buraczki - 4888 przepisów (strona:216/326)

Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 210

rosołu 8 łyżek ugotowanego ryżu  sól, pieprz  do smaku 1 łyżeczka  pieprzu ziołowego sok z połówki cytryny 1 łyżeczka miodu  Obierz botwinkę. Liście  i buraczki pokrój drobno. Włóż botwinkę do garnka.  Zalej bulionem, dodaj pieprz ziołowy i gotuj do miękkości. Dopraw zupę solą i pieprzem, Dodaj sok z cytryny i miód. Gotowane mięso

Gotuj Sam!
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI I FETĄ 185

Mała przymiarka do świąt Bożego Narodzenia. Sałatka świąteczna ze śledziami w buraczkach - idealna na Wigilię. A do tego kawałki sera feta, ziarna słonecznika i sos musztardowy. Całkiem niezła kompozycja 😉 Składniki: 2 duże buraki 1 duże jabłko 4 filety śledziowe natka pietruszki garść ziaren słonecznika 120 g sera feta Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny

Kuchnia MagdaLeny
Złocisty kurczak 154

garnka z wywarem i przypiekamy jeszcze 20 minut. Mięso będzie bardziej aromatyczne. Gotowe wykładamy na talerz. W moim przypadku dodatkiem były ziemniaki pure, surówka z kapusty pekińskiej oraz buraczki na ciepło

Kulinarne przemyslenia
Gulasz ze schabu wieprzowego 195

przekaźnikiem i wzmacniaczem smaku, to z chudego schabu można też zrobić pyszny gulasz. Gulasz ze schabu można podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszami, makaronem, oraz obowiązkowo z surówką lub buraczkami. SKŁADNIKI: 500 g schabu wieprzowego 2 łyżki mąki 1 cebula odrobina ostrej czerwonej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka majeranku 1-2 łyżki oleju rzepakowego 50 ml śmietanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos buraczkowo-chrzanowy 120

świetnie pasuje do pieczonego łososia lub mięs na zimno. Spróbujcie! Do przygotowania sosu potrzebujemy: 1 kubeczek creme fraiche ok 200 g ugotowanych buraków sól, pieprz 2 łyżeczki chrzanu (ostrego) Buraczki ścieramy na małych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy do creme fraiche, przyprawiamy i na końcu dodajemy chrzan. Wierzch dekorujemy posiekanym szczypiorem. Świetnie pasuje do pieczonego łososia

Szybko Tanio Smacznie
Barszcz na bogato z suszonymi grzybami 145

oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki:    - 1/4 małej główki białej kapusty    - garść suszonych grzybów    - 2 opakowania tartych buraczków Poltino    - 4 ząbki czosnku    - 1 łyżka smalcu    - 5 łyżek octu winnego lub spirytusowego    - 25 dag fasoli, ja miałam mały groch ale Jaś

Apetyczna babeczka
Chutney z pigwy, jabłek i owoców dzikiej róży - Ambition, kuchnia z dbałością 189

uwagę na samym początku. Stal daje się bez problemu umyć, a żeby uzyskać piękny połysk wystarczy zwyczajnie go wytrzeć bez konieczności długiego polerowania. Pojemność garnka pozwala przygotować np. zasmażane buraczki czy marchewkę na ciepło do obiadu (na 3-4 osoby nie potrzeba większego garnka) lub ugotować budyń czy kisiel na deser albo ugotować zupę na 2-3 osoby. Wewnątrz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ćwikła z chrzanem 172

Może to i nie pora, bo każdy żyje już świątecznymi przepisami, ale w obawie, że gdzieś mi się w końcu zapodzieje, wolę dodać od razu ;)  Buraczki kojarzone są raczej ze świętami wielkanocnymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je już teraz i zawekować. Uwielbiam je jako dodatek do mięs i ziemniaczków :) Składniki: 2 kg buraków ćwikłowych

Kuchnia w czekoladzie
CARPACCIO Z GOTOWANYCH BURAKÓW 187

buraka z domieszką marchwi i selera jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i anginę. Za moich dziecinnych czasów wydaje mi się natomiast, że nie był aż tak doceniany. Pamiętam tylko buraczki zasmażane do mielonego, ćwikłę na Wielkanoc i ewentualnie zupę buraczkową, której nie znosiłam. Dziś już ma znacznie szersze zastosowanie w kuchni a nawet jest wykwintnym warzywem podawanym w najdroższych

pieprzny smaczek
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 231

coś na słodko z zastosowaniem orzechów , przypominam kilka moich przepisów : Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami Miodownik kajmakowy Ciasto orzechowe cappuccino Ciasteczka miodowo-orzechowe Ciastka jeżyki Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola Ciastka orzechowe z Kołaczyc Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat

Trzeci talerz
Carpaccio z buraka na rukoli 240

pestek dyni na sos: 1/2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 musztardy(ja dałam miodową) sól pieprz Przygotowanie: Buraczki każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w  piekarniku w 180 stopniach 1-1,2 min w zależności od wielkości buraka(ja piekłam przy okazji pieczenia

Swojskie jedzonko
Pieczone kacze udka w pomarańczach 124

delektują się piersiami. W ten sposób wszyscy są szczęśliwie najedzeni. Do tych udek pasują kluski śląskie i jakaś „mokra” sałatka, np. z buraczków lub czerwonej kapusty. Mniam… Składniki: • 4 udka z kaczki • 3 pomarańcze • 5 łyżek sosu sojowego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: Marynata • Wycisnąć

To co kocham
Buraczkowe róże naleśnikowe 134

danie na podwieczorek lub na kolację, bo przecież zawsze zostają niewykorzystane naleśniki z obiadu. Składniki: • 6 naleśników z tego przepisu • 200 g sera ricotty • 1 buraczek gotowany • sól, pieprz do smaku • oliwa do skropienia róż Wykonanie: • Ugotowany burak zetrzeć na tarce i wymieszać z serem. Przyprawić do smaku solą

To co kocham
Chłodnik z botwinki 171

gramów jogurtu naturalnego 1/2 litra wywaru drobiowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 jajko (na jedną osobę) ugotowane na twardo - opcjonalnie Botwinkę kroimy: liście siekamy (nie musi być drobno), a buraczki kroimy w półplasterki - przekładamy do garnka z wywarem. Gotujemy 6-7 minut dodając łyżeczkę octu jabłkowego W tym samym czasie kroimy w drobną kostkę rzodkiewki i dymkę, siekamy koperek

Szczęśliwa kuchnia