buraczki - 4888 przepisów (strona:267/326)

Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 229

wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Dodajemy pokrojona drobna papryczkę chili, posiekany czosnek i przesmażamy jeszcze przez chwilkę. Studzimy, po czym kroimy wszystko na mniejsze kawałki. Do buraczków dorzucamy szpinak, jaja i mąkę. Wszystko razem łączymy, aż powstanie zwarta masa, z której będzie można formować kotleciki. Na blaszce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia, a na nim układamy

Sajkofanka smaku
Tarta z botwinką i serem korycińskim 169

zapominając o wysokich rantach, by móc później ułożyć farsz. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.  Farsz: Botwinkę myjemy. Liście kroimy w cienkie paski, buraczki obieramy i razem z gałązkami botwinki kroimy w małe kwadraciki, po czym wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Sparzoną botwinkę przecedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Skrapiamy sokiem z połowy

Sajkofanka smaku
Barszcz świąteczny czysty 395

szczególnie na rozgrzewkę. Lubię też jako dodatek do krokietów, pasztecików jak i z uszkami. Jednak musimy pamiętać, że nie możemy zagotować barszczu ponieważ straci swój piękny kolor. Składniki: 1 buraczek  1 pietruszka  2 marchewki kawałek selera 2 liście laurowe Kamis  3 kulki ziela angielskiego Kamis 5 ząbków czosnku 0,5 l zakwasu buraczanego klik(...)wody sól,cukier pieprz mielony Kamis Przygotowanie: Buraczek obrać z skórki pokroić w kawałki, marchew, pietruszkę, seler obrać z skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa i przyprawy zalać wodą i gotować do miękkości. Zmniejszyć ogień, dolać zakwas buraczany nie dopuszczając już do zagotowania się barszczu. Przed podaniem barszcz przecedzić przez gęste sitko

Ala piecze i gotuje
Tydzień w moim telefonie XXXIX 112

dobre lody czekoladowe * kebab z S :*  * wizytówki blogowe * wygrane makarony   * zdobycze z Targu  * patera za grosze  * będziemy się farbować  * świetne i tanie rurki * buraczki i słonecznik ozdobny   * truskawki już po 3zł * moje ziółka rosną nadal * goździki   * kakao orzechowe z piankami  * pianki poszły do kawy * wizyta w Tesco zawsze

Magiczne Życie Marty
Poledwica wieprzowa ze sliwka 121

stron na patelni. Wlozylam do piekarnika na 3 godziny w temperaturze 80C- wolowina jest niesamowicie krucha, I wystarczy raz na godzine ja obrocic. Przygotowalam sos pieprzowy I podalam z buraczkami I ziemniakami. Smacznego

Smaki Edyty
Kapusta kiszona z buraczkami-surówka 192

Moja kuzynka robi taka surówkę ale z majonezem ( czasem dodaje jeszcze utartego ogórka kiszonego). Mnie zachciało się dziś do ryby (Tilapia w marynacie z sosu chili

Buniabaje w kuchni
Chudy barszcz - wersja + 149

Powtórka z rozrywki. Ponownie stwierdzam, że warto mieć zachomikowaną paczuszkę suszonych buraczków  i fasolę w puszce ( inne rzeczy też - ogólnie warto być ,,chomikiem"). W razie ,,W", jak nam się nie chce iść po zakupy , zdrowie nie dopisuje albo zwyczajnie czas nas goni są pod ręką. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem 147

Zafascynowało mnie zdjęcie które gdzieś zobaczyłam - była to galaretka z królika .Tyle że była to buraczkowa galaretka ( tzn. było tam mięso z królika , paski gotowanych buraczków i cos tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną ). Postanowiłam , że spróbuję co by było gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja robię

