buraczki - 4888 przepisów (strona:258/326)

Barszcz czerwony z ciecierzycą i mlekiem kokosowym 128

oleju rzepakowegp1/2 lyzeczki mielonego kuminu500 ml bulionu warzywnego( uzylam Alnatury)400 ml mleka kokosowego z puszki215 g ciecierzycy ugotowanej( z puszki)sol, pierz z mlynkaswieza kolendra do przybraniaPrzygotowanie:Czerwone buraczki obieramy i kroimy w kostke,raczej mala,wtedy szybko beda miekkie.Cebule i czosnek siekamy i podsmazamy na oleju.Dodajemy pokrojone w kostke buraki,posypujemy kuminem ,podsmazymy okolo 5 minut.Zalewamy bulionem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 209

Rosół to świetna rozgrzewajaca zupa,zimą też samkuje najlepiej.Od dawna już rosół za mną chodził.I nie tylko sama zupa,ale rozpływająca się w ustach sztuka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sztuka mięsa w sosie musztardowym 226

ognia.Dodać jogurt,dokładnie wymieszać.Przyprawić szczytą cukru,ewentualnie solą.Włożyć do sosu odłożone mięso z rosołu i razem podgrzaćPodawać z ziemniakami z wody i np.salatką z buraczków.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony -wegeteriański 156

listki laurowe2 lyzki masla ghee1 lyzka maki1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz i odrobine cukru do smakujogurt lub smiatana i koperek -do przybrania na talerzuWykonanie: Buraczki obrac,pokroic w grube plastry,zalac 1,5 l wody i gotowac okolo 45 minut,az zmiekna.Obrac pozostale warzywa,pokroic w kostke ,zalac mala iloscia wody i gotowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraki ćwikłowe z chrzanem-zimowe zapasy 120

roku jednorazowo musze zagospodarowac wieksza ilosc burakow i jak co roku robie po prostu buraczki cwiklowe z chrzanem.Swietny dodatek do dan obiadowych lub na zimno do wedlin i kanapek.Poza tym mysle,ze jest to bardzo ekonomiczne rozwiazanie.Cala zime siegam po gotowa cwikle.Ostatnie sloiczki zjadamy na Wielkanoc.Skladniki na 6 sloiczkow o pojemnosci 450 ml:2 kg burakow50 dkg chrzanu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kiszenie buraków-niezawodny przepis 1332

odczekać kilka dni i cieszyć sie wspaniałym smakiem i kolorem domowego barszczyku.To jest właśnie tajemnica sukcesu.Zamiast obwiązywać słoik gazą,papierem po prostu zamknąc go zakrecajac wieczko.Na tak przygotowanych buraczkach nie wyrośnie zielony kożuch pleśni,wtedy cała kiszonka byłyby już tylko do wyrzucenia.Proces kiszenia trwa od 5-7 dni.Zależy to od temperatury pomieszczenia.Moja poprzednia porcja kisiła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 178

godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek.Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj:kluski-slaskie) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta.Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez sito,by byl zupelnie gladki i dosolic gdy jest taka potrzeba.Gdy nie zabielamy sosu smietana,swietnie smakuje doprawiony lyzeczka ciemnego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
żeberka duszone z cebulą 167

około 1,5 godziny,aż mięso będzie miękkie,tak miekkie,by odstawało od kostekpodawać na goraco z ziemniakami  lub kaszą na sypko i odpowiednimi surówkami,kiszoną kapustą lub buraczkami                                               SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 125

sosupodawaj kaczkę przybraną filecikami z pomarańczy.Nie podgrzewałam pomarańczy,raczej proponawałabym schłodzić ją w lodówce przed podaniem,jest wówczs  o wiele smaczniejsza.Kaczkę podawać z czerwoną kapustą,buraczkami i koniecznie kluskami śląskimi lub kopytkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz wieprzowy z opieńkami 162

roku grzybów mam sporo a bardzo dużo opieniek. Często więc robię gulasze czy inne dania z tymi pysznymi grzybami. Tym razem pyszny gulasz a do niego najlepiej lubię buraczki i ziemniaki lub chleb. Proste a jakże smaczne danie.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Gulasz szynkowo-pieczarkowy 100

Uwielbiam gulasze i to różne. Ale najbardziej z pieczarkami, do tego ziemniaczki i surówka a najlepiej jakby były buraczki. Nic do szczęścia już nie potrzeba. Niby proste tradycyjne danie a jakie aromatyczne i smaczne.750 g świeżej szynki wieprzowej300 g pieczarek ( dojrzałych )1 duża cebula500 ml bulionu mięsnego2 liście laurowe2 ziarna ziela angielskiegosól do smakupieprz kolorowy do smakuostra papryka

Ewa w kuchni
Sałatka z sosem węgierskim 147

Dziś kolejna propozycja na sałatkę, którą zrobiłam do zgłoszenia w konkursie na Doradcy Smaku. Do sałatki wykorzystałam sos węgierski paprykowo - ziołowy. Robiłam na obiad akurat buraczki, więc jako jeden ze składników w sałatce wylądował właśnie on. Sałatkę spałaszowałam na śniadanie, bo robiąc ja nie jadłam jeszcze śniadania i tak zaczęło mi burczeć w brzuchu, że nie mogłam się oprzeć

Ewa w kuchni
Zakwas z buraków na barszcz 576

posłużyć się pieczonymi burakami lub zrobić go tradycyjnie na zakwasie. Zakwas z buraków na barszcz robi się podobnie jak ten na żurek. Jest to bardzo proste: wystarczy zalać obrane buraczki słoną wodą, dodać przyprawy i skórkę chleba (jeśli zakwas mamy mieć szybciej), a następnie odczekać kilka dni. Następnie dolewamy taki kwas buraczany do bulionu z dodatkiem wody po moczeniu

Poezja smaku
Śledzie z rodzynkami w curry 157

wcześniej wspomniałam przed Świętami na blogu będzie śledziowo…;) Pojawiły się już śledzie z buraczkami i jabłkami. W zeszłym roku na blogu przedstawiłam przepisy na Tradycyjne śledzie w occie, Korzenne śledzie w oleju, Śledzie w śmietanie, Sałatkę śledziową po sułtańsku oraz Tradycyjną sałatkę ze śledzi. Dzisiejsze śledzie z rodzynkami i cebulą polane są mieszanką jogurtu i majonezu z dodatkiem

UgotujmyTo.pl
Tatar ze śledzia 355

zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie, śmietanie, oleju, z rodzynkami w curry, z jabłkami i buraczkami, po sułtańsku, sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką. Jena z moich tegorocznych propozycji na Święta Bożego Narodzenia to tatar ze śledzia. Z tatarem ze śledzia jest podobnie

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania