buraczki - 4888 przepisów (strona:205/326)

Chłodnik buraczkowy z rzodkiewką i ogórkiem małosolnym 159

tylko świetnie smakuje ale jest zdrowe i bardzo orzeźwiające. Przygotowując ten chłodnik nie zdawałam sobie sprawy, że tak pozytywnie zaskoczy mnie smakiem. Do tej pory przygotowywałam chłodniki z gotowanych buraczków ale dzięki koncentratowi barszczu Krakusa czas przygotowania i oczekiwania można sobie sporo skrócić. A smak chłodnika nadal jest bardzo wyrazisty i po prostu rewelacyjny. Ja chłodnik często zabieram sobie

Smakołyki Asi
PIECZEŃ Z KARKÓWKI 131

właśnie o niej mowa to moja propozycja na pyszny obiad. Co prawda samo jej pieczenie zajmuje trochę czasu, ale przygotowanie to tylko chwila. Podana tradycyjnie z ziemniaczkami i buraczkami bądź ulubioną surówką to po prostu niebo w gębie :) Do przygotowania mojej karkówki wykorzystałam dość duże i grube steki z karkówki, jednak piekąc cały kawał mięcha to około kilogramowy kawałek

Zrób to smacznie
Jak upiec buraki 164

buraki pieczone mam dwa, łatwo je przygotować, potrzebny jest woreczek do pieczenia lub folia aluminiowa. Pieczone buraki są u nas bazą do sałatek , zup. Polecam też zrobić tarte buraczki do obiadu! Można upiec większą ilość i przygotować buraki w słoikach na zimę. Jak upiec buraki w całości? Pieczone buraki w piekarniku są intensywne w smaku, mają piękny kolor, możecie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
LATO! CZEKAŁAM NA CIEBIE! 151

SERNIK NA ZIMNO Z CHIA  SZARLOTKA Z JAGODAMI TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO CHŁODNIK Z BURACZKÓW OGÓRKI MAŁOSOLNE PO NOWEMU PIEROGI Z JAGODAMI SMACZNEGO! LATO

SMYKWKUCHNI
Sałatka z pieczonych buraków z serem feta, prażonym słonecznikiem i czerwonymi porzeczkami. 171

słonecznika sos balsamico garść czerwonych porzeczek Buraki obrać ze skórki. Pokroić je w duże kawałki i delikatnie podsmażyć na patelni z octem balsamicznym, aż ocet się zredukuje.  Buraczki przenieść do salaterki, delikatnie oprószyć pieprzem cayenne, pokruszyć ser feta, dodać słonecznik, rukole i garść czerwonych porzeczek.  Można delikatnie skropić oliwą, lub sosem balsamicznym .  Tu  znajdziecie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Klopsy w bułce – z piwem Guinness i warzywami 142

Jeśli klopsy kojarzą Wam się tylko z buraczkami i ziemniaczanym puree albo z makaronem czy zupą – zmieńcie tok myślenia. Klopsy to mielone, a mielone to burger. Od hamburgera tą drogą blisko do hot-doga, prawda? Miękkie, pysznie soczyste klopsy z mieszanego mięsa, skąpane w gęstym, piwno-jarzynowym sosie. I to wszystko w bułce do hot-dogów. Żyć nie umierać

Karo in the Kitchen
CHŁODNIK 159

ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek koperek 0,5 l zsiadłego mleka 0,5 l jogurtu naturalnego świeżo mielony pieprz kolorowy sól morska jajko na każdą porcję SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ugotowane buraczki, ogórki oraz rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany koperek. Wszystko mieszamy razem z zsiadłym mlekiem oraz jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem kolorowym. Ćwiartki jajka

wege i kropka
Chłodnik litewski 122

posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte ogórki, koperek, wyciśnięte ząbki czosnku,jogurt. Wszytsko mieszamy i soprawiamy cukrem, sol,ą, pieprzem i sokiem z cytryny.Odstawimy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z jajkiem ugotowanym

Anioły w kuchni
Buraczki czerwone do obiadu 443

smaku Wykonanie: Buraki w mundurkach gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i trzemy na małych oczkach tarki. Dodajemy do ich ocet, solimy i pieprzymy do smaku i gotowe! Smacznego! Artykuł Buraczki czerwone do obiadu pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Bakłażany nadziewane kaszą jaglaną 110

kładziemy drugiego pomidora pokrojonego w plasterki i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut. Podajemy na ciepło z wybraną schłodzoną surówką jak np. z kimchi lub buraczkami czerwonymi . Smacznego! * Przepis znalazłam tutaj . Nacięte surowe bakłażany w połówkach gotowe do włożenia do piekarnika Upieczone bakłażany gotowe do podania Artykuł Bakłażany nadziewane kaszą jaglaną pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Tofucznica doskonała 171

gotowa, wrzucamy pokrojony szczypiorek, całość mieszamy i smażymy jeszcze przez około minutę. Podajemy solo, z pieczywem albo ulubionym sosem. Ja osobiście tofucznicę spożywaną w porze lunchu lubię łączyć z buraczkami czerwonymi – dla mnie pychotka . Smacznego! Artykuł Tofucznica doskonała pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Bezglutenowe wegańskie mini quiche 323

nakładamy ją do foremek do muffinek (ja używam silikonowych). Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Moją ulubioną wersją jest serwowanie go z buraczkami lub z kimchi , mniam . Smacznego! *Inspiracja pochodzi stąd .   Artykuł Bezglutenowe wegańskie mini quiche pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Kalafiorowy „kurczak” w pikantnej musztardowej panierce 116

Smażymy na głębokim oleju aż do zarumienienia ze wszystkich stron. Usmażone kawałki kalafiora układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Podajemy z ulubioną sałatką np. z buraczków albo z batatów . Ja również zajadam się kalafiorowym kurczakiem z kimchi – jak pikantnie to na maksa! Smacznego! Propozycja podania – kalafiorowy kurczak z ziemniaczkami i kimchi Artykuł Kalafiorowy

Lamarida.pl
Botwinka 158

wszystkim smaczna! Moc koperku to zapach przełomu wiosna/lato. Ten przepis jest przepisem mojej babci, taką botwinkę pamiętam i od babci z ogródka botwinę mam. Składniki spory pęk botwiny (młode buraczki z liśćmi) ząbek czosnku pęczek koperku i trochę natki pietruszki 2 żeberka mała czerwona cebula śmietana 18% niepełna łyżka octu pieprz ziołowy sól himalajska różowa 1 listek laurowy

Z Kuchni Do Kuchni
Urodzinowa tarta Bonduelle 204

żółtka 1 łyżka śmietany 18% Duża szczypta soli Nadzienie: 25 dag sera ricotta 20 dag jogurtu greckiego 20 dag świeżego bobu 1 jajko 2 pęczki  botwinki bez buraczków 1 puszka  kukurydzy złocistej Bonduelle 1 puszka  groszku Bonduelle 212 ml ½ pęczka koperku lub natki pietruszki 3 ząbki czosnku Sól morska do smaku Pieprz gruboziarnisty mielony do smaku

Wanilia i Kardamon