Buniabaje w kuchni
Zrazy ze schabu wg Buni 319

zgotował i był gęsty ). Wyjąć zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do smaku użytymi przyprawami . Podawać z kaszą jęczmienną ( gryczaną , ziemniakami ) i surówką z buraczków lub   kiszonych ogórków . Oczywiście można użyć jednego rodzaju cebuli ale przekonałam się że jak jest jej kilka rodzajów to sos jest smaczniejszy. To samo dotyczy kostek pieczeniowych .Można

Buniabaje w kuchni
Tydzień w moim telefonie XXXII 114

niesamowite jak można kogoś tak znać!  Szkoda, że Święta tak szybko zawsze mijają  Trzeba już kosić trawniki Cebula, marchewka i pietruszka już w ziemi, w sobotę dosialiśmy buraczki i koperek, a S obowiązkowo słonecznik :) Moje uprawy doniczkowe też mnie zaskoczyły i rosną Relaks i pyszna kawka Nagroda od Gazety Lubuskiej za barszcz biały i drobiowe galaretki Czekolada

Magiczne Życie Marty
Chłodnik litewski (z botwinką) 150

Witam Was!Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kolejną sztandarową potrawę letnią, której nie może zabraknąć na Waszych stołach!Pyszny, orzeźwiający chłodnik, z botwinką, młodymi buraczkami, ogórkiem ;-). Czego chcieć więcej w upalny dzień? Drinka z palemką? Nie! Przecież można zjeść schłodzony chłodnik litewski!A na podwieczorek może kompot z rabarbaru? Albo jakiś deser z jego udziałem? Kilka już jest na blogu

Pora coś zjeść
Wykwintna Kaczka... Dziwaczka? 230

kupiec: "Na obiad można ją upiec!" Pan kucharz kaczkę starannie Piekł, jak należy, w brytfannie, Lecz zdębiał obiad podając, Bo z kaczki zrobił się zając, W dodatku cały w buraczkach. Taka to była dziwaczka! Jan Brzechwa, "Kaczka - Dziwaczka" Na początku było słowo. Jego dźwięk i znaczenie. Istota.  Dopiero potem litery. Jako dziecko nie czytywano mi bajek. A może

W kuchni Karmel-itki
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 357

takie już zwykłe. Do tego poskromienie mięsa w waflu powoduje, że mamy bardzo ładne kwadratowe kotlety :] Efektownie się prezentują i dobrze smakują. Dla mnie do mielonych muszą być domowe buraczki i ziemniaczki z wody! Ten zestaw najlepiej się sprawdza w roli porządnego i nadaje się nawet na rodzinne spotkania.   KOTLETY MIELONE W WAFLU. / źródło: http://ulubioneprzepisy.wordpress.com/2013/08/12/kotlety-mielone-w-waflu/ / 600g(...)Smażę kotlety na sporej ilości tłuszczu na brąz z każdej strony.  Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody,  buraczkami ze słoika i jakimś dobrym sosem SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ŻYCIE BLOGERA OD KUCHNI. 141

trzeba, bo nie mam co wrzucić na stronę. Ale znów jak wrzucać, nie może być to coś zwykłego, nudnego, typowego. To tylko taki pogląd, że kulinarni gardzą mielonym z buraczkami, nie jadają kopytek czy też nie wiedzą co to gzik (głównie Wielkopolanie). To nie tak. My to jemy, jemy często, ale nie pokazujemy tego non stop. Wrzucimy

W kuchni Karmel-itki
C - Przetwory - Sałatka Szlachecka 178

spiżarnia z dnia na dzień się zapełnia:)Po mleczu, jeżynach, cukiniowym dżemie, ogóreczkach, papryce, pomidorkach  i zielonych i suszonych,  przyszła pora na obiadowe sałatki. Póki posadzone buraczki nie osiągnęły swoich docelowych rozmiarów by przygotować z nich sałatkową wersję z papryką, zakupiłam kapustę (i co tam było trzeba;) i od nich rozpoczęłam zimowe propozycje obiadowych surówek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania