buraczki - 4888 przepisów (strona:220/326)

Buraczki z pieczonych buraków 234

tytułu wyszło mi trochę masło maślane, ale jak to inaczej nazwać, żeby było wiadomo o co chodzi?:) Mniejsza o nazwę, w gotowaniu przecież liczy się smak! :) Buraczki w zasadzie robią się same, wystarczy tylko trochę cierpliwości ;) Składniki: 5 sztuk średnich buraków czerwonych łyżka masła sól, pieprz kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową, układamy

Czerwona Porzeczka
PULPECIKI W SOSIE KURKOWO-ŚMIETANOWYM 174

Pyszne pulpeciki w sosie kurkowo-śmietanowym, czyli szybki i prosty obiad. Podane z ryżem i domowymi buraczkami. To moja dzisiejsza propozycja dla Was. Może wizualnie niezbyt efektowna, ale za to w smaku rewelacyjna :)))   W sezonie wykorzystajcie świeże kurki, a poza nim śmiało sięgnijcie po te mrożone. Polecam!  SKŁADNIKI NA PULPECIKI (NA 4 PORCJE): 500 g mięsa mielonego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z buraków i fety 215

Lekka, lekko słodka sałatka z buraków. Niestety przez wielu z nas to warzywo jest kojarzone jedynie z ćwikłą, a szkoda. Nasze polskie buraczki... mega zdrowe ... mega pyszne... Składniki na 2 porcje: 3-4 nieduże buraki 1/2 opakowania sera fety 100 g ciecierzycy z puszki 1 marchewka 2 łyżki miodu sok z cytryny 1 łyżka masła Wykonanie: Buraki gotujemy

IMPRESJA SMAKU
zrazy z karkówki... 169

miękkości mięsa, do smaku na koniec dać pieprz, przyprawę w płynie rano z garnka zebrałam tłuszcz łyżką i sos jest mało tłusty, zrazy podałam z kaszą gryczaną i buraczkami,smakują również zimne do pieczywa a sos można zamrozić i będzie później np. do kopytek, makaronu.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chłodnik z burakiem 174

chłodnik z zielonego ogórka. Tym razem zamiast ogórka wykorzystałam buraka. Ten chłodnik jest słodszy i łagodniejszy niż chłodnik z ogórka, ale również jest pyszny. Składniki: 500 ml kefiru 2 buraczki 1 ząbek czosnku ½ pęczku koperku ½ pęczku szczypiorku sól. pieprz Wykonanie: Buraka ugotować do miękkości, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek i szczypiorek umyć, osuszyć i drobno

Mama Gotuje
Dni Otwarte Bejo Zaden – warzywne menu: zdrowo i smacznie 155

sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) Wszystkie składniki łączymy i podajemy z sosem miętowym. Szaszłyki z warzyw i boczku marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek Na marynatę cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy(...)feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól'; document.write(" "); Warzywa kroimy w plastry/kawałki, boczek kroimy w 1-2 cm kawałki. Wszytko marynujemy

Kuchnia Bazylii
Buraczki na zimę 133

Buraczki na zimę Składniki: 5 kg buraków - utartych na średnich oczkach 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Wykonanie: buraki umyć i wraz z ogonkami umieścić ciasnow dużym garnku zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu około godziny,do miękkości po ugotowaniu zalać zimną wodą i obrać  (wtedy dużo łatwiej je się obiera) buraki zetrzeć

Aromatyczne Podróże
Zupa z botwinki z fasolką 143

kostkę  i pogotować do miękkości mięsa.Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę  i dodać z ugotowaną wcześniej fasolką do gotującego się wywaru. Botwinkę dokładnie wypłukać , buraczki obrać i pokroić w grubszą kostkę , a botwinkę w drobne ok 1 cm paseczki.. Wrzucić do gotującego bulionu i gotować wszystko razem ok 7-10 minut, Po tym czasie

Aromatyczne Podróże
Mini ogródek na balkonie - planujemy przyszły sezon 144

słońca non stop. Przez jakiś czas w ciągu dnia ogródek jest zacieniony. Bo barierka, bo ściana ... Wszystko więc dojrzewa później niż w ogrodach „naziemnych”, ale dojrzewa! Pięknie udały się buraczki, z których pamiętam, że przygotowałam chłodnik. Sałata liściasta - dwa rodzaje - zielona i czerwona, wysiewana stopniowo co kilkanaście dni, starczyła nam do jesieni. Fasolka udała się równie dobrze, jak też

Posadzone i zjedzone
Działka. Kwietniowy weekend 121

Zagony warzywne - czosnek, który sadziłam jesienią KLIK ma się całkiem dobrze. Jest już wysoki na 20 cm ! A ten zagon przykryty agrowłókniną, to nasze warzywa korzeniowe - marchewka, pietruszka i buraczki. Na seler jest jeszcze za wcześnie. W szklarni posiałam nasiona kwiatów: cynie, aksamitki i bławatki. Aksamitki są niezastąpione w warzywniku. Odstraszają szkodliwe paskudztwa. Sadzonki czerwonych dalii ładnie się przyjęły

Posadzone i zjedzone
Ćwikła z chrzanem. Na Wielkanoc. 154

każdym narożnym warzywniaku. Upiekłam oba rodzaje zawijając je w folię aluminiową. Porównałam oba rodzaje. Odkryłam, że buraki podłużne są o słodsze w smaku od tradycyjnych. Świetnie smakują jako buraczki zasmażane albo pokrojone na plastry, posypane odrobiną soli i polane dobrym olejem rzepakowym. Pokusiłam się też o zrobienie z nich ćwikły z chrzanem. Ułatwiłam sobie zadanie i użyłam chrzanu

Posadzone i zjedzone
Nasz ogród w maju 158

połowie maja posadzę pomidory.                                Młodziutki rabarbar z nasion. Część warzywna. Marchew, pietruszka, buraczki, cebula, kalafior, kalarepka, groszek i czosnek

Posadzone i zjedzone
Białowieża - