buraczki - 4888 przepisów (strona:246/326)

JAJECZNICA Z BOTWINĄ 160

smażenia Jajka roztrzepuję w miseczce z wodą/mlekiem, solą, pieprzem. Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju. Botwinę drobno kroję, uprzednio ją opłukawszy. Kroję łodyżki, jak i liście oraz małe buraczki na końcu pęczka. Wrzucam do cebuli i kiedy objętość liści nieco się zmniejszy, a te także delikatnie się zeszklą, wlewam roztrzepane jajka. Ciągle mieszając czeka, aż jajecznica będzie gotowa

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z botwinką 111

botwiny 1 pęczek świeżego szpinaku (około 400g) 250g białego twarogu półtłustego sól, pieprz olej   1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę. Buraczki z botwinki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut, po czym dodajemy 1/4 szklanki wody. Dusimy do odparowania

Szefowa kuchni
Wiosenny rubin czyli botwinka 133

piasku, nie kroić! Z gotowego wywaru wyjąć mięso i włoszczyznę, wywar odcedzić na sicie.  Dodać sok z cytryny, następnie pokroić w całości i dodać botwinę (ja kroję buraczki w talarki, listki w cienkie paski, do około 3/4 ich długości - czyli mniej więcej do końca nerwów na liściach).  Ugotować do miękkości.  Dodać ziemniaki oraz pokrojone warzywa

Garniec Magalie
Curry z botwinką i kurczakiem 155

najlepiej w woku rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor. Usmażone mięso wyjmujemy z patelni i smażymy na niej pokrojoną cebulę, seler naciowy, papryczkę, czosnek, imbir i buraczki. Po 10 minutach dodajemy usmażone mięso i pokrojone liście i łodygi botwinki. Zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem 149

zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Dodać umyte, obrane i drobno starte buraczki. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyte, posiekane łodyżki i liście

Czerwień i błękit
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 435

obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy dwustronnie na nieprzywierającej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy tylko lekko przesmarować tłuszczem patelnię).  Podajemy z sosem i sezonową surówką lub np. buraczkami. - pasztet z ciecierzycy, kaszy jaglanej i warzyw, Ania z Naturalnej Kuchni Składniki na normalnej wielkości formę keksową

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka grillownym tuńczykiem, szparagami, botwiną, fetą i dressingiem pomarańczowo-miodowym 134

Składniki: 2 garście rukoli z botwinką (użyłam mieszanki sałat z Tesco) 3-4 młode buraczki pół pęczka zielonych szparagów pół kostki fety 2 steki z tuńczyka sok i skórka z limonki oliwa, najlepiej cytrynowa sól, pieprz (może być cytrynowy) Dressing: pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oliwy cytrynowej lub oleju kilka łyżek oliwy

Czerwień i błękit
Duszony boczek w sosie grzybowym 522

wsypujemy mąkę. Gdy mąka będzie rumiana wlewamy drugą szklankę wody energicznie mieszając.  Dodajemy przygotowaną zasmażkę do upieczonego boczku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami oraz surówką z buraczków.   Smacznego

kgwjanczewo
124. Botwinka, rzodkiewka, ogórek, szczypior czyli: chłodnik muśnięty rukolą. 202

cytryny świeżo zmielona sól i pieprz  dodatkowo: 4-5 jaj,  ok. 0,5 kg młodych ziemniaczków Przygotowanie: Botwinę pozbawiamy zielonych liści i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Buraczki obieramy. Całą różową część wraz z burakami siekamy na drobną kosteczkę i wsypujemy wszystko do garnka - zalewamy wywarem warzywnym(jeśli nie mamy wystarczy woda) tak, aby cała kostka została

Symfonia Smaków
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 138

uzupełniany.       SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka buraczana do obiadu 287

Pyszna, zdrowa sałatka do obiadu. Składniki: 25 dag buraczków ćwikłowych, 2 cebule, 10 dag ogórków kwaszonych, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki , cukier do smaku, pieprz do smaku, sól do smaku, soki z cytryny, 1 łyżka oliwy. Wykonanie: Buraki umyć, włożyć do wrzątku i ugotować do miękkości. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę razem z ogórkami. Tak samo pokroić cebule

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz ukraiński czyli buraczany eintopf 119

Nazywam często barszcz ukraiński eintopfem ponieważ (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) jest to potrawa jednogarnkowa,  zastępująca cały obiad ze względu na bogaty i pożywny skład. Składniki: 5 buraczków ćwikłowych, 1 por, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki), 1 łyżeczka kminku, 10 dag wędzonego boczku, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, natka

Tradycyjna Kuchnia
Kolejna wariacja na temat zapiekanego jabłka + Liebster Blog 101

wystroju Twojego pokoju? fiolet, ale już dawno bym go zmieniła;p 7. Danie, które kojarzy Ci się z Twoim rodzinnym domem to… Potrawka z ryżem i kurczakiem, rolady, buraczki (mniam), kluski z serem, placki ziemniaczane, zupa owocowa <3 . . . 8. Jaki jest Twój ulubiony jedzeniowy zapach? dużo ich ale dominuje korzenny, piernikowy zapach, cynamon, mniam ;) 9. Jakiej potrawy/deseru najbardziej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zupa botwinowo-szpinakowa 104

około 1 kg szpinaku 3 pęczki botwiny 2 bataty lub zwykłe ziemniaki 2 marchewki 100 g suchej zielonej soczewicy Przygotowanie: Marchew kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, odcinamy główki buraczków i grubsze pędy krojąc je w 2 cm kawałki- wrzucamy to wszystko na podgrzany olej. Doprawiamy solą, zielonym pieprzem i suszonym czosnkiem. Smażymy około 5 minut. Tak przygotowane warzywa

greenscarf

Proponowane wyszukiwania