buraczki - 4888 przepisów (strona:225/326)

Chłodnik 98

pęczek botwinki z ładnymi buraczkami , sok z cytryny, sól, cukier, 1 – 2 łyżki syropu z owoców czarnego bzu, śmietana 12%, 100 g ugotowanych młodych ziemniaków*, 9 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych, kiełki buraków, koperek, Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką! ilością wrzącej wody. Po dwóch minutach gotowania wlać

królestwo garów
Szynka duszona z porem i młodymi warzywami 124

Uduszone mięso jest kruche i bardzo mięciutkie. Dodatek młodych warzyw sprawia, że szynka jest bardzo aromatyczna. Mięsko sprawdzi się na rodzinnym obiedzie z dodatkiem buraczków, młodych ziemniaków i kompotu ze śliwek! 1 kg szynki wieprzowej Przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 duży por 1 cebula dymka 1 łodyga selera naciowego 3 marchewki

VioletoweKucharzenie
Dorada z pieca w 10 minut 212

stron i bez łusek Świeże igiełki rozmarynu Masło 30g Sól Pieprz czarny Cytryna Suszona pietruszka i tymianek Olej rzepakowy Dodatki: żółta cukinia, koper włoski (fenkuł) korzeń i zielenina, małe buraczki z botwinki, bazylia, pomidorki koktajlowe Przygotowanie: 1/ Nacieramy rybę solą, pieprzem, tymiankiem, pietruszką i olejem. Do środka ryby dajemy igiełki rozmarynu i kawałek masła. Możemy zawinąć w folię zwarcie

Kuchnia PROzdrowotna
Botwinka z ziemniakami 94

jajkiem . Również polecam do wypróbowania. A teraz zapraszam na botwinę z ziemniakami Składniki: 2 l bulionu mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka (korzeń) 2 pęczki botwiny (liście + buraczki) 4 średnie ziemniaki 250 ml śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól pieprz Wykonanie: Bulion zagotować , dodać marchewkę,ziemniaki i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Botwinkę dokładnie

O kuchni z uczuciem
Torcik chłodnikowy 216

twardo. Formę o średnicy 19 cm, wyłożyć folią spożywczą, a na dno skruszyć krakersy i wyrównać. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała. Botwinkę razem z małymi buraczkami drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić botwinkę. W trakcie smażenia skropić sokiem z cytryny i dodać rozgnieciony czosnek. Kiedy botwinka zmniejszy objętość podlać niewielką ilością wody

https:KKuchniaMniam
Quinoa, szparagi i botwinka, tercet idealny 161

także wielu witamin i składników mineralnych. Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. 100 g szparagów zawiera tylko 18 kcal. Są jednym z najsłynniejszych afrodyzjaków. Botwinka czyli młode buraczki to bogactwo żelaza, witamin i wapnia. Botwina odtruwa i odkwasza organizm, koi nerwy. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu

Moje Małe Czarowanie
KOTLETY MIELONE 170

smażonej strony, odkrywamy przykrywkę i przekładamy na druga stronę. Po przewróceniu smażymy bez przykrywki, także do momentu zbrązowienia. 10. Podajemy z ziemniakami i surówką np mizeria czy zasmażanymi buraczkami. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Sałatka z pieczonych buraczków 105

Uwielbiam buraki pod każdą postacią i często goszczą w mojej kuchni. Tym razem przygotowalam sałatkę z buraczków pieczonych. Jeśli ktoś woli, może buraki ugotować, ale polecam pieczone, ponieważ smak jest nieporównywalny, a także w czasie pieczenia zachowują więcej wartości odżywczych niż podczas gotowania. W czerwonych burakach znajdziemy miedzy innymi dużo żelaza, wapnia, magnezu, potasu, oraz kwasu foliowego. Pomagają również

kuchnia doski
Coś jeszcze na obiadowym talerzu 126

Ziemniaki Hasselback Ziemniaki w marynacie Buraczki zasmażane Pieczone ziemniaczki Ćwikła Makaron domowy

NA MOIM TALERZU
Botwinka 119

pęczek botwinki z ładnymi buraczkami, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, 300 ml mocnego bulionu (może być warzywny lub drobiowy), 50 – 100 ml śmietany 12%, dodatki: 3 ogórki (gruntowe -wielkość takie jak na kiszenie), 3 jajka ugotowane na twardo, 3 rzodkiewki*, koperek, 1 nieduży burak, marynata: 90 ml wody, 60 ml cukru, 30 ml octu winnego Marynata: wszystkie składniki

królestwo garów
Krem z buraków 73

mleka kokosowego przyprawy: pieprz czarny, tymianek, bazylia, papryczka chilli  łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie Buraki obrałam, umyłam, pokroiłam na mniejsze części i ugotowałam.( Nalałam tyle wody, by zakryła buraczki) Kiedy buraki się ugotowały zmiksowałam, dodałam przyprawy ( według uznania) łyżkę cytryny oraz pół szklanki mleka kokosowego. Wszystko zagotowałam na małym ogniu. Smacznego

Kukuleczki
Zupa botwinka 115

bulionu  dodałam startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę oraz pokrojonego w kostkę buraka. Gotowałam na wolnym ogniu ok 15 min.  Posiekałam drobno botwinkę ( łodygę, liście i obrane buraczki) dodałam do reszty. Kiedy buraki zmiękły wlałam zahartowaną śmietanę, sok z cytryny. Całość doprawiłam i zagotowałam. Podałam z jajkiem oraz z ziemniakami

Kukuleczki
GULASZ WOŁOWY W WINIE 134

dodatkiem 2 ziaren ziela angielskiego i listkiem laurowym, po ugotowaniu dodajemy troszkę masła i mieszamy. Na talerz wykładamy kaszę i polewamy sosem z mięsem. Można podawać np z buraczkami. Smacznego

KuchcikoweLove
Smoothie z sokiem z młodych buraków 136

zapobiega anemii i wzmacnia odporność na choroby. Botwina jest mniej kaloryczna od buraków, zawiera dużo potasu, trochę fosforu, sodu i żelaza oraz witaminy A, B1, B2,i E. Młode buraczki mają tyle witaminy C co sok z cytryny. Każdą z warstw przygotowujemy osobno, poniżej opisałem sposób ich przyrządzenia oraz ich skład. Do przygotowania warstwy kakaowej potrzebujemy: 2 banany mrożone

PaleoLife
pyszny chłodnik na mleku, śmietanie, jogurcie z olejem rzepakowym... 133

łyżeczki, ocet jabłkowy 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, jajka ugotowane na twardo 8 sztuk botwinkę dokładnie umyć i pokroić liście z łodyżkami, buraczki drobno pokroić, zalać wodą i gotować z 20 minut dodać koncentrat barszczu, kucharka, pieprz, cukier, ocet jabłkowy i wystudzić wywar do letniego wsypać starte na grubszych oczkach ogórki zielone, pokrojone

W Mojej Kuchni Lubię