Kaszę jaglaną z curry już robiłam, kiedyś z soczewicą, a ostatnio z buraczkami. To były dania na ostro, ale na słodko to mój debiut;) Jak zwykle ostatnio gotowałam sobie na śniadanie kaszę, w międzyczasie wyciągając z szafki bakalie, które zamierzałam do niej użyć i obierając banana (niestety, do bananów to mnie chyba nic nie zniechęci;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyWe wpisie o buraczkowym curry opisałam historię jak to miałam zamiar zrobić hummus i nastawiłam buraki, po czym okazało się, że nie tylko nie namoczyłam ciecierzycy
Zdrowa Kuchnia SowyIdealny na gorące, letnie dni. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej,żeby zdążył się schłodzić- bo taki jest najlepszy. Ilości składników oczywiście dowolne i dowolnie można je
Smaczne Zdrowepieprz 4 jajka W garnku nastawiamy bulion warzywny i dodajemy buraki- umyte, obrane i pokrojone w kostkę. Botwinkę dokładnie myjemy i łącznie z liśćmi kroimy w paseczki, dodajemy do buraczków. Doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku. Całość gotujemy do miękkości . Studzimy. Do przestudzonego chłodnika dodajemy kefir, oraz starty na dużych oczkach ogórek , doprawiamy do smaku pieprzem. Wstawiamy do lodówki
Pudełko rozmaitościwrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Dodajemy pokrojona drobna papryczkę chili, posiekany czosnek i przesmażamy jeszcze przez chwilkę. Studzimy, po czym kroimy wszystko na mniejsze kawałki. Do buraczków dorzucamy szpinak, jaja i mąkę. Wszystko razem łączymy, aż powstanie zwarta masa, z której będzie można formować kotleciki. Na blaszce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia, a na nim układamy
Sajkofanka smakuzapominając o wysokich rantach, by móc później ułożyć farsz. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Farsz: Botwinkę myjemy. Liście kroimy w cienkie paski, buraczki obieramy i razem z gałązkami botwinki kroimy w małe kwadraciki, po czym wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Sparzoną botwinkę przecedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Skrapiamy sokiem z połowy
Sajkofanka smakuszczególnie na rozgrzewkę. Lubię też jako dodatek do krokietów, pasztecików jak i z uszkami. Jednak musimy pamiętać, że nie możemy zagotować barszczu ponieważ straci swój piękny kolor. Składniki: 1 buraczek 1 pietruszka 2 marchewki kawałek selera 2 liście laurowe Kamis 3 kulki ziela angielskiego Kamis 5 ząbków czosnku 0,5 l zakwasu buraczanego klik(...)wody sól,cukier pieprz mielony Kamis Przygotowanie: Buraczek obrać z skórki pokroić w kawałki, marchew, pietruszkę, seler obrać z skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa i przyprawy zalać wodą i gotować do miękkości. Zmniejszyć ogień, dolać zakwas buraczany nie dopuszczając już do zagotowania się barszczu. Przed podaniem barszcz przecedzić przez gęste sitko
Ala piecze i gotujedobre lody czekoladowe * kebab z S :* * wizytówki blogowe * wygrane makarony * zdobycze z Targu * patera za grosze * będziemy się farbować * świetne i tanie rurki * buraczki i słonecznik ozdobny * truskawki już po 3zł * moje ziółka rosną nadal * goździki * kakao orzechowe z piankami * pianki poszły do kawy * wizyta w Tesco zawsze
Magiczne Życie Martystron na patelni. Wlozylam do piekarnika na 3 godziny w temperaturze 80C- wolowina jest niesamowicie krucha, I wystarczy raz na godzine ja obrocic. Przygotowalam sos pieprzowy I podalam z buraczkami I ziemniakami. Smacznego
Smaki EdytyMoja kuzynka robi taka surówkę ale z majonezem ( czasem dodaje jeszcze utartego ogórka kiszonego). Mnie zachciało się dziś do ryby (Tilapia w marynacie z sosu chili
Buniabaje w kuchniPowtórka z rozrywki. Ponownie stwierdzam, że warto mieć zachomikowaną paczuszkę suszonych buraczków i fasolę w puszce ( inne rzeczy też - ogólnie warto być ,,chomikiem"). W razie ,,W", jak nam się nie chce iść po zakupy , zdrowie nie dopisuje albo zwyczajnie czas nas goni są pod ręką. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZafascynowało mnie zdjęcie które gdzieś zobaczyłam - była to galaretka z królika .Tyle że była to buraczkowa galaretka ( tzn. było tam mięso z królika , paski gotowanych buraczków i cos tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną ). Postanowiłam , że spróbuję co by było gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja robię
Buniabaje w kuchnizgotował i był gęsty ). Wyjąć zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do smaku użytymi przyprawami . Podawać z kaszą jęczmienną ( gryczaną , ziemniakami ) i surówką z buraczków lub kiszonych ogórków . Oczywiście można użyć jednego rodzaju cebuli ale przekonałam się że jak jest jej kilka rodzajów to sos jest smaczniejszy. To samo dotyczy kostek pieczeniowych .Można
Buniabaje w kuchniniesamowite jak można kogoś tak znać! Szkoda, że Święta tak szybko zawsze mijają Trzeba już kosić trawniki Cebula, marchewka i pietruszka już w ziemi, w sobotę dosialiśmy buraczki i koperek, a S obowiązkowo słonecznik :) Moje uprawy doniczkowe też mnie zaskoczyły i rosną Relaks i pyszna kawka Nagroda od Gazety Lubuskiej za barszcz biały i drobiowe galaretki Czekolada
Magiczne Życie MartyWitam Was!Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kolejną sztandarową potrawę letnią, której nie może zabraknąć na Waszych stołach!Pyszny, orzeźwiający chłodnik, z botwinką, młodymi buraczkami, ogórkiem ;-). Czego chcieć więcej w upalny dzień? Drinka z palemką? Nie! Przecież można zjeść schłodzony chłodnik litewski!A na podwieczorek może kompot z rabarbaru? Albo jakiś deser z jego udziałem? Kilka już jest na blogu
Pora coś zjeść