ciasto „uklepujemy” w foremce, a potem na ciepło kroimy w kwadraty (lub inne kształty). Przyznaje, że jeszcze tak kruchego nie szykowałam, a okazało się(...)wykładamy papierem do pieczenia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką od cytryny. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Gdy ciasto zbyt mocno się klei do miksera zagniatamy chwilę dłonią (można podsypać odrobiną mąki) i przekładamy do foremki. Rękami ugniatamy ciasto równo w całej foremce. Na końcu docisnęłam ciasto szklanką, żeby było równe. Foremkę wkładamy
Relaxtimenajprostszy na świecie przepis na pyszny placek morelowy. To ciasto jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale też bardzo proste. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy kucharz, nawet ten początkujący. Takie ciasto możemy przygotować praktycznie zawsze kiedy mamy na to ochotę, wtedy kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Do przygotowania tego placka potrzebne nam będą następujące składniki 18 g świeżych(...)szczyptę soli, wymieszajmy. Do sypkich składników dodajmy resztę ciepłego mleka, 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła, żółtka, skórkę otartą z połówki cytryny i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie morele oczyśćmy, wypestkujmy, pokrójmy na połówki lub osączmy z zalewy. Natomiast resztę masła, mąki i cukru drobnego zagniećmy z płatkami migdałów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kojarzył mi się ze świętami Bożego Narodzenia, pomimo tego, że często go piekę w tym dniu smakuje wyjątkowo. Dzisiaj mam dla Was propozycję na wyjątkowy sernik, sernik na kruchym cieście z kajmakową masą, pięknie udekorowany ciasteczkami i orzechami laskowymi. Słodki i obłędny. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka pół szklanki cukru pudru(...)Dodatkowo: 20 dag masy krówkowej kajmak od HELIO 80 g orzechów laskowych prażonych od HELIO 1 łyżka kaszy manny Wykonanie pyszne sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Izabelawkuchnisernikiem. Ja już nawet nie pamiętam kiedy go jadłam, tak dawno to było ;) Chodził za mną i chodził, aż w końcu go upiekłam. Rodzinka jak zwykle zachwycona ;) Ciasto kakaowe: 200 g masła/margaryny 1 szkl cukru 5 łyżek wody 3 łyżki kakao 4 jajka 2 szkl maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik: 1 kg sera z wiaderka(...)szkl cukru 4 jajka 100 g miękkiego masła 1 op. budyniu waniliowego kilka kropel ekstraktu waniliowego Polewa: 2 gorzkie czekolady 1 szkl śmietanki 30% Ciasto kakaowe: Do rondla przełożyć masło, cukier, kakao i wodę. Podgrzewać, cały czas mieszając aż składniki się połączą. Odstawić do ostudzenia. Dodać żółtka, zmiksować. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować do połączenia składników. Białka ubić
Smakołyki Asimiękki tłuszcz, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do spienienia, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, gęsto poukładać ćwiartki śliwek ( duże śliwki przekroić na połowę, usunąć pestki i połówki przekroić jeszcze na połowę ) skórką(...)dołu. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić. Cukier puder wymieszać z kwaskiem cytrynowym i gorącą wodą, polać wierzch ciasta, zostawić do zastygnięcia lukru - bardzo mocno śliwkowe ciasto ucierane, ciasto jest lekkie, delikatne, nasączone sokiem z pieczonych śliwek i kwaskowatym lukrem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcudowny smak. Ten przepis na makowiec japoński jest naprawdę bardzo prosty. Może i wygląda nieco skomplikowanie, ale przygotowałam dla Was również filmik, na którym zobaczycie dokładnie etapy przygotowania tego ciasta. Dodatkowo poniżej znajdziecie listę kroków, które przybliżą Wam jak przygotować makowiec japoński w swoim domu. Jestem pewna, że ten makowiec z jabłkami posmakuje Wam, ale także zachwyci Waszych gości(...)nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół. Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej masło oraz mleko. Gotową polewę wykładamy na przestygnięte ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowiec japoński Makowiec japoński, zwany również jako makowiec z jabłkami to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych wypieków. Makowiec ten jest przygotowany na bazie sypkiego
Przepiski.pllubiłam ale jak widać wszystko się może z wiekiem zmienić Obecnie jej uwielbiam ale w wersji nie pieczonej. Czyli nieprzetworzonej. Stąd pomysł na stworzenie prostego i szybkiego ciasta. Podstawą jest biszkopt genueński czyli taki w którym ubijamy całe jajka. Wykorzystywałam go już kilkakrotnie między innymi w cieście z czekoladą i bananami . Chyba wolę miksować całe jajka niż białka i żółtka(...)osobno. Biszkopt nasączyłam kawą. Uważam, że był to strzał w dziesiątkę. Dalej jest krem z masłem orzechowym, orzechy i polewa czekoladowa. Fajne, proste i szybkie ciasto które smakiem przypomina mi jakiś batonik. Ale nie do końca umiem powiedzieć który Biszkopt z kremem orzechowym przepis na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: 2 jajka 6 łyżek cukru 6 płaskich łyżek mąki
Relaxtime