buraczki - 4888 przepisów (strona:261/326)

Barszcz czerwony czysty inaczej 203

łyżeczkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety.Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów 181

należy przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor.Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.Z dodatku octu radziłabym nie rezygnować, bo zapewnia zupie piękny kolor. Można natomiast zmniejszyć jego ilość.Ugotowane

Gospodyni Miejska
Szybka botwinka 119

twardo - po 1 na każdy talerz.Sposób przygotowania:Jaja ugotować na twardo.Koperek umyć, drobno posiekać.Czosnek obrać. Zmiażdżyć nożem lub ręką.Botwinkę (liście wraz z łodygami i małymi buraczkami) obrać, umyć, drobno pokroić, wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.Botwinkę zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać przyprawę do zup, zmiażdżony ząbek czosnku i cukier. Gotować

Gospodyni Miejska
Aromatyczny barszcz czerwony 215

należy przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor.Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 172

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym masłem lub oliwą, wyłożyć zawijaski. Piec 15-20 minut.Przybrać zieleniną, u mnie listki bazylii, macierzanki i młodych buraczków.Podawać na ciepło lub zimno

SzczyptaSmaQ
Newella w kieszonkach z prosciutto w sezamowym dresingu 187

Składniki:200 g Newelli klasycznej,16 plastrów prosciutto,2 długi ogórek,150 g rukoli,1/3 szkl. suszonych wakame,1/4 szkl. świeżej żurawiny,gałązki koperku,listki młodych buraczków,łyżka oliwy.Dresing:4 łyżki sosu sojowego,2 łyżka oleju sezamowego,2 łyżka prażonego sezamu,2 łyżeczka brązowego cukru,1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,posiekana chili (bez pestek),sok z cytryny

SzczyptaSmaQ
Sałatka buraczana 267

Sposób wykonania:Upieczone (lub ugotowane) buraki pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny., jabłka obrać również pokroić w kostkę. Majonez, jogurt, chrzan dokładnie ze sobą połączyć. Wymieszać razem z buraczkami i jabłkami. Pestki dyni przyprażyć na suchej patelni. Dołączyć do sałatki. Gotowe!!! Na zdrowie

pieprzny smaczek
Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem 263

idealnie na świąteczny obiad.  Aromatyczne, zaskakujące i niezwykle proste w wykonaniu. Gościom z pewnością będzie się wydawać, że spędziliście cały dzień na przygotowaniach. Do mięsa podałam sałatkę z buraczków, która moim zdaniem komponuje się idealnie. Przepis również zamieszczę niebawem. Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem   Składniki:1 spora polędwiczka wieprzowaokoło ½ szklanki suszonej żurawiny2 oscypkiolej

Mania Gotowania
Ćwikła 193

Domowe buraczki z chrzanem. Super dodatek do mięs, serów i kanapek, idealna na co dzień i od święta.   Składniki:1 kg buraków ćwikłowychmały korzeń chrzanucytryna przyprawy: sól, pieprz, cukierocet (najlepiej jabłkowy)   Buraki myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około dwóch godzin. Uzupełniamy parującą wodę żeby buraki były całe zakryte. Sprawdzamy widelcem czy są miękkie, odlewamy

prawdziwe jedzenie
Przegląd tygodnia na moim blogu-2 163

W tym poście, tradycyjnie, publikuję wszystkie moje posty z minionego tygodnia.SURÓWKA Z BURACZKÓWHERBATKA Z CZYSTKASCHAB PIECZONYROŻKI Z PIECZARKAMIOWSIANE PLACKISAŁATKA BROKUŁOWABISZKOPT, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJESZYBKIE DANIE

W kuchennym oknie Ewy
Różowy chleb buraczany na drożdżach 266

dodatkami, dzięki którym zupełnie odmienicie Wasz chleb- w końcu ogranicza nas jedynie wyobraźnia i zawartość kuchennych półek :) Za mną już od dawna pałętał się pomysł na chleb z dodatkiem buraczków. A kiedy przywiozłam od mamy kilka słoików tegorocznych burków (takich najzwyklejszych, startych, które świetnie smakują np. podsmażone z cebulką) stwierdziłam że to już najwyższy czas. Chleb dzięki

Okolice Palnika
Zdrowe buraki pieczone ^^ 145

Pieczone buraczki to jest to...Nie dość, że zdrowsze niż gotowane, bo nie uciekają z nich witaminki, to nawet smaczniejsze :D~ Pieczone buraki ~Składniki:małe burakisok z cytrynyprzyprawy: sól pieprz, czosnek staropolskiBuraki myjemy i owijamy srebrną folią. Pieczemy w 180* po godzinie sprawdzamy widelcem czy są miękkie i wyciągamy. Buraki odwijamy z folii i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy

Kuchenny Skrawek Nieba
Sałatka z buraków i śledzi 282

Prosta sałatka z buraczków, śledzi i ziemniaków, którą warto przygotować nie tylko na Wigilię. Miłośnikom śledzi na pewno przypadnie do gustu Składniki:4-5 filetów śledziowych w oleju a’la Matias3 średnie buraki3 średnie ziemniaki1 średnia cebula3 ogórki kiszone4 pełne łyżki majonezu1 łyżka soku z cytrynyszczypta cukrusólpieprzPrzygotowanie:Buraki i ziemniaki dobrze umyć i ugotować w łupinach (w oddzielnych

Oryginalny smak
Zimowa sałatka z buraków ćwikłowych i papryki 211

Idealna sałatka z buraczków i papryki do zimowych obiadów :)Składniki:3 kg buraków ćwikłowych1 kg cebuli1 kg paprykiZalewa:1 szkl octu1 szkl oleju2 szkl wody3 łyżki cukru3 łyżki soli2 łyżeczki pieprzukilka ziarenek ziela angielskiegokilka listków laurowychBuraki obieramy i trzemy na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka , paprykę w paseczki.  Wszystko razem mieszamy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pęczotto buraczane z boczkiem 137

Buraki bardzo lubimy, zarówno w czystym barszczu, barszczu ukraińskim czy w postaci buraczków tartych na zimno i ciepło do obiadu. Tym razem tarte buraki dodałam do pęczaku  z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak3 małe buraki czerwone1 mała cebula, najlepiej czerwona1 ząbek czosnku1 łyżka klarowanego masłaok. 3 szklanek bulionu, najlepiej wołowego

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania