przebiegał już sprawnie i gładko. Polecamy – to naprawdę przyjemna praca. A satysfakcja z własnych wyrobów jest ogromna. Powyżej nasze białe kiełbaski z najlepszą sałatką do grilla – sałatką ziemniaczaną, którą przygotował dla nas blog JEMTO
OstryKęsprzyprawa do mięsa mielonego mąka do obtoczenia, olej do smażenia 1 litr bulionu Sos: 400g pieczarek 1 litr bulionu sól, pieprz ziołowy papryka słodka, papryka ostra łyżka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody (do zagęszczenia sosu) Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy. Mięso mieszamy razem z kaszą, jajkami, ryżem i drobno posiekaną, podsmażoną cebulką. Doprawiamy. Z kapusty
Czerwona Porzeczkastworzone na cześć brytyjskiej królowej Alexandry, żony Edwarda VII (syna królowej Wiktorii). W internecie można znaleźć w zasadzie jeden przepis na Alexandrę. Nie przekonał mnie jeden ze składników - mąka ziemniaczana. Czytając na temat Alexandry można znaleźć wzmianki, iż oryginalne ciasto pieczone było na bazie mąki migdałowej i kukurydzianej. Troszkę zdezorientowana sięgnęłam po moją "biblię" - Larousse Gastronomique
Przepisy Aleksandrywiem czy placek po węgiersku ma cokolwiek wspólnego z Węgrami. Wiem natomiast, że jestem w nim zakochana po koniuszki moich uszu :). Kiedyś wpadłam na pomysł, żeby do placków ziemniaczanych dodawać świeżą natkę pietruszki. W smaku są wyborne! Jako, że raczej nie jadam czerwonego mięsa, gulasz przyrządziłam z mięsem indyczym. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryinne, prestiżowe marki. Im gorszy majonez - tym bardziej udana babka! Sprawdziłam! Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 4 jaja 250g cukru 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki majonezu 1 aromat - najlepiej śmietankowy szczypta soli masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy W dużej misce zmiksować jaja
Grunt to przepis!jaki trzeba poświęcić przygotowaniu tego ciacha. Zapraszam wszystkich na... Tort schwarzwaldzki po mojemu Do przygotowania biszkoptu: 150 g masła 150 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g gorzkiej czekolady 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie) Do ganache: 200 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 36% Do kremu
Ratunku obiadpostaci właśnie bułki tartej. Formować klopsików za bardzo się z niej nie dało, bo była dość lepka, więc musiałam wymyślić jakiś zamiennik. Przeglądając szafki znalazłam jedynie mąkę: pszenną, ziemniaczaną i żytnią razową oraz płatki owsiane. No i mnie olśniło. Mąką nie chciałam mięsa zagęszczać, ale mąka z płatków owsianych to już trochę inna historia. W blenderze dokładnie je zmieliłam
Ratunku obiadmasła 3 jajka + 1 białko 25 g świeżych drożdży dużą szczyptę soli Do budyniu: 3 i 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 1 szklankę wiórków kokosowych Drożdże wkruszamy do miseczki i zasypujemy 4 łyżeczkami cukru. Czekamy aż się rozpuszczą i delikatnie spienią. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier
Ratunku obiadminikolb kukurydzy z zalewy 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem mały pęczek natki pietruszki garść niesolonych orzeszków ziemnych 2 płaskie łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu (może być też ziemniaczana, ale tym razem jej nie miałam) 2 woreczki (200 g) naturalnego, brązowego ryżu Wieprzowinę myjemy i kroimy w paseczki (ok. 1,5 na 4 cm). Błonki możemy powykrawać
Ratunku obiadfajne, jak np. wspomniane przy okazji zdjęć śledzie. Wypróbuję może sałatkę śledziową poznańską, żeberka duszone w ziołach, sandacza na maśle z koprem, sos pieczarkowo-kalarepkowy (w książce z plackami ziemniaczanymi). No i pewnie zrobię kiedyś kurczaka na butelce z piwem, doprawionego solą, pieprzem i natartego masłem, ale do tego nie potrzebuję rewolucji Magdy Gessler i to nie będzie żadna
Kraina Tysiąca Smakówrumiano.Sos jeżynowy:1,5 szkl. jeżyn4 łyżki cukrupłaska łyżka mąki ziemniaczanejtrochę wody do rozrobienia mąkiJeżyny udusić w rondelku dodając cukier. Gdy owoce się rozpadną, wlać rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną - zagotować.Naleśniki podawać na sosie lub polane sosem.Można posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoboje się za niego brać ;)Przepis z zeszytu mamy. Składniki: 1 kg twarogu 10 jaj 30 dag margaryny 25 dag cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej rodzynki skórka pomarańczowa esencja pomarańczowa 2 opakowania herbatników Wykonanie: Twaróg przekręcić dwu lub trzykrotnie przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem
Pasja Smakuporzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach. Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza na to, że dania podawane były bez popularnych w naszej
Pasja Smakuopakowanie kremu karpatka na 0,5l mleka Składniki na masę czekoladową: -0,5l mleka -cukier waniliowy -5 żółtek -3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 łyżki skrobi ziemniaczanej -2 łyżki mąki orkiszowej(lub pszennej) + -250g masła -3 łyżki kakao Składniki na polewę: -200g gorzkiej czekolady -6 łyżek mleka -125g masła Dodatkowo: -masa krówka(mleko skondensowane
Smaczne Zdrowezawsze mówiło drożdże do wyrastania nie potrzebują cukru tylko skrobi czyli mąki. Polecam, bo bułeczki są tego warte :-)Składniki :- 3 szkl mąki pszennej ( u mnie tortowa)- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 niepełna łyżeczka soli morskiej- 40g drożdży- 1 szkl wody- 1/3 szkl olejuDodatkowo:- jajko do posmarowania bułeczek- ziarna do posypania ( u mnie czarny i jasny sezam oraz
Smaczne Zdrowe