buraczki - 4888 przepisów (strona:257/326)

Barszcz z buraków i botwinki z ziemniakami! (jak u babci ;-D ) 262

skwarkami z boczku. Babcia ma swoje wyjątkowe wyczucie smaku, i dzięki niej znam niejedną sztuczkę kuchenną. Ale nauka robienia "gołów" wciąż przede mną. Dzisiaj zapraszam na barszcz ze świeżych buraczków z botwinką, taki jaki pamiętam z mojego dzieciństwa! Zapraszam! Składniki: - 3,5 litra wywaru drobiowego  - pęczek botwinki - 4 buraki młode - 2 marchewki młode - 1 cebulka - 1 korzeń pietruszki

SMYKWKUCHNI
Kotlet schabowy 262

maczamy z dwóch stron w jajku, w bułce tartej I kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor. Kotlety gotowe , prawda że prosto :) Do kotletów podałam młode ziemniaki z buraczkami.Życzę smacznego

Smaki Edyty
Tydzień w moim telefonie XXXXIII 117

pojawi się na blogu na pewno * poza domem kanapka na szybko  * żełądki i wontroba rządzi * moja ambasadorska paczuszka  * zestaw dla S :*  * maluchy z mamą  * maluchy * buraczki  * słodka chwila, ale szału nie robi - a takie ciekawe smaki * domowy pedicure zaliczony  * Tesco i kolejne przeceny - w żarskim już nie znajdziecie - wzięłam wszystkie  * zielony kubek

Magiczne Życie Marty
Twarożek ze szczypiorkiem 208

mogą cieszyć się własnymi warzywami i owocami. Ja w tym roku mam to szczęście i korzystam z niego w stu procentach :) świeże zioła, truskawki, różnego rodzaju sałaty, rzodkiewka, marchewka, buraczki, cebula, czosnek, szczypiorek, koperek, kapusty itd. na wyciągnięcie ręki to nie tylko wygoda, ale i mnóstwo kulinarnych inspiracji :) Oczywiście i w tym sezonie nie mogło zabraknąć tak klasycznego smarowidła

Ze smakiem i z pasją
ZRAZY, KLUSKI ŚLĄSKIE, YORKSHIRE PUDDING I PYSZNE BURACZKI 298

Mniam mniam :) Zaprosiłam na niedzielny obiad trzy moje koleżanki. Postanowiłam zrobić typowy polski posiłek, ale żeby nie poczuły się obco...dodałam do tego yorkshire pudding, czyli

Przepisy Aleksandry
Kasza jaglana na słodko z curry 209

Kaszę jaglaną z curry już robiłam, kiedyś z  soczewicą,  a ostatnio z buraczkami.  To były dania na ostro, ale na słodko to mój debiut;) Jak zwykle ostatnio gotowałam sobie na śniadanie kaszę, w międzyczasie wyciągając z szafki bakalie, które zamierzałam do niej użyć i obierając banana (niestety, do bananów to mnie chyba nic nie zniechęci;) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Hummus z białej fasoli z buraczkami 195

We wpisie o buraczkowym curry opisałam historię jak to miałam zamiar zrobić hummus i nastawiłam buraki, po czym okazało się, że nie tylko nie namoczyłam ciecierzycy

Zdrowa Kuchnia Sowy
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA l 214

Idealny na gorące, letnie dni. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej,żeby zdążył się schłodzić- bo taki jest najlepszy. Ilości składników oczywiście dowolne i dowolnie można je

Smaczne Zdrowe
Chłodnik z botwinki 266

pieprz 4 jajka W garnku nastawiamy bulion warzywny i dodajemy buraki- umyte, obrane i pokrojone w kostkę. Botwinkę dokładnie myjemy i łącznie z liśćmi kroimy w paseczki, dodajemy do buraczków.  Doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku. Całość gotujemy do miękkości . Studzimy. Do przestudzonego chłodnika dodajemy kefir, oraz starty na dużych oczkach ogórek , doprawiamy do smaku pieprzem. Wstawiamy do lodówki

Pudełko rozmaitości
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 253

wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Dodajemy pokrojona drobna papryczkę chili, posiekany czosnek i przesmażamy jeszcze przez chwilkę. Studzimy, po czym kroimy wszystko na mniejsze kawałki. Do buraczków dorzucamy szpinak, jaja i mąkę. Wszystko razem łączymy, aż powstanie zwarta masa, z której będzie można formować kotleciki. Na blaszce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia, a na nim układamy

Sajkofanka smaku
Tarta z botwinką i serem korycińskim 208

zapominając o wysokich rantach, by móc później ułożyć farsz. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.  Farsz: Botwinkę myjemy. Liście kroimy w cienkie paski, buraczki obieramy i razem z gałązkami botwinki kroimy w małe kwadraciki, po czym wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Sparzoną botwinkę przecedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Skrapiamy sokiem z połowy

Sajkofanka smaku
Barszcz świąteczny czysty 421

szczególnie na rozgrzewkę. Lubię też jako dodatek do krokietów, pasztecików jak i z uszkami. Jednak musimy pamiętać, że nie możemy zagotować barszczu ponieważ straci swój piękny kolor. Składniki: 1 buraczek  1 pietruszka  2 marchewki kawałek selera 2 liście laurowe Kamis  3 kulki ziela angielskiego Kamis 5 ząbków czosnku 0,5 l zakwasu buraczanego klik(...)wody sól,cukier pieprz mielony Kamis Przygotowanie: Buraczek obrać z skórki pokroić w kawałki, marchew, pietruszkę, seler obrać z skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa i przyprawy zalać wodą i gotować do miękkości. Zmniejszyć ogień, dolać zakwas buraczany nie dopuszczając już do zagotowania się barszczu. Przed podaniem barszcz przecedzić przez gęste sitko

Ala piecze i gotuje
Tydzień w moim telefonie XXXIX 141

dobre lody czekoladowe * kebab z S :*  * wizytówki blogowe * wygrane makarony   * zdobycze z Targu  * patera za grosze  * będziemy się farbować  * świetne i tanie rurki * buraczki i słonecznik ozdobny   * truskawki już po 3zł * moje ziółka rosną nadal * goździki   * kakao orzechowe z piankami  * pianki poszły do kawy * wizyta w Tesco zawsze

Magiczne Życie Marty
Poledwica wieprzowa ze sliwka 145

stron na patelni. Wlozylam do piekarnika na 3 godziny w temperaturze 80C- wolowina jest niesamowicie krucha, I wystarczy raz na godzine ja obrocic. Przygotowalam sos pieprzowy I podalam z buraczkami I ziemniakami. Smacznego

Smaki Edyty
Kapusta kiszona z buraczkami-surówka 223

Moja kuzynka robi taka surówkę ale z majonezem ( czasem dodaje jeszcze utartego ogórka kiszonego). Mnie zachciało się dziś do ryby (Tilapia w marynacie z sosu chili

Buniabaje w kuchni