około 1,5 godziny,aż mięso będzie miękkie,tak miekkie,by odstawało od kostekpodawać na goraco z ziemniakami lub kaszą na sypko i odpowiednimi surówkami,kiszoną kapustą lub buraczkami SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sosupodawaj kaczkę przybraną filecikami z pomarańczy.Nie podgrzewałam pomarańczy,raczej proponawałabym schłodzić ją w lodówce przed podaniem,jest wówczs o wiele smaczniejsza.Kaczkę podawać z czerwoną kapustą,buraczkami i koniecznie kluskami śląskimi lub kopytkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roku grzybów mam sporo a bardzo dużo opieniek. Często więc robię gulasze czy inne dania z tymi pysznymi grzybami. Tym razem pyszny gulasz a do niego najlepiej lubię buraczki i ziemniaki lub chleb. Proste a jakże smaczne danie.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniUwielbiam gulasze i to różne. Ale najbardziej z pieczarkami, do tego ziemniaczki i surówka a najlepiej jakby były buraczki. Nic do szczęścia już nie potrzeba. Niby proste tradycyjne danie a jakie aromatyczne i smaczne.750 g świeżej szynki wieprzowej300 g pieczarek ( dojrzałych )1 duża cebula500 ml bulionu mięsnego2 liście laurowe2 ziarna ziela angielskiegosól do smakupieprz kolorowy do smakuostra papryka
Ewa w kuchniDziś kolejna propozycja na sałatkę, którą zrobiłam do zgłoszenia w konkursie na Doradcy Smaku. Do sałatki wykorzystałam sos węgierski paprykowo - ziołowy. Robiłam na obiad akurat buraczki, więc jako jeden ze składników w sałatce wylądował właśnie on. Sałatkę spałaszowałam na śniadanie, bo robiąc ja nie jadłam jeszcze śniadania i tak zaczęło mi burczeć w brzuchu, że nie mogłam się oprzeć
Ewa w kuchniposłużyć się pieczonymi burakami lub zrobić go tradycyjnie na zakwasie. Zakwas z buraków na barszcz robi się podobnie jak ten na żurek. Jest to bardzo proste: wystarczy zalać obrane buraczki słoną wodą, dodać przyprawy i skórkę chleba (jeśli zakwas mamy mieć szybciej), a następnie odczekać kilka dni. Następnie dolewamy taki kwas buraczany do bulionu z dodatkiem wody po moczeniu
Poezja smakuwcześniej wspomniałam przed Świętami na blogu będzie śledziowo…;) Pojawiły się już śledzie z buraczkami i jabłkami. W zeszłym roku na blogu przedstawiłam przepisy na Tradycyjne śledzie w occie, Korzenne śledzie w oleju, Śledzie w śmietanie, Sałatkę śledziową po sułtańsku oraz Tradycyjną sałatkę ze śledzi. Dzisiejsze śledzie z rodzynkami i cebulą polane są mieszanką jogurtu i majonezu z dodatkiem
UgotujmyTo.plzeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie, śmietanie, oleju, z rodzynkami w curry, z jabłkami i buraczkami, po sułtańsku, sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką. Jena z moich tegorocznych propozycji na Święta Bożego Narodzenia to tatar ze śledzia. Z tatarem ze śledzia jest podobnie
UgotujmyTo.pl700 g polędwiczek wieprzowychtłuszcz do smażenia (masło klarowane)1 duża cebulasól pieprzSkładniki na marynatę:3 łyżki ostrej musztardy1 łyżka jasnego miodu2 łyżeczki tymianku2 łyżeczki majeranku1
Świat Domowej Kuchnilitewskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Na śląsku bardzo często podawane są z kluskami śląskimi, ale również z ziemniakami smakują wyśmienicie. Nieodłącznym zaś dodatkiem do zrazów (jak dla mnie) są zasmażane buraczki. Dziś zaprezentuję przepis na zrazy wołowe.Mięso umyj i podziel na 4 plastry. Następnie rozbij je tłuczkiem do mięsa na płaty o grubości około 0,5 cm. Każdy płat
Świat Domowej Kuchni50 dag filetów z kurczaka25 dag pieczarekmąkasól, pieprz, paprykaolej Nie wiem dlaczego, ale zawsze gulasz kojarzyłam tylko z mięsem wołowym lub wieprzowym. Aż do momentu
Świat Domowej Kuchnicesarskasurówka z kapustymizeriasurówka z marchwii i pietruszkiburaczki z paprykąsurówka z czerwonej kapusty
prawdziwe jedzenieprzepyszne naleśniki!Są świetnym pomysłem dla dzieci niejadków!Na takiego różowego z całą pewnością niejedno dziecko z przyjemnością się skusi!Kolor nie jest sztuczny a wywołał go sok z buraczków , które użyłam do barszczu :)Do tego domowy dżem malinowy i ulubiony naturalny jogurt dla przełamania słodkiego smaku! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:- mąka – 2 szklanki- mleko – ok.400
Ostra na Słodkosposobem spod naszych rąk wyszła :- ” Zupa chrzanowa podana w chlebie „( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) )- ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „- ” Surówka z buraczków „- ” Surówka z marchewki i pora „- ” Surówka z selera „( zrobione przez Mamę i Ewelinę )- „Leniwa baba z żurawiną i chrupiącą kruszonką
Ostra na SłodkoDziś coś dla mięsożerców ;) Polędwiczki wieprzowe można przygotować tak naprawdę na dziesiątki sposobów , ale te klasyczne , w sosie własnym podane np. z opiekanymi ziemniaczkami , buraczkami na ciepło wcale nie wymagają dodatkowych cudów.Podczas duszenia wydobywa się lekki sosik , który wystarczy tylko odrobinę zagęścić , dodać ulubione przyprawy i już można się cieszyć smakiem fantastycznego mięsa. SKŁADNIKI:( 4 porcje )** polędwiczki wieprzowe
Ostra na Słodko