mamy po co do domu wracać Oczywiście ze słoiczkiem żurawiny błotnej. Wędzone serki zainspirowały nas do eksperymentów kulinarnych i powstało, tu na miejscu kilka smacznych dań : Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem , Scypek z karmelizowanym ananasem Rukola z góralskim scypkiem i gruszką Sałatka Frisee z góralskim serkiem scypkiem Pod wpływem zimowej i góralskiej atmosfery, namówiliśmy się
Tajemnice SmakuBabeczki czekoladowe z buraczkiem, kremem mascarpone i pudrem z buraka Uwielbiamy buraki pod każdą postacią i chętnie je dodajemy nawet do wyrobów na słodko. Tym razem wykorzystałyśmy je do czekoladowych muffinek. Dzięki dodatkowi buraka są wilgotne i aromatyczne. Zróbcie eksperyment i nie zdradzajcie domownikom dodatku tego tajnego składnika. Jeśli odgadną, że to burak obiecajcie nagrodę… kolejną babeczkę Składniki BABECZKI
Tajemnice Smakujako półprodukt do sałatek. Z upływem dni zmienia smak na wyrazistszy zyskując uznanie kolejnych amatorów. Idealny na grilla lub na ognisku.”* Sałatka ze szpinakiem, gotowanym lub pieczonym buraczkiem, garścią borówek podana z podsmażonym i jeszcze ciepłym wędzonym serem…. pyszności. Aby jednak wszystko dobrze smakowało ważne jest, abyśmy ser obsmażyli tuż przed podaniem sałatki. Kiedy wędzony, smażony ser przestygnie
Tajemnice SmakuPrzepis na ten chlebek znalazłam w książce Yotama Ottolenghi “Prosto”. Kiedy zaczęłam czytać długą listę składników trochę się przeraziłam, ale po analizie stwierdziłam, że
Tajemnice SmakuChłodnik z botwinki to najlepsza zupa na upały. Do tej pory przygotowywałam chłodnik tradycyjnie, czyli obgotowywałam botwinkę w wodzie lub bulionie, studziłam dodawałam pozostałe warzywa, kefir
Tajemnice SmakuUwielbiam kiszonki, szczególnie te z dodatkiem buraków. Czerwony burak, oprócz smaku nadaje kiszonym warzywom piękny kolor. Kalarepę kroimy w słupki, dzięki temu będzie chrupiąca i wyrazista
Tajemnice SmakuRustykalna tarta gallete to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo prosta w wykonaniu, nie potrzebujemy foremki, a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać
Tajemnice SmakuPrzygotowując domowe przetwory , aby przedłużyć ich trwałość i móc przechowywać je przez dłuższy czas, musimy poddać je procesowi pasteryzacji . Warto zatem wiedzieć jak pasteryzować słoiki. Pasteryzacja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!okazji pokazania Wam przepisu na pyszny sok z buraka pisałam o prozdrowotnych właściwościach tego warzywa. Do przygotowania soku wykorzystałam surowego buraka, dlatego dziś pokażę Wam przepis z wykorzystaniem smażonego buraczka. Tradycyjnie buraki na obiad kojarzone są z surówką - zazwyczaj jemy buraki zasmażane, czasem z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Ja dziś pokażę inny sposób przemycenie ich w obiedzie - przyda się zwłaszcza
Z notatnika dietetykaLubią zgłodnieć między śniadaniem a obiadem. Wolę mieć na tę okazję w rezerwie takie oto placuszki. Nie zawsze "pakuję" w nie jarmuż. Często ich składnikiem jest dynia, cukinia lub buraczek. Dziś jednak postanowiłam przemycić dzieciom porcję zieleniny. Dodałam tez kurkumę- przyprawę, która powinna gościć w codziennym menu, bo ma właściwości antywzapalne, wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje poziom cukru we krwi
Jeść, by żyć w zdrowiupromocja-kuchnia-marioli Polecam pyszne przepisy na soki, sorbety i musy. SOK Z JARMUŻEM : 3 plasterki imbiru 3 duże liście jarmużu 3 jabłka 1 marchew 1 buraczek odrobina liści mięty lub melisy Umyte owoce i warzywa wkładamy partiami do wyciskarki i miksujemy
Kulinarne Fantazje MarioliCzas Przygotowania : 1 godz Gotowe w : 1 godz Bardzo lubię sałatkę z kapusty i papryki dlatego każdego roku obowiązkowo musi zagościć w mojej piwnicy, tak
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyLubimy kanapki. Zawsze lubiliśmy i chyba zawsze będziemy ;) Ale taka kanapka musi być inna, musi mieć tektury i ciekawe smaki, wtedy staje się kanapką idealną
Plate of Joyminut. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami i pomidorem skropionym oliwą z oliwek. Kaloryczność posiłku: całość (4 porcje): 2160 kcal 1 porcja: 540 kcal PLACUSZKI Z BURACZKIEM Składniki: 400 g buraków 2 jajka 6 płaskich łyżek mąki (u mnie: pełnoziarnista) 2 ząbki czosnku (dodałam od siebie) sól, pieprz olej do smażenia (2 łyżeczki) Wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy
Kuchnia MagdaLenyminut. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami i pomidorem skropionym oliwą z oliwek. Kaloryczność posiłku: całość (4 porcje): 2160 kcal 1 porcja: 540 kcal PLACUSZKI Z BURACZKIEM Składniki: 400 g buraków 2 jajka 6 płaskich łyżek mąki (u mnie: pełnoziarnista) 2 ząbki czosnku (dodałam od siebie) sól, pieprz olej do smażenia (2 łyżeczki) Wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy
Kuchnia MagdaLeny