Szybkie ciasto na maślance – wymieszaj i piecz Lubicie szybkie wypieki? Ja uwielbiam. Dziś polecam Wam proste ciasto na maślance . Wystarczy wymieszać składniki i można piec. Prosto, szybko i pysznie. Taki placek na maślance można też śmiało zabrać ze sobą w plener. Na świeżym powietrzu smakuje jeszcze lepiej Kto się skusi? P.s. Takie ciasto z maślanką można śmiało wzbogacić(...)dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i wszystko mieszamy widelcem do połączenia. Masę wylewamy do przygotowanej formy – u mnie 24×24 wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze obserwujemy ciasto i sprawdzamy je patyczkiem. Po wystudzeniu oprószamy
Słodkie okruszkiproste w wykonaniu. Pyszny deser w zaledwie 15 minut! Składniki: * wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyjąć z lodówki na około godzinę przed robieniem ciasta 0,5 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka) 2 jajka 160g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 16g szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder(...)posypania *** Przygotowujemy ciasto na racuchy. Do miski przekładamy mielony ser, wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, cukry i sól *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i układamy ciasto – około 2 łyżki ciasta na każdego racuszka *** *** Smażymy z dwóch stron na rumiano *** *** Po zdjęciu z patelni
Blog z Apetytembyło dokładnie tak samo – zniknęło w tempie błyskawicznym! Półkruchy delikatny spód przykryty kwaskowatym rabarbarem, soczystymi truskawkami i puszystą bezową pianką to prawdziwe niebo w gębie! Dosłownie! Ciasto jest fantastyczne, a kwaśny smak rabarbaru, truskawki i słodka beza to duet idealny! Ciasto jest bardzo szybkie, łatwe i tanie! Koniecznie spróbujcie! Czekam na zdjęcia Waszych wypieków! SKŁADNIKI: ( tortownica 28 cm ) CIASTO(...)łyżka OWOCE: * truskawki – 200 g * rabarbar – ok. 500 g BEZA: * białko – 4 szt * cukier – 200 g * mąka ziemniaczana – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wszystkie składniki zagniatamy, wylepiamy tortownicę, nakłuwamy. Podpiekamy ok. 20 minut w 190 góra/dół. OWOCE: Umyte owoce kroimy – rabarbar na drobną kostkę, truskawki na plastry. Wykładamy na podpieczony i posypany
Ostra na SłodkoCiebie stary przepis na Mannowiec Czekoladowy Stefania bez pieczenia, który z pewnością wzbudzi radość i wspomnienia. Aby stworzyć to pyszne i ekonomiczne ciasto w kilka chwil potrzebujesz kilku prostych składników. Ciasto jest bez jajek, nie trzeba go piec, robi się szybko , łatwo i bez użycia miksera . Bazą ciasta są herbatniki pomiędzy którymi znajduje się krem kakaowo(...)grysikowy , o delikatnym, acz głebokim smaku. Górę ciasta otula polewa czekoladowa posypana wiórkami kokosowymi. Ten mannowiec czekoladowy jest wyjątkowym połączeniem tradycji, prostoty i absolutnie obłędnej czekoladowej przyjemności. Spróbuj go zrobić i podziel się swoimi wrażeniami w komentarzach! Przepis na Mannowiec Czekoladowy SKŁADNIKI: *na foremkę:25x25cm herbatniki (około 36 szt.) mleko (1 litr) kasza manna (200 g) masło
Rita creativecieśnie naleśnikowym to pyszna przekąska nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych, każdy się nimi zachwyca. Naprawdę warto wypróbować ten szybki przepis! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka w cieście naleśnikowym są bardzo szybkie i tanie w przygotowaniu. Można je szykować przez cały rok, gdyż w naszym kraju jabłek pod dostatkiem! Są ekspresowe w przygotowaniu, ale jeszcze szybciej znikają z talerzy(...)podwójną porcję, bo jak każdy zacznie łapać, to ekspresowo znikają. Moim zdaniem najlepiej smakują z cukrem pudrem. Wam również polecam taką wersję. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Składniki 150 g mąki pszennej 100 ml mleka 50 ml wody 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jabłka cukier puder olej
Przepiski.plpodwieczorek. Kruchy maślany spód, nadzienie migdałowe z dodatkiem likieru Amaretto i zatopione w nim gruszki gotowane w białym winie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Czego chcieć więcej…? Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki zmielonych migdałów 140 g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Masa migdałowa: 200 g zmielonych migdałów 180 g miękkiego masła(...)szklanka wody 2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu 3 gwiazdki anyżu 4 ziarenka czarnego pieprzu 4 goździki Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól, cukier puder, żółtka i zmielone migdały. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (wszystkie składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować
Oryginalny smakDeser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia. Deser ma lekką i orzeźwiającą formę. Ten przepis charakteryzuje się delikatnym, jogurtowym kremem, który świetnie komponuje się z soczystymi wiśniami. Dodatkowo, dzięki kakaowym herbatnikom na spodzie, deser ma chrupiącą strukturę, która stanowi świetny kontrast dla gładkiego kremu. Deser z wiśniami i kremem jogurtowym to tzw. monodeser, czyli deser(...)jogurtowym to idealna alternatywa dla tradycyjnego, ciężkiego sernika, szczególnie w ciepłe dni, kiedy chcemy zjeść coś orzeźwiającego i lekkiego. Sprawdź również inne przepisy na desery bez pieczenia inspirowane znanymi ciastami: malinowa chmurka góra lodowa 3 bit Przepis na deser z wiśniami Deser z wiśniami w pucharku Via Gusto Deser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia
Via Gustociasto zna chyba każdy. Przyszedł czas bym i ja pokazała swoją wersję kokosowej kostki. Oprócz wiórek na polewie czekoladowej, dodaję je także do masy na ciasto. Składniki (40-45 małych kostek): 220 g. masła 4 jajka 130 g. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 60 g. wiórków kokosowych 260 g. mąki pszennej Polewa: 100 ml. mleka(...)śmietanki 30% 4 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 80 g. masła Oraz: 160 g. wiórków kokosowych Ciasto: Masło rozpuść w rondelku i ostudź. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mąkę przesiej do miski z solą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Dodawaj po 1 żółtku i cały czas miksuj
Delicious PlaceDziś będzie coś ekstra pysznego i bardzo efektownego. Ciasto Pani Dulska - to 2 cienkie makowe blaty, oraz orzechowy biszkopt przełożone warstwą jabłek z galaretką oraz czekoladowym kremem budyniowym. Tego ciasta nie przygotujecie w 5 minut, ale jeśli macie ochotę na coś ekstra warto mu poświęcić czas i uwagę. Przepis podpatrzyłam na blogu Trzeci Talerz, jednak nieco zmodyfikowałam i tą moją(...)wersję Wam tutaj podaję. Ciasto makowe: ok 850 g gotowej masy makowej 4 łyżki mąki pszennej 150 g masła (może być margaryna) 8 jajek 1 łyżka kakao szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, a następnie dodajemy do niego po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę, kakao i masę makową, mieszamy do połączenia
Cynamonowe szczęścieDrożdżówka cynamonowa do rwania Ciasto drożdżowe to ulubione ciasto mojego dziadka. Zawsze musiał mieć na święta czy na inne okazje ciasto drożdżowe, które piekła babcia... Przed erą Agnieszki jadłem ciasta na święta i na imieninach czy też urodzinach. 👉Jak zrobić drożdżówkę cynamonową do rwania❓ Odkąd Agnieszka wprowadziła(...)się do mnie, a razem z nią, jej pasaj do pieczenia, zrobiła więcej ciast drożdżowych - drożdżówek niż zjadłem przez całe moje życie. Zjadłem! Bo ilość ciast upieczonych przeze mnie równa się "0". Zapraszamy na przepis na drożdżówkę cynamonową do rwania. Link do filmu z przepisem Jak zrobić drożdżówkę cynamonową do rwania? - Przepis na ciasto domowe
Dieta Rozdzielna i ZdrowieMazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kormanice, gmina Fredropol, powiat przemyski Przepis, który dzisiaj Wam proponuję, to mazurek kokosowo-czekoladowy. Składa się on z dwóch kruchych ciast o lekkim posmaku cytryny, upieczonych z masą kokosową, a przełożony jest masą na bazie białek, masła i kakao. Ciasto łączy w sobie kilka smaków, które harmonijnie współgrają. Mazurek najlepszy jest na drugi dzień(...)kiedy ciasto zmięknie i warstwy się połączą. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Kormanicach pochodzi z publikacji „Przepisy kulinarne naszych przodków. LGD Ziemia Przemyska”. Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej 300 g masła 3 żółtka 1 jajko 2/3 szklanki cukru pudru starta skórka z cytryny Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych
Trzeci talerzzbliżające się święta wielkanocne polecam boskiego mazurka z kremem pistacjowym oraz grysikowym. Warstwa delikatnych krakersów super podbija smak tego ciasta. Składniki (blaszka 18x27 cm.): 70 g. krakersów, 15 szt. 150 g. kremu pistacjowego (np. z Lidla) 25 g. łuskanych pistacji niesolonych do ozdoby garść blanszowanych migdałów do ozdoby Krem grysikowy: 300 ml. mleka 50 g. kaszy manny 60 g. cukru(...)mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania 100 g. masła 40 g. cukru pudru 2 żółtka Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ze składników na kruchy spód zagnieć gładkie ciasto. Odłóż z ciasta kawałek o wadze 40 g. i po rozwałkowaniu powykrawaj z niego małe kwiatuszki lub inne świąteczne kształty. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostałe ciasto rozwałkuj
Delicious Placebiałą kiełbasą można zrobić prawdziwe cuda w kuchni, a ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Pieczona w cieście francuskim z cebulką i musztardą smakuje rewelacyjnie. Bardzo szybko znika z wielkanocnego stołu. Przepis na białą kiełbasę pieczoną w cieście Składniki: Arkusz gotowego ciasta francuskiego (ok 270 gramów), 500 gramów białej surowej kiełbasy , 2 większe cebule, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, olej(...)jajko. Jak zrobić białą kiełbasę w cieście? Cebulę pokrój w pióra, zrumień na odrobinie oleju. Ciasto francuskie rozwiń, przy dłuższej krawędzi rozłóż kiełbasę wyjętą z osłonek, posmaruj musztardą, wyłóż cebulę. Zwiń w rulon, przekrój na 2-3 kawałki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Wyłożone składniki przed zwinięciem. Piecz w temp. 190 stopni przez
Kulinarna PolskaSerzaniec czyli sernik , przepis z książki z lat dwudziestych – trzydziestych XX wieku, Torty i ciasta domowe Marii Wiśniewskiej. Serzaniec na spodzie z ciasta kruchego. Masa serowa z dodatkiem drożdży. Kruchy spód : wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować, lub zagnieść na stolnicy. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę(...)włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Masa serowa : drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Ser zemleć, lub lepiej zetrzeć. Ja ścieram w robocie. Utrzeć
królestwo garów