Nazwa tego ciasta mówi sama za siebie, bo jest po prostu pyszne i myślę że idealnie sprawdzi się na świątecznym stole :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Ciasto na 2 blaty (jeśli za dużo by wam było ciasto, za grubo z reszty upieczcie ciasteczka) 210 g mąki (pół na pół z krupczatką) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g cukru pudru 85 g masła 3 żółtka 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru Waniliowego Beza: 3 białka 11 g mąki ziemniaczanej 105 g cukru drobnego Masa budyniowa: 370 ml mleka 1 ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...