ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:177/200)

Domowej roboty ciastolina 119

spożywcze, można dodać zapach do ciasta. Wszystkie składniki wymieszać w garnku. Podgrzewać na małym ogniu nie przerywając mieszania. Masa powinna zgęstnieć. Ciastolina będzie gotowa , gdy uzyska konsystencję gęstego puree ziemniaczanego, a urwany kawałek nie będzie kleił się do palców. Pozostawić do przestygnięcia. Ciepłą ciastolinę wyrabiać na stolnicy - im dłużej , tym będzie ona elastyczniejsza. Podzielić ciastolinę na kawałki i zafarbować barwnikami

Malinowe Pocałunki
okraszone ziemniaki z barszczem... 180

Składniki: żeberka wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 1 pęczek, czarny pieprz mielony, śmietana 12% - ile potrzeba, Kucharek - uniwersalna, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe Prymat 2 sztuki

W Mojej Kuchni Lubię
karkówka w pomidorach do placków z młodych ziemniaków czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso 141

Składniki: MARYNATA: karkówka 60 dag, przyprawa w płynie 4 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 duża

W Mojej Kuchni Lubię
młode ziemniaki z czosnkiem, kotletem schabowym i mizerią na obiad... 176

Składniki: ziemniaki młode 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ząbki czosnku 1 główka, papryka ostra mielona 3/4, kotlety schabowe 5 małe, panierka do kurczaka Prymat, jajka

W Mojej Kuchni Lubię
Rösti-szwajcarskie placki z podgotowanych ziemniaków na ostro z chilli... 141

Składniki: PLACKI: ziemniaki 8 większe, papryczka rozdrobnione chilli 2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzebaDODATKI: boczek wędzony 9 plastrów, cebula 9 plastrów

W Mojej Kuchni Lubię
Watruszki z ziemniaków z warzywami. 147

Różyczki kalafiora i małe kawałki marchewki przesmażyć na maśle, wlać trochę wody i smażyć do jej odparowania. Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku. Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube,2-2,5 cm placki. W każdym zrobić duże wgłębienie i wypełnić je warzywami. Polać sosem i posypać startym serem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiec

Kulinarny karnet Christophera
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 147

Appetizers carnival. Karnawał w tym roku jest długi .Zaczął się od Nowego Roku lub wg innych źródeł  6-go stycznia ,Świętem Trzech Króli ,a zakończy

Kulinarny karnet Christophera
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 226

zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały ziołowy smak) i następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki. Ozdobić wg uznania. Sałatka śledziowa. 2 śledzie, matiasy w oleju2 cebule średnie2 ogórki

Kulinarny karnet Christophera
Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. 158

W Anglii odpowiednikiem Tłustego Czwartku jest Dzień Naleśnika. Obchodzony jest  w dniu obchodzonego w Polsce tradycyjnego Śledzika. Organizowane są biegi z patelniami. Zwyczaj ten zapoczątkowała

Kulinarny karnet Christophera
Fińskie zielone naleśniki. 176

Green pancakes. Fińskie naleśniki przygotowałem wg przepisu z M.E.Halbańskiego. Szpinakowe naleśniki są delikatne i pulchne chociaż cieniutkie. Przymierzam się do wykorzystania przepisu bez szpinaku. Myślę

Kulinarny karnet Christophera
Naleśnikowe roladki z twarogiem i truskawkami. 182

Pancake rolls with strawberries. Składniki. Ciasto naleśnikowe. 100g mąki 250ml mleka 2 jajka szczypta soli Nadzienie. 250g twarogu śmietankowego 125ml śmietanki 30% 1 cukier waniliowy 1

Kulinarny karnet Christophera
Truskawkowy podwieczorek. 169

Strawberry tea. Składniki. 1 szkl. mąki 3/4 szkl. mleka 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kg truskawek 100ml jogurtu greckiego 3

Kulinarny karnet Christophera
Bananowe placuszki z wysp kanaryjskich. 142

Banana pancakes. Składniki. ½ kg bananów 1 cytryna 3 jajka 3 łyżki cukru 100 ml mleka ½ szkl. mąki ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki anyżku Sól olej do smażenia cukier

Kulinarny karnet Christophera
Langosz węgierski przysmak 225

Langosz  ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. Langos sajtos tejfolos Innym braterskim przysmakiem obok kutroszy jest,  pochodzącym z Węgier, obecnym  na Słowacji  i w Czechach ,no i w Polsce jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz

Kulinarny karnet Christophera
Muchomor zielonawy - muchomor sromotnikowy 257

przyrośnięty, zwisający i bruzdowany biały pierścień - pozostałość po osłonie blaszek. Miąższ delikatny, kruchy, biały i tylko pod skórką kapelusza lekko zielonkawy. Zapach przyjemny, słodkawy. U starszych owocników nawet mdlący, ziemniaczany. Smak łagodny, przyjemny.Muchomor sromotnikowy to grzyb śmiertelnie trujący ! Nie należy nawet przeprowadzać próby smakowej w razie wątpliwości co do gatunku. Najłatwiej pomylić z innymi grzybami młode muchomory sromotnikowe. Mogą

Smaczna Pyza