buraczki - 4888 przepisów (strona:234/326)

Buraczki z papryką i cebulą ( w słoiki) 151

Takie buraczki są u nas obowiązkową pozycją co rok. Przepis mam od Mamy, bo to Ona nauczyła mnie jak je robić, aby zawsze uchwycić "ten" smak ;) a smak jest wspaniały - uwielbiam je jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych, duszonych, a nawet do ryby! :) Składniki: 6 kg czerwonych buraków 1 kg czerwonej papryki 6 dużych cebul Zalewa: 1 szkl. wody

Kolorowy Przepisownik
Krem z buraków z mlekiem kokosowym 86

Gęsty, smaczny i pożywny - taki jest ten krem a jego piękny kolor niezmiennie mnie zachwyca. Zupy z upieczonych buraczków często goszczą na moim stole, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Dzisiejszy wariant, zainspirowany Jadłonomią Marty Dymek wyróżnia się dodatkiem mleka kokosowego i nieco orientalnych przypraw. Nie przeraźcie się tego połączenia - efekt jest naprawdę zniewalający

Milion Smaków
Kluski śląskie 159

Kluski śląskie są obowiązkową pozycją w kuchni polskiej. Idealne do zrazów, pieczeni czy gulaszu. Doskonale komponują się z modrą kapustą lub buraczkami. Są łatwe do wykonanie, pyszne i uwielbiane przez dzieci. Serdecznie zapraszam do ich ugotowania, naprawdę warto :) Ilość porcji: 6 osób Czas przygotowania: około 30 minut Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków ( możemy je gotować specjalnie do klusek lub użyć

Kolizje Smaków
Witaminowy smoothie buraczkowy 202

Składniki na 2 porcje: 2 małe buraki 2 pomarańcze 1 marchewka 1 jabłko szczypta imbiru Przygotowanie:  Buraczki, marchewkę, jabłko umyć i obrać, Pokroić na mniejsze kawałki, jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Z pomarańczy wycisnąć sok. Składniki połączyć w blenderze (opcjonalnie można dodać jeszcze odrobinę wody mineralnej). Najlepiej smakuje schłodzony

Gotuj z Rumcajsem
Soczysta polędwica 168

odstawiamy mięso na 5 minut. Po tym czasie możemy pokroić mięso i podawać. Polędwica wychodzi tak soczysta, że zjedliśmy ją bez sosu, za to z ryżem z warzywami i buraczkami. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
duszony kurczak w sosie pieczarkowym z cebulką na maśle tymiankowym... 163

mąkę wymieszać z wodą i wlać mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać 1 łyżkę natki pietruszki ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie utłuc z resztą natki pietruszki ziemniaki podać np. z buraczkami zasmażanymi i poircją mięsa z sosem - kurczak jest kruchy, sos z pieczarkami Frosty smaczny..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pyszne, ekologiczne pesto z pieczonych buraków 143

przywracając prawidłową konstrukcję tych uszkodzonych. Mają zdolności unieszkodliwiające wszelkie drobnoustroje chorobotwórcze. Dostarczają dużą ilość błonnika, dlatego osobom cierpiącym na zaparcia zaleca się spożywanie co najmniej jednej łyżeczki tartych buraczków na czczo z rana, w celu ułatwienia i przyspieszenia wypróżnienia. Obfitują w kobalt i kwas foliowy, które są szczególnie ważne dla osób chorujących na anemię lub dla kobiet w ciąży

Be Fit Be Strong
Botwinka z jajkiem 131

pół pęczka posiekanego kopru 0,5 szklanki śmietany 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka octu cukier sól,pieprz 5 jajek ugotowanych na twardo Sposób przygotowania: Z botwinki usuwamy liście , buraczki obieramy i wszystko drobno kroimy . Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem , gotujemy do miękkości uważając żeby się się botwinka nie rozgotowała . Zdejmujemy z ognia , dodajemy ocet i odstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Zupa z botwiny 167

Składniki: 1 l wody kostka rosołowa (opcjonalnie) 2 młode buraczki razem z liśćmi 2 młode marchewki 6 młodych średnich ziemniaków 2 młode cebule 4 łyżki śmietany 30 % sól pieprz szczypior jajka (tyle ile osób) Wykonanie: Młode ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew dokładnie umyć i wyszorować dobrze skórkę, tak samo postąpić z burakami. Marchew pokroić w krążki, buraki

Pychotkaaa
Barszcz ukraiński wg Ewy Wachowicz 235

umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić je do wywaru pogotować kilka minut. Marchew i buraki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać marchew z buraczkami i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy szklankę wywaru liść laurowy, ziele angielskie, dusić pod przykryciem 5-7 minut kapustę posiekać i gotować z ziemniakami około 3-4 minuty. Do ziemniaków

Pychotkaaa
Buraczki czerwone z czosnkiem wg Siostry Anastazji 291

Buraczki z czosnkiem do słoika to idealny dodatek do dań głównych. Wystarczy otworzyć słoik i już można je jeść, lub zagotować dorobić zasmażkę dodać śmietanę i wtedy to już totalna bomba smakowa! Czytaj więcej

Pychotkaaa
Sałatka śledziowa z buraczkami 380

popieprzyć. Por przekroić na pół, umyć i pokroić drobniej pierwszą połówkę. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę. Majonez rozsmarować na ziemniakach. Ugotowane buraczki obrać, ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki

W kuchni u Moniki
Barszcz ukraiński 118

mięso i gotujemy do miękkości, w międzyczasie zbierając powstające szumowiny. Marchewki, pietruszkę oraz seler myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak samo postępujemy z buraczkami. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę na ćwiartki. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy do zupy Vegetę oraz cebulę i starte warzywa (prócz buraków). Buraki dokładamy

MyCookBook.pl
KOTLETY MIELONE Z CZERWONEJ SOCZEWICY 138

będzie za rzadka dodać bułkę tartą lub kaszę. Formować kulki, delikatnie zgnieść na formę kotleta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z PIECZONYMI BATATAMI   oraz  BURACZKAMI

pieprzny smaczek
Kopytka 140

propozycja na obiad. Możemy je jako samodzielne danie z sosem lub skwarkami,  ale też są dobrym dodatkiem do gulaszu czy pieczeni.  Ja lubię też dodawać do nich buraczki. A część rodzinki lubi podsmażyć sobie wieczorem nadwyżkę z obiadu ;) Strzeżcie się przed ciepłymi ziemniakami! I długim zagniataniem ciasta. Pierwszy raz robiłam kopytka, ze świeżo ugotowanych ziemniaków i wciągnęły

W kuchni bez szafek

Proponowane wyszukiwania