czyli łosoś z teriyaki - tu użyliśmy resztek, czyli okrawków różnych warzyw, które często pozostają w lodówce. Warzywa zostały wykorzystane do przygotowania sosu teriyaki. Ugotowane w sosie sojowym kawałki buraczka, cebuli, papryki, czosnku nadały sosowi bogatego smaku. A same warzywa stanowiły idealne dopełnienie dania. Deser, czyli bread pudding - namoczone w mleku z gotowania topinamburu resztki pieczywa, zapieczone z bakaliami
kolorowotorcikowoKocham jedzenie, które można przyrządzić szybko, bez większego wysiłku, ze składników, które zalegają w kuchennych szafkach lub na dnie lodówki, a przy tym jest smaczne, zdrowe
Fitsweet.meWłaśnie trwa sezon na botwinkę, którą bardzo uwielbiam. Najczęściej przygotowuję z niej zupkę. Najczęściej podaję ją z jajkiem ugotowanym na twardo, ale tym razem podałam z
IzabelawkuchniNie wiem jak to się stało, że do tej pory nie robiłam chłodnika z botwinki, a jest tak pyszny, że nie można się od niego oderwać
Izabelawkuchniobrać ze skórki i pociąć na wstążki ,lub zetrzeć na mandolinie . Miód wymieszać ze szczawiem,dodać posiekany czosnek. Dodać olej , wymieszać do połączenia składników i następnie całość połączyć z buraczkiem. Pozostawić na 15-20 minut do przegryzienia smaków
w mojej kuchninawet warzyw jakich do ich wykonania możemy użyć jest bardzo długa. Teraz w sezonie jesiennym, kiedy nie mamy zbyt dużej ilości świeżych owoców najlepiej jest je robić z dyni, buraczka ćwikłowego, banana, jabłek. Oczywiście możemy użyć mrożonych owoców ale nie smakują one tak samo jak te świeże. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami
mecooksDziś chcę Wam zaproponować schab duszony w białym sosie. Przepis na to danie przyszedł mi do głowy podczas dzisiejszych zakupów na pobliskim rynku. Składniki : schab –
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSałatka z buraków a’la carpaccio to bardzo łatwa i smaczna przystawka na zimno lub sałatka na kolację. Smak buraka
To co kochamtakich przepisów. Dziś jednak wróciłam do najprostszego i najlepszego rozwiązania jakim są… domowe soki. Co potrzebujemy? owoce (u nas podstawą są zawsze jabłka) i warzywa (np. marchewki, pietruszki, buraczka); dobry sprzęt – ja używam wyciskarki wolnoobrotowej (takiej jak w tym przepisie ) i… to już wszystko Takie soki są idealne dla dzieci i dorosłych. U mnie kochają je wszyscy
Słodkie okruszkiDziś polecam Wam pyszny, lekki i co najważniejsze zdrowy czerwony mus z buraczkiem, jabłkiem i malinami . Idealna propozycja na chłodniejsze dni. Warto dbać o swój organizm. Mus przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Jednym ze składników jest liofilizowany sproszkowany burak. Liofilizowany burak to swego rodzaju koncentrat, który posiada w przybliżeniu 10 razy większą zawartość witamin i minerałów niż świeży odpowiednik
Słodkie okruszkiDziś mam dla Was kolejną pyszną sałatkę, jadłam ją ostatnio zamiast obiadu ;) Zachwycił mnie ten kolorowy buraczek, który udało mi się kupić na Wrocławskim Bazarze Smakoszy, skomponowałam go z chrupiącą kalarepą, czerwoną quinoą i tzw. polskimi kaparami, czyli marynowaną nasturcją. Do tego kilka liści czerwonego szczawiu i wędzony łosoś (najlepiej dziki pacyficzny, lub z hodowli ekologicznych), bazę stanowi sałata masłowa
Quinoa Raz!Patison mi zalegał, robiłam już leczo, smażonego i nadal było go w ciąż za dużo.Postanowiłam zrobić ciasto wszak z cukinii,marchewki buraczka i fasoli były pyszne to i z tego warzywka na pewno wyjdzie. Tak tez zrobiłam i oto jest pyszne w smaku przypominające murzynka .Dla wiadomości patison ma smak neutralny, a w cieście nie wyczuwalny w ogóle
Różowa kuchniaIdealna zupa na letnie upały. Jest pyszna, sycąca i szybko się ją robi. Poza podanymi składnikami, możecie dodać swoje ulubione dodatki. W mojej wersji jest jajko
Passions hobbies lifeDoskonała przekąska na przyjęcie ze znajomymi albo rodziną. Śledzie w curry przygotujemy dość szybko, a co ważniejsze ich smak jest zupełnie inny aniżeli takich zwykłych śledzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W taki upał nie za bardzo chce się gotować, nie mówiąc już o jedzeniu ciepłych dań. Co prawda przy robieniu chłodnika konieczne jest gotowanie, ale trwa
Polska Zupa