ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:169/200)

Rose del deserto 175

naprawdę niewiele składników aby wyczarować te cudne ciasteczka. Przepis troszkę zmodyfikowany z tej strony. Rose del deserto Składniki na 36 ciasteczek: 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej( u mnie mąka ryżowa) 100 g mielonych migdałów 80 g cukru 100 g miękkiego masła/margaryny Kasia 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek

Mia Cucina Sofieta
Kolorowe lamingtony 130

Kasi/ masla( temp.pokojowa)o 160 g cukruo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoo 3 jajao 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki ziemniaczanej)o 1/2 szklanki mlekao skorka z połowy cytryny Utrzeć Kasię/maslo, dodać polowę cukru i wanilię, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawać po jednym żółtku, mieszając bez przerwy. Ubić białka

Mia Cucina Sofieta
Tarta z grzańcowymi gruszkami 186

Składniki na nadzienie: 4 gruszki aromatyzowane czerwonym winem 15 ciasteczek amaretto Do dekoracji: 150 g musu z malin( lub innych owoców) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej( może być tez mąka ziemniaczana) cukier puder Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy, dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 1h. Na rozwałkowany spód ciasta sypiemy pokruszone

Mia Cucina Sofieta
Babkowa Pani Dynia 145

Moje Ciasto Babkowa Pani Dynia Sładniki na podwójną dyniową foremkę Wiltona:  • 230 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 6 jajek • 320 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • ½ łyżeczki sody • 1 ½ łyżeczki cynamonu • 2 łyżki skórki pomarańczowej( drobno pokrojonej) • szczypta soli • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 200 gr dyni (startej

Mia Cucina Sofieta
Tort makowy z kremem 372

łyżki mielonych orzechów laskowych ·         100 g mąki pszennej ·         2 łyżki mąki ziemniaczanej ·         1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ·         150 g maku (suchego, nie trzeba mielić

Mia Cucina Sofieta
Brzoskwniki- Pesche dolci 204

obsypaniu cukrem. Dzieło wieńczy listek swieżej mięty) Pomysł z tej strony. Składniki na około 20 małych brzoskwiń: v  300 g mąki pszennej v  150 g mąki ziemniaczanej v  150 g cukru v  100 g margaryny /masła ( tem. pokojowa) v  3 jajka v  1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia v  5 łyżek

Mia Cucina Sofieta
Tort mimoza 229

Składniki na biszkopt(z górką) tortownica  22 cm: v  6 jajek v  160 g cukru v  150 g mąki pszennej v  150 g mąki ziemniaczanej v  1 łyżeczka proszku do pieczenia v  wanilina lub prawdziwa wanilia Składniki na poncz: v  Sok ananasowy v  Woda/cukier v  ewentualnie ananas z puszki

Mia Cucina Sofieta
Castagnole di ricotta 158

Przepis zaczerpnęłam z włoskiego programu “La prova del cuoco”. Castagnole di ricotta Składniki (na 1 talerz): 250 g serka ricotta 4 żółtka 300 g mąki pszennej 75 g skrobi ziemniaczanej 100 g cukru 40 g masła 125 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli otarta skórka z cytryny ekologicznej 1 łyżka spirytusu Ponadto: olej

Mia Cucina Sofieta
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 338

żółtka 1 jajko cukier z prawdziwą wanilią Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie( u mnie serek z wiaderka) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (u mnie proszek budyniowy) 125 g miękkiego masła 4 jajka 1 szklanka cukru Dodatkowo: 1 ½ puszki brzoskwiń w syropnie (puszka po 400 g każda) 4 białka 80 g cukru

Mia Cucina Sofieta
Wołowe roladki mojej Mamy 172

doprawić: solą, pieprzem, łyżką winiaku czy gęstej śmietany. Do tak przygotowanego sosu wkładamy na 5 minut   rolady, aby przeszły jego smakiem. Podajemy z kaszą, kluseczkami, purèe ziemniaczanym i ogóreczkiem lub surówką. Tym przepisem biorę udział w konkursie Mama to potrafi organizowanym przez Comfort food(click

Mia Cucina Sofieta
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 556

Moja rodzinka za kawałek dobrej pizzy da się pokroić)) Dla starszej magłaby istnieć tylko patatosa(ziemniaczana- czytaj z frytkami), młodsza gustuje w pizzy z szynką i pieczarkami. Tatuś lubi zdecydowane smaki: kiełbasa z gorzkawą czerwoną cykorią. Natomiast ja, zawsze wybieram te lżejsze: z serkiem ricotta i pomidorkami koktajlowymi, lub z grillowanymu warzywami. Tak Wam powiem szczerze, że troszkę

Mia Cucina Sofieta
55.Wielkanoc tuż,tuż: czyli rumiany sękacz pieczony w formie! 205

inspiracji na wielkanocne wypieki! (:   Składniki:  7 jaj + szczypta soli do ubicia piany z białek 250g masła 100g cukru 160g mąki tortowej (prawie pełna szklanka) 120g mąki ziemniaczanej 100g płatków migdałowych 1 łyżka aromatu orzechowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka miodu do posmarowania powierzchni + cukier puder

Symfonia Smaków
Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym 230

ciemnego biszkoptu oraz kremu maślanego kawowo-orzechowego:) Jest bardzo elegancki, polecam go więc na szczególne okazje:) Biszkopt:6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki kakao,łyżeczka proszku do pieczenia.     Białka ubić na sztywno, stale ubijając, stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych

Z miłości do słodkości
Malzenstwo doskonale... 144

ostatnim czasie. Moi goscie byly zachwyceni i nastepnego dnia dopytywali czy zostaly jeszcze jakies resztki. Skladniki na biszkopt: 6 jaj 1,25 szklanki cukru 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki maki pszennej 3 lyzki kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia Mikserem ubijamy bialka z cukrem na sztywna piane. Dodajemy do nich roztrzepane zoltka, mieszamy lyzka dosc energicznie.Maki

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania