Calzone to pierogi z ciasta na pizzę. Farsz możemy robić jaki tylko nam się zamarzy. Dziś z farszem ala bolognese z pieczarkami. Smacznego! :)Składniki na ciasto:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosółpół łyżeczki solijajko do posmarowania ciastaSkładniki na farsz:0,5 kg mielonej wołowiny1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowegook. 10 pieczarekświeże oregano lub suszonesól, pieprz2 ząbki czosnku100 g mozzarelli a... czytaj dalej...
Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...