buraczki - 4888 przepisów (strona:206/326)

Kalafiorowy „kurczak” w pikantnej musztardowej panierce 112

Smażymy na głębokim oleju aż do zarumienienia ze wszystkich stron. Usmażone kawałki kalafiora układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Podajemy z ulubioną sałatką np. z buraczków albo z batatów . Ja również zajadam się kalafiorowym kurczakiem z kimchi – jak pikantnie to na maksa! Smacznego! Propozycja podania – kalafiorowy kurczak z ziemniaczkami i kimchi Artykuł Kalafiorowy

Lamarida.pl
Botwinka 150

wszystkim smaczna! Moc koperku to zapach przełomu wiosna/lato. Ten przepis jest przepisem mojej babci, taką botwinkę pamiętam i od babci z ogródka botwinę mam. Składniki spory pęk botwiny (młode buraczki z liśćmi) ząbek czosnku pęczek koperku i trochę natki pietruszki 2 żeberka mała czerwona cebula śmietana 18% niepełna łyżka octu pieprz ziołowy sól himalajska różowa 1 listek laurowy

Z Kuchni Do Kuchni
Urodzinowa tarta Bonduelle 200

żółtka 1 łyżka śmietany 18% Duża szczypta soli Nadzienie: 25 dag sera ricotta 20 dag jogurtu greckiego 20 dag świeżego bobu 1 jajko 2 pęczki  botwinki bez buraczków 1 puszka  kukurydzy złocistej Bonduelle 1 puszka  groszku Bonduelle 212 ml ½ pęczka koperku lub natki pietruszki 3 ząbki czosnku Sól morska do smaku Pieprz gruboziarnisty mielony do smaku

Wanilia i Kardamon
Krem z młodych buraczków z chipsami z buraka i miętą. Beetroot cream. 135

Przejadłam się już  zupą z botwiny. Dlatego do kremu z buraka wykorzystałam młode buraczki. Gotują się 15 minut! Skromna nie będę. Jest wspaniała w smaku. Lepszej nie jadłam. pęczek młodych buraków 3-4 ząbki czosnku sól pieprz ziele angielskie ocet jabłkowy 2 łyżki 2 łyżki oliwy z oliwek kilka chipsów z buraka mięta Buraki umyłam pokroiłam w kostkę

AZgotuj!
Pulpety w sosie szczawiowym 156

Całość gotować ok 10 minut. Następnie dodać śmietankę oraz mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe pulpety podałam z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami

Monia miesza i gotuje
Karminadle z fasolką szparagową i chili 162

dziś często wieprzowo-wołowego). W takim mięsie znajduje się dużo cynku, wit. B, żelaza, białka. Danie podaję z puree ziemniaczanym i surówkami, świetnie smakuje także z sałatą i jogurtem, buraczkami lub marchewką z groszkiem (tradycja!). Karminadle są z dodatkiem papryczki chili, dzięki czemu w kotletach jest wyczuwalna delikatna pikanteria, która przełamuje smak fasolki. Do kotletów dodałam także ciętą zieloną

Zasmakuj Kuchni
Jajka w sosie chrzanowym 212

domu wszyscy bardzo go lubią.    Taki sos pasuje do różnych mięs jak również do jajek na twardo.   Ja tym razem podałam z ziemniakami i buraczkami.     Składniki: jajka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki chrzanu tartego 1 szklanka bulionu 100 ml śmietany 18%  sól, pieprz Wykonanie: Masło rozpuścić

magiczna kuchnia Kasi
Tortelloni z sosem botwinkowo śmietanowym. 166

łyżki masła pół pęczka botwinki razem z burakami 2-3 łyżki pestek dyni sól i pieprz do smaku Przygotowanie; Botwinę oczyszczamy. Na patelnie wkładamy masło, dodajemy pokrojone małe buraczki. Smażymy chwilę, następnie wlewamy śmietanę i dusimy do miękkości buraków. Pod koniec dodajemy posiekane liście botwiny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy tortelloni i chwilkę dusimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Barszcz ukraiński z botwiną 127

szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper gałązka lubczyku sól, pieprz do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków pół łyżeczki mielonego kminku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Botwinę wyszorować, buraczki obrać, pokroić w kostkę, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, Selera, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Botwinę, selera, marchew i pokrojony drobno kminek

