buraczki - 4888 przepisów (strona:242/326)

Śliwkowo-buraczana quinoa 119

Przepis na to danie zobaczyłam w jakieś kobiecej gazecie. Na początku byłam zaskoczona połączeniem śliwek i buraczków. Ale ponieważ lubię eksperymentować oraz dodatkowo lubię quinoę to zrobiłam to danie. Eksperyment uważam za bardzo udany. To jest pyszne :) Składniki na 2 porcje: 125 g quinoa (komosy ryżowej) 1 średni burak 3 śliwki (użyłam mrożonych) 250 ml bulionu warzywnego sól, pieprz

Moja Galeria Smaku
Tarta z botwinką 140

nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Młode buraczki pokroić w plasterki, łodyżki w 2 cm kawałki. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy botwinkę. Nastepnie dodajemy pokrojone liście botwiny, gałkę muszkatołową i chili. Dusimy aż cała botwinka zmięknie

Atlas Smaków
Gołąbki w liściach botwinki 137

Zeszłoroczny przepis inspirowany artykułem Magda Gessler: Pani Botwina ok 20 dużych liści młodych buraczków ( wielkości dłoni ) 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego ) 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku  1/4 szklanki posiekanego koperku łyżka śmietany 12 % 5 namoczonych w mleku biszkoptów sól i pieprz Liście botwiny myjemy i blanszujemy. Dokładnie odsączamy na sicie. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany szczypiorek

Atlas Smaków
Chłodnik z botwniki 138

litr wody Sól, pieprz, świeży koperek, ząbek czosnku, sok z cytryny Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo wg uznania (u mnie 1 jajko na 1 porcję chłodniku) Przepis: Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i ścieramy na grubych oczkach, łodyżki i iście drobno kroimy. Do wody wrzucamy przekrojony ząbek czosnku, pokrojoną botwinkę i gotujemy do miękkości (10 minut), pod koniec gotowania

Emcia Pichci
Sałatka z młodymi buraczkami w sosie koperkowo - czosnkowym 162

Młode buraczki są Mega smaczne..  Na 2-3 ludzi potrzebujesz: - 10 małych młodych buraków - 1 średnia młoda cebula - 1 cykoria - 1 pomidor malinowy duży - 2 mozzarelle 125 g - pół kalarepy - 1 awokado - kilka ziaren słonecznika opcjonalnie - łyżka octu jabłkowego - 3-4 kromki chleba Buraki oczyść i ugotuj w osolonej wodzie z łyżką octu jabłkowego, to pozwoli zachować piękny

Pasje Jolki
Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem 179

jest to konieczne :) Kolejny raz polecam bulgur, bo to smaczna delikatna kasza, która przy okazji jest zdrowa i niskokaloryczna. Na moim blogu również: Sałatka z kaszy bulgur z buraczkami Kotlety z kaszy bulgur z tuńczykiem

Trzeci talerz
Pulpeciki w sosie koperkowym 181

Pulpeciki w sosie koperkowym Smak dzieciństwa...pulpeciki w sosie koperkowym...Małe kuleczki mięsne, duuuużo śmietanowego sosu, z mnóstwem zielonego koperku, a do tego młode ziemniaczki i surówka  czerwonych buraczków :) Szybko, tanio, smacznie, brzmi pysznie, prawda?  Składniki: 500 g zmielonej łopatki 1 cebula 1 jajko 4-5 łyżek tartej bułki sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów łyżka

na moim stole...
Botwinka w śmietanie. 154

prezentuję botwinkę, którą wiosną podaje do roladek z kurczaka , pieczonych mięs, czy do pierogów z botwinką. Polecam!!! Składniki na botwinkę w śmietanie  dwie porcje 100 g botwinki bez buraczków 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30 % 100 ml wody sól pieprz      Botwinkę myjemy, odcinamy liście, łodyżki dzielimy na 10 cm kawałki

Rozpustne gotowanie
Paszteciki drożdżowe z mięsem. 233

Pyszne, mięciutkie, drożdżowe bułeczki, hojnie nadziane mięsem, do tego kubek gorącego barszczyku z młodych buraczków i mój mężczyzna w siódmym niebie. Polecam!!! Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem CIASTO: 700 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 100 ml oleju 1-1,5 łyżeczki soli NADZIENIE

Rozpustne gotowanie
Roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem. 152

się papryka. Mam dostęp do niepryskanych, sezonowych warzyw i to na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu moje gotowanie uzależnione jest od rytmu jaki panuje w przyrodzie. I tak, gdy przerywam buraczki, na stole ląduje zupa botwinkowa, pierogi z botwinką ,  botwinka w śmietanie ,  tarta z botwinką  lub inne podobne dania, które znajdziecie  tu . Podobnie jest z marchewką

Rozpustne gotowanie
Babska pietruszka w sosie 133

pieczemy do zezłocenia czosnek - ok 25 minut, pietruszki - ok 50-60 minut. Dla nadania naszej pietruszce wyrazistego smaku, konieczny jest sos aioli. Podawałam jego skład w przepisie z francuskimi buraczkami:  http://dlasmaq.blogspot.com/2013/01/francuskie-buraczki-z-sosem-aioli.html Uważam, że na babskie spotkania lub dla mniej mięsożernych samców :) - jest doskonała !!! Polecam i życzę Smacznego

dlaSmaQ
Makaron z sosem z botwinki 166

dobrymi, świeżymi, dojrzałymi pomidorami. Warto wtedy sos gotować nieco dłużej aby pomidory straciły swoją surowość.  W daniu wykorzystałam tylko łodygi i liście botwinki - młode buraczki zostały upieczone i powstał z nich pyszny  chłodnik . inspiracją był  ten  przepis składniki 150 g makaronu pełnoziarnistego 1 łyżka oliwy z oliwek

Stare Gary
Wegetariańskie kotlety z botwinki 179

lubię jak do tej pory smakowały nam najbardziej. Polecam :) Oryginalny przepis znajdziecie tu —>KLIK 3/4 szklanki kaszy jaglanej 3 spore pęczki botwiny (liście i łodygi, bez buraczków) pęczek koperku cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru jajko żółtko 2 płaskie łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz

Mienta blog
Pierogi z kurczakiem i botwinką 180

młode marchewki 1 pęczek botwinki z dużymi burakami olej sól, pieprz 1. Przygotowujemy farsz: kurczaka gotujemy wraz z pokrojoną marchewką. Studzimy. Kurczaka i marchew rozdrabniamy za pomocą widelca. 2. Buraczki obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, liście i łodygi kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Studzimy, łączymy z kurczakiem i marchewką, doprawiamy do smaku. 3. Do miski dodajemy szklankę mąki

Szefowa kuchni
Placek pełen botwinki i koziego sera 154

200g mąki pełnoziarnistej 1 opakowanie drożdży instant (7g)  1 jajko  60 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli  Nadzienie: 500 g botwinki bez buraczków 250 ml jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 200 g sera koziego w plastrach 2 jajka sól, pieprz, oliwa Do dzieła: Mąkę i drożdże przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe

Spektrum Smaku

Proponowane wyszukiwania