buraczki - 4888 przepisów (strona:220/326)

Quinoa + leczo z cukinią i bezglutenowymi parówkami 138

moja mama, jak na porządną wielkopolską gospodynię przystało :), całe lato i wczesną jesień produkowała oszałamiające ilości najróżniejszych domowych przetworów. Od dżemów i kompotów, przez kiszone ogórki, fasolkę szparagową i buraczki, po leczo i marynowane grzybki. W naszej piwnicy w bloku z wielkiej płyty było dosłownie wszystko. Te pyszności wielokrotnie ratowały mi życie, gdy zaczęłam studia we Wrocławiu (tak zawsze

Quinoa Raz!
Botwinka z dodatkiem soli i pieprzu 178

ziemniaki  1.1/2 kg Krok 1 Marchew myjemy i obieramy, ścieramy na tarce. Botwinkę myjemy, oczyszczamy z brzydkich liści i odcinamy małe buraczki( które nożykiem obieramy i kroimy na plasterki, wkładamy do garnka).Botwinkę kroimy drobno razem z liśćmi i wkładamy do garnka. Krok 2 Pietruszkę i koperek związujemy nićmi i wkładamy do garnka.Czosnek ścieramy na tarce

Różowa kuchnia
Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami 195

dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Z mięsa formuj większe w kształcie elipsy kotlety, smaż na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego:) Podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami lub marchewką

Zasmakuj Kuchni
CHŁODNIK Z BOTWINKI 113

czosnku szczypta cukru sól, pieprz  jajka do podania  Przygotowanie: Botwinkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, łodyżki z liśćmi posiekaj.  Do garnka nalej 1 szklankę wody wrzuć buraczki i gotuj do miękkości.  Następnie dodaj liście, sok z cytryny oraz cukier, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wywar pozostaw do ostudzenia, ja włożyłam do miski z zimną wodą

Kukuleczki
Buraczki zasmażane 133

ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Buraczki zasmażane Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Smaki Natalii
Kotlety z botwinki i ziemniaków z pieczonymi marchewkami i bobem 127

soku z cytryny łyżka posiekanego koperku spora szczypta czarnego pieprzu szczypta soli 1/4 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Łodygi botwinki drobno kroimy, buraczki ścieramy na tarce, pora i dymkę ze szczypiorkiem drobno siekamy. Wszystko razem podsmażamy na maśle, do miękkości, po czym odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z fetą, parmezanem

Mienta blog
Chłodnik litewski z groszkiem ptysiowym 140

pieczonych buraków. Odstaw do wychłodzenia. Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach . Dodaj do ugotowanych buraków. Następnie zetrzyj rzodkiewkę na dużych oczkach, poszatkuj drobno koperek, dodaj do buraczków. Dosmacz pieprzem, solą, czosnkiem. Wyciśnij sok z jednej cytryny i dodaj. Jeśli danie wydaje Ci się zbyt kwaśne możesz dodać trochę cukru trzcinowego. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec

Z Kuchni Do Kuchni
Barszczyk z botwinki 211

pokrojone warzywa - cebulę, marchew, pietruszkę, selera oraz liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw. Botwinkę myjemy, liście i łodyżki tniemy w niewielkie paseczki, natomiast buraczki obieramy i kroimy w talarki (ewentualnie trzemy na tarce). Gotujemy całość ok. 10 minut. Dodajemy ocet ok. pół łyżki lub sok z cytryny. W osobnym naczyniu hartujemy śmietanę ze szczyptą

Dobra karma
Aromatyczne kotlety mielone 259

polskich stołach. Nie mogło zabraknąć ich także i u mnie. :) Kotlety mielone to moim zdaniem jedno z najbardziej wszechstronnych polskich dań. Można podać je z ziemniakami i mizerią, pysznymi buraczkami, a następnego dnia zrobić do nich sos pieczarkowy, koperkowy lub pomidorowy i cieszyć się pysznym daniem, które nie będzie "odgrzewanym kotletem". Robi się je naprawdę szybko i równie szybko

Cooking Monster
Sałatka z bobem, warzywami i fetą 112

rozwoju moich umiejętności kulinarnych nauczyłam się, że jak się ładnie poda, to najwięksi oportuniści spożywają je aż miło popatrzeć. Dziś pokażę wam sałatkę z bobem i znienawidzonymi przez niektórych buraczkami, że o „wstrętnej” kalarepie nie wspomnę. Do tego sos bazyliowy, fajne podanie i możemy z mściwą satysfakcją patrzeć, jak naród spożywa. Ponieważ w skład sałatki wchodzi bób, to szybka

ladykitchen
Fritatta botwinkowo-serowa z truskawkową salsą 103

mała młoda cebula pomidor malinowy łyżka masła klarowanego szczypta soli i pieprzu do smaku   szklanka truskawek pęczek grubego szczypiorku pieprz Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cebulę oraz posiekane buraczki, łodygi i liście botwiny podsmażamy na maśle, na patelni która nie ma żadnych plastikowych elementów, abyśmy mogli włożyć ją do piekarnika. Ser ścieramy lub kroimy w kosteczkę. Jajka roztrzepujemy

Mienta blog
BITKI WOŁOWE 200

łyżeczki ziaren kolendry ¹⁄₂ łyżeczki majeranku ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminu rzymskiego ¹⁄₂ łyżeczki nasion gorczycy ¹⁄₂ łyżeczki czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki soli szczypta chili w proszku DO PODANIA:  kasza gryczana , surówka z tartych buraczków WYKONANIE W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry i gorczycy oraz nasiona kminu rzymskiego. Przesypujemy do miseczki. Dodajemy majeranek, pieprz, sól oraz szczyptę chili w proszku. Mieszamy. Mięso kroimy w poprzek

cool and minty
MIELONE Z PIECZARKAMI I OREGANO 172

dodać sól,pieprz i oregano,wymieszać.Formujemy okrągłe kotlety, panierujemy je w tartej bułce i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.Podajemy z duszoną marchewką, z młodymi ziemniakami i buraczkami z wody.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
BARSZCZ UKRAIŃSKI 124

Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy około 30 minut.  Po tym czasie dodajemy buraczki, ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut.  Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z  poszatkowaną kapustą.  Zupę doprawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
KROKIETY BURACZKOWE Z BROKUŁEM I FETĄ 153

Składniki ciasta naleśnikowego :  2 szklanki mleka 2-3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki soku z buraczka 2 jajka  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli olej do smażenia(...)wodzie, odcedzamy i studzimy. Przekładamy go do miski, rozdrabniamy, dodajemy fetę pokrojoną w drobną kostkę, pieprz i przeciśnięty czosnek przez praskę. Farsz delikatnie mieszamy. Mleko mieszamy z sokiem z buraczka, dodajemy jajka i resztę składników. Dokładnie mieszamy ciasto. Pieczemy na odrobinie oleju owalne naleśniki. Odkładamy na talerz i studzimy. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu, zwijamy brzegi ciasta do środka

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania