Szybkie i proste ciasto daktylowe bez mąki i z niewielką ilością cukru. Ciasto jest delikatne i daje dużo możliwości serwowania ? Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 6 jajek 1/3 szklanki cukru 2,5 szklanki mielonych orzechów laskowych 150 g daktyli 2 łyżki rumu ½ cytryny Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodaję mielone orzechy i mieszam łopatką. Daktyle kroję(...)połowy cytryny. Następnie daktyle dodaję do ubitych żółtek z orzechami i mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie z żółtkami, orzechami i daktylami. Ciasto wykładam do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm i piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto daktylowe można podawać z konfiturą, czekoladą, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Słodki sentymentpudru 200 g ulubionego dżemu Dodatkowo siekane orzechy lub migdały, pokruszony wafelek, albo inny dodatek, który lubisz oraz czekolada. Przygotowanie: Ciasteczka blenduję na piasek, dodaję mleko i zagniatam kulkę ciasta. Następnie kulkę owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. Śmietankę ubijam razem z mascarpone i cukrem pudrem. Do kremu dodaję jakiś ulubiony dodatek (u mnie to czekoladowy(...)wafelek). Wyciągam ciasto z lodówki i kładę na folii aluminiowej. Rozwałkowuję na prostokąt ok. 30cmx20cm. Na ciasto wykładam krem, a wzdłuż jednego dłuższego boku dżem. Teraz najtrudniejsza część, czyli zwijanie. Roladę zawijam zaczynając od boku z dżemem. Pomagam sobie folią, to znaczy – podnoszę ciasto razem z folią, zawijam i dopiero wtedy „odczepiam” folię od ciasta. Po kawałku zawijam, a zwiniętą
Słodki sentymentlekkie ciasto brzoskwiniowe ze smażonymi wiórkami kokosowymi po raz pierwszy spróbowałam u mojej Mamy. A że smaczne i godne, to wyprosiłam przepis. Oczywiście musiałam zrobić trochę „po swojemu” Oryginalnie ciasto jest na białym biszkopcie i serkach waniliowych. U mnie znajdziecie ciemny biszkopt i ricottę. A przepis jest taki Składniki na biszkopt: 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej(...)kostkę brzoskwinie z puszki. Masę wylewam na pierwszy blat biszkoptu i przykrywam drugim blatem. Dodatkowo potrzebujemy: 200 g dżemu brzoskwiniowego 100 g wiórków kokosowych 25 g masła Przygotowanie: Wierz ciasta smaruję dżemem brzoskwiniowym. Masło rozpuszczam na patelni, wsypuję wiórki i przysmażam, aż nabiorą złotego koloru. Gorące wiórki wykładam na dżem. Ciasto brzoskwiniowe ze smażonymi wiórkami kokosowymi wstawiam do lodówki
Słodki sentymentczekolada deserowa posiekana 100 gram, skórka starta z 1 pomarańczy, cukier puder do posypania - ile potrzeba Wiśnie mrożone bez pestek odmrozić w torebce, potem wylać na sitko, sok do ciasta. Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, jajka, miękką palmę, startą skórkę z pomarańczy sparzonych, posiekaną drobno czekoladę, sok z wiśni i mikserem utrzeć(...)dość gęste ciasto z 4 minuty na najwyższych obrotach. Formę silikonową 22 cm posmarować cienko olejem, do formy przełożyć ciasto. Na wierzchu ciasta rozłożyć odmrożone wiśnie, formę wstawić do Airfryer Philips HD9240/30, ustawić 160 C i 40 minut, zamknąć szufladę i włączyć. Po zakończeniu programu sprawdzić patyczkiem, jeśli jest ciasto na patyczku to jeszcze dopiec z 10 minut
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na to ciasto z jabłkami znalazłam tutaj ( klik ). Jest to niezwykle proste ciasto w przygotowaniu i szybkie. Smakuje i pachnie rewelacyjnie, jest puszyste i wilgotne. Jeśli szukacie fajnego ciasta do kawy, to jak najbardziej polecam. U nas zrobiło ono furorę i robiłam go już dwa razy :-) Keksówka: 25 x 11 cm Składniki: 2 jajka 120 ml jogurtu naturalnego(...)składniki mokre i delikatnie, oraz powoli mieszamy drewnianą łyżką tylko do pierwszego połączenia się składników (nie możemy mieszać za długo). 4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, górę wyrównujemy. Skorupka cynamonowa: 1. Do miseczki dajemy wszystkie składniki i palcami je łączymy. Tak powstałą kruszonkę rozkładamy na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około
kruche babeczkipłaskie łyżki kakao pół łyżeczki cynamonu *** Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, pokrojone na kawałki masło oraz żółtko *** *** Wszystko razem zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto *** *** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao i cynamon *** *** Zagniatamy *** *** Oba ciasta wkładamy do foliowych woreczków i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie(...)ciasta rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około pół centymetra *** *** Z ciasta wycinamy mniejsze i większe kształty *** *** Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 10 minut *** *** Smacznego *** POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK) Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj
Blog z ApetytemPrzewijający się w intrenecie pomysł na ciastka choinki na patyczku mega mnie zauroczył...a jednak, podchodziłam do niego 3 razy ;) Najpierw zamieniłam ciasto francuskie na drożdżowe ale zabrakło mi patyczków i ciasto nie współpracowało, potem wróciłam do pierwotnego pomysłu na ciasto francuskie ale nie namoczyłam i nie zmieliłam maku do nadzienia - czemu? Nie wiadomo...wyszło zupełnie nie tak, jak miało(...)puszki 100g maku namoczonego przez noc w mleku garść orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki cynamonu Do tego: 1 op. ciasta francuskiego patyczki do szaszłyków pestki granatu (opcjonalnie) cukier puder. Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki masy makowej umieść w robocie kuchennym i dobrze zmiksuj, aż masa makowa będzie jednolita. 2. Przełóż
Kuchnia w Słońcu Skąpanapiernik pieczony w keksówce, przełożony powidłami i oblany czekoladową polewą. Powidła i polewa sprawiają, że jeszcze dłużej zachowuje świeżość i jest wilgotny nawet przez wiele dni. PIERNIK Z MASĄ Ciasto piernikowe przełożone powidłami i masą śmietanową. Wygląda bardzo imponująco ale jego zrobienie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. PIERNIK BEZ MIKSERA To ciasto jest na prawdę błyskawiczne, wystarczy wymieszać(...)wszystkie składniki trzepaczką i gotowe! Wychodzi bardzo aromatyczne i wilgotne. Ten przepis może być też idealną bazą do zrobienia błyskawicznego ciasta czekoladowego, wystarczy pominąć przyprawę do piernika. Tradycja pieczenia piernika sięga wielu wieków i jest szczególnie popularna w okresie świątecznym. Proces rozpoczyna się od starannego połączenia składników, takich jak miód, przyprawy korzenne i cukier, tworząc aromatyczne ciasto. Gotowe ciasto jest
Słodki Blogkorzennymi przyprawami jest po prostu niesamowicie aromatyczny. Już podczas pieczenia roznosi się zapach, który wypełnia całe mieszkanie i sprawia, że nie mogę się doczekać jego skosztowania. Dzisiaj, gdy włożyłam ciasto do piekarnika, zauważyłam, że mam akurat godzinę na trening. Postanowiłam wykorzystać ten czas na poprawę kondycji. Po około 10 minutach poczułam w powietrzu delikatny zapach korzennych przypraw, który natychmiast dał(...)Guinness. Jego wyjątkowy smak i jedwabna konsystencja doskonale komponują się z korzennymi przyprawami, tworząc niepowtarzalne połączenie smakowe. Tak bardzo jestem zadowolona z efektu, że zaraz powędruje do piekarnika drugie ciasto. A jakie to będzie, to już niedługo się dowiecie. Świąteczne wypieki to dla mnie prawdziwa uczta dla zmysłów i okazja do eksperymentowania z różnymi smakami i aromatami. To czas
codojedzeniaPorzeczkowiec to pyszne ciasto o słodko-kwaśnym smaku. Składa się z wilgotnego kakaowego biszkopta, delikatnego kremu śmietankowego i dżemu porzeczkowego, który fajnie przełamuje słodycz ciasta. Artykuł Porzeczkowiec pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plPiernik ten potrzebuje ok 5-6 tygodni na dojrzewanie, a następnie kilka dni (do 6-ciu) na 'skruszenie’. Wg M.Lemnis i H.Vitry, piernik można piec wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu („parter” lodówki lub – co najlepsze – w chłodnej piwnicy) Jeśli chcecie, aby na Waszych stołach w Wigilię(...)pojawił się ten piernik, to do roboty! Ostateczny termin robienia ciasta to 1 grudnia Składniki (na 3 blaty ciasta o wielkości 39 x 26 cm): – 500 g naturalnego miodu – 1,5 – 2 szklanki cukru – 250 g masła – 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej – 0,5 szklanki zimnego mleka – 1 kg mąki pszennej
CookYourselfdomowych wypieków, koniecznie musisz spróbować jabłkowego makowca z orzechową kruszonką. To połączenie intensywnego smaku jabłek z chrupiącą kruszonką i delikatną nutą maku z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie tego ciasta jest łatwe i nie wymaga skomplikowanych składników. Składniki: Ciasto kruche 250 g mąki pszennej 100 g cukru cukier waniliowy 1 jajko 150 g margaryny lub masła 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Na czas przygotowania pozostałych części ciasta wstawić do schłodzenia, do lodówki min 30 minut. Kruszonka 100 g mąki pszennej 100 g orzechów laskowych drobno mielonych 100 g masła 50 g cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia( można pominąć) Masa 500 g jabłek, starte na tarce na grubych oczkach 30 g cukru
gotuj ze mnąMurzynek z powidłami śliwkowymi to niezwykle proste i smaczne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Naprawdę do jego przygotowania nie są potrzebne żadne umiejętności. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. U mnie i tak zazwyczaj znika bardzo szybko! Koniecznie sami przekonajcie się, że dobre ciasto może być szybkie i tanie. Polecam. >> Koniecznie sprawdźcie mój ulubiony(...)Forma: 11 x 30 cm Czas przygotowania: do 30 minut Czas oczekiwania: około 20 minut Czas pieczenia: 50-60 minut Murzynek z powidłami śliwkowymi - składniki: Ciasto: 120g masła/margaryny 200g cukru 250 ml mleka 60g kakao 3 jajka 150g powideł śliwkowych 300g mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Polewa czekoladowa: 60g czekolady gorzkiej
Di gotujeCześć Kochani, dziś zapraszam Was na ciasto petardę! Po prostu wspaniałe. Mowa o cieście SŁODKI PIERNICZEK, jest to przekładaniec biszkoptowy z kremem grysikowym, powidłami i orzechami. Idealne ciasto na świąteczny stół, wręcz rozpływa się w ustach a smaki w nim zawarte wzajemnie idealnie się uzupełniają tworząc wspaniałą całość-musicie spróbować. Zapraszam :) Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok(...)krem dajemy drugi spód korówkowo makowy i lekko nasączamy go herbatą. Smarujemy go cieniutko resztą kremu i posypujemy orzechami Wstawiamy do lodówki na cała noc. I gotowe :) Ciasto jest wspaniałe, wilgotne, delikatnie, rozpływa się w ustach. Wszystkie jego smaki idealnie się ze sobą łączą. Polecam bardzo gorąco
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku