botwinkowej, proponujemy przepyszną lekką sałatkę. W jednej porcji znajduje się mniej niż 150 kcal! SKŁADNIKI (dla 4 osób): 1 duży lub 2 małe pęczki botwinki wraz z buraczkami 4 łodygi selera naciowego 1 duże jabłko cytryna do skropienia 4 orzechy włoskie 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego pieprz sól Botwinę myjemy.Buraczki kroimy w cienkie plastry, łodygi
Kuchnia od dwojgaserkiem wiejskim, z gotowanym burakiem, chipsami kukurydzianymi i kremem balsamicznym. Dla mnie niebo w gębie! To połączenie jest tak pyszne, że podaję przepis, niech idzie w świat! Posypałam buraczki suszonymi tymiankiem, mam ochotę na więcej, takie to dobre było! Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem / 1 porcja Składniki: 1 szt. pieczywa pełnoziarnistego 4 łyżeczki serka wiejskiego 1/2 ugotowanego
Moja smaczna kuchniakrewetkami Frittata ze szparagami Szparagi z jajkiem na miękko Jajecznica ze szparagami Jajko w koszulce na szparagach Tarta ze szparagami Sałatka ze szparagów i truskawek Sałatka szparagowa z buraczkami i feta Ziemniaczana sałatka ze szparagami i jajkiem Krem z zielonych szparagów Roladki drobiowe ze szparagami Wiosenne farffale ze szparagami Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami Smacznego
Codzienne GotowanieKlasyk nad klasykami, kotlety mielone. Znacznie bardziej smakują mi z mizerią czy z buraczkami niż schabowy. Do tego ziemniaczki, najlepiej z koperkiem i mamy pyszny obiad! Do kotletów mielonych można dodać również ulubione warzywa jak cukinia, brokuły, kukurydza itp. Zamiast bułki tartej na panierkę można wykorzystać np. płatki owsiane, a kotlety, aby były bardziej fit, upiec w piekarniku
Moja smaczna kuchniapieprz ziołowy do smaku. Mieszamy i odkładamy w salaterkach obydwie warstwy do lodówki. Najlepiej na noc. Na drugi dzień przygotowujemy półmisek i wykładamy obok siebie na przemian- śledź-buraczki-śledź itd Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem lub jak kto woli,natką pietruszki. Nakładamy na talerz, gdzie mieszamy obydwie warstwy ze sobą. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniDanie bardzo proste i szybkie - właściwie szybsze niż zasmażane buraczki czy marchewka. A smak naprawdę fajny. No i trochę inny dodatek do mięsa... Składniki: kapusta biała - ok. 1/4 główki łyżka smalcu - moim zdaniem do kapusty smalec pasuje lepiej niż olej 2 szczypty kminku mielonego sól, pieprz Kapustę poszatkować na grube kawałki - ok 1-2 cm wielkości. Wrzucić
Ze smakiem bez glutenuzgęstnienia. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Na koniec dolać śmietanę i podgotować chwilę. Podawać z ziemniakami lub kaszą i jakąś surówką. Ja podałam z surówką z czerwonych buraczków . Smacznego
Ze smakiem bez glutenuwłoski i oliwki. Wytrawne smaki na śniadanie lub przekąskę przed obiadem? Czemu nie.. Podawajcie udekorowane czymś zdrowym zielonym - natką, szczypiorem, koperkiem i kolorowym - pomidorami, ogórkami, oliwkami, buraczkami, a jak! Dodatkowe witaminy się przydadzą o każdej porze roku! Róbcie sobie królewskie śniadania, by czuć energię na cały dzień. Dodatkowo salaterka sałat, łyżka oliwy z oliwek, parę warzyw
Zasmakuj Kuchniopowieści mojej Mamy kiedy lata temu smarowała sobie nimi delikatnie poliki tworząc podkreślające kształty kości policzkowych róże. Wspominałyśmy te czasy razem z Babcią często podczas tarcia buraków na domowe buraczki do niedzielnych mielonych. Te domowe były najlepsze, aczkolwiek trochę było trzeba się natrzeć chcąc nakarmić pięcioosobową rodzinę. Ale! smak tworzony od podstaw oraz satysfakcja szybko wynagradzała całe bordowe dłonie
Zasmakuj Kuchnibardzo efektownie, mają ciekawy smak. Przygotowuję marynowane jaja nie tylko na Wielkanoc, ale i na różne imprezki czy rodzinne spotkania. Pokazywałam już jaja w occie balsamicznym oraz jaja w buraczkach . Tym razem skorzystałam z przepisu na jaja marynowane z czosnkiem. Część octu zastąpiłam octem balsamicznym, dzięki czemu moje jaja mają fajny beżowy kolorek - wyglądają, jakby nie były obrane
6nieboDziś zapraszam na pyszne udka z kurczaka pieczone w marynacie miodowej. Podałam je z pyszną surówka z białej kapusty i tartymi buraczkami - Sałatką Rubinową ORZECH , zdrowa chrupiąca i kusząca. Wygląda naprawdę bardzo dobrze i tak samo smakuje. Możemy ją podawać na zimo jako osobne danie lub na ciepło. Polecam serdecznie i zapraszam do odwiedzenia ORZECH SKŁADNIKI
Gotowanie PatkiSałatka z kaszy jaglanej z wiosennymi akcentami w postaci młodych buraczków i kiełków. Buraki są lekko zamarynowane, co dodaje im smakowitości. Sałatka zasmakuje amatorom chrupania, bo jest tu ogórek, seler naciowy, pestki dyni. Sałatkę zabieramy do pracy lub szkoły na lunch albo będzie pyszną kolacją. Składniki: 3 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 1 szkl. pokrojonych młodych buraków
Codziennik KuchennySałatka z pieczonych buraków z pesto pistacjowym i serem Składniki / na 4-6 porcji: 1 kg niedużych buraków, różnych odmian (u mnie żółte i Chioggia) lub jednej, np. nieduże buraczki z botwinki 2 łyżki oliwy szczypta soli na pesto pistacjowe: po pęczku natki pietruszki i bazylii (odłóż kilka listków bazylii do dekoracji), 3 ząbki czosnku, 100 g wyłuskanych pistacji
Chilli Czosnek i Oliwazmielony czarny pieprz Przygotowanie Wymieszałem wszystkie składniki sosu, doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Z botwinki odciąłem końcówki z buraczkami. Umyłem liście, delikatnie osuszyłem ściereczką i posiekałem razem z łodyżkami. Sałatę opłukałem, odwirowałem z wody, pokroiłem na wąskie paski. Fetę pokroiłem w kostkę. Plasterki szynki przekroiłem wzdłuż. Botwinkę wymieszałem
R'n'G Kitchen