Czerwień i błękit
Szybka wegańska botwinka na mleku kokosowym z czarną quinoą i plasterkami ogórka 168

szybki lunch.  Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 duży pęczek botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru (około 4 cm) 150 ml soku z kiszonych buraczków 500 ml mleka kokosowego sok z połówki cytryny 1 mała papryczka chilli kilka plasterków świeżego ogórka 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki siekanego koperku czarny pierz różowa sól himalajska Wykonanie

Quinoa Raz!
O wściekłej fretce i truskawkowym lesie deszczowym, czyli o powrocie do domu. I letnie ciasto bez pieczenia 131

krzewie czerwonej porzeczki znalazłam pierwszą zieloną kuleczkę. Wszystko aż kipi setką odcieni zieleni, zaskakuje intensywnością barw i kusi, żeby zrywać i jeść...  Bo są jeszcze przecież rzodkiewki, buraczki liściowe, dymka, szczypior, koper, czarna porzeczka, czerwony agrest, poziomki, oregano...  Chwilo, trwaj! Przed wyjazdem przygotowałam szybkie, letnie ciasto z galaretek. Tych ostatnich bowiem u mnie pod dostatkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paszteciki drożdżowe z królikiem 136

średnim ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie mięso wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Z powstałego bulionu możecie przygotować barszcz czerwony. Wystarczy, że dodacie kilka buraczków i przyprawy. Mleko podgrzewamy, ma ono być ciepłe ale nie gorące. Gorące mleko sprawi, że ciasto nie urośnie! Do kubka wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Całość mieszamy, aż drożdże

PatiGotuje
Barszcz rosyjski 113

goździki kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy sól 1 l bulionu wołowego 3 łyżki kwaśnej śmietany pieprz mielony sok z cytryny     Przygotowanie   Buraczki, marchewkę, łodygi selera pokroiłem w duże słupki. Cebulę w kostkę, czosnek przecisnąłem przez praskę. Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem w drobną kostkę. W garnku rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę

R'n'G Kitchen
PRZEPISY NA KURCZAKA! 348

pozwolą polubić obiady przygotowywane z tym składnikiem w roli głównej.  Koniec nudy w kuchni! KURCZAK W SOSIE CURRY Z ANANASEM! MNIAMMM! PIECZONY KURCZAK W ZIOŁACH Z BURACZKAMI KURCZAK W SOSIE PAD THAI! KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM KURCZAK LUB INDYK W GĘSTYM KREMOWYM SOSIE, Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ, NA WŁOSKIM MAKARONIE!  KURCZAK W SOSIE ŚLIWKOWYM Z ROZMARYNEM! KURCZAK

SMYKWKUCHNI
Botwinka z kuleczką purre z ziemniaków podana w talerzu Ambition Kubiko 133

ziemniaków. Jakiś z rok temu jadłam wiec już się nie mogę doczekać by skosztować jeszcze raz.Wy też na pewno macie ochotę,zapraszam. Składniki: botwinka 1 pęczek 400 g buraczek 1 szt marchewka pietruszka wywar rosołowy 2 litry sól i pieprz do smaku  śmietana 30% 200 ml sok z cytryny 2 łyżki  Dodatkowo: ziemniaki 1 kg masło 2 łyżki(...)sól 1 łyżeczka Do garnka wlałam wywar rosołowy (wczorajszy rosół), dodałam pietruszkę i marchewkę startą na tarce oraz buraczka startego.Gotowałam koło 15 minut i dopiero wtedy dodałam pokrojoną botwinkę i gotowałam do mi miękkości.Przy końcu wlałam śmietanę i dodałam sok z cytryny i trochę mielonego pieprzu do smaku. Gotowe. Ziemniaki obrałam i ugotowałam z łyżeczką soli. Kiedy były

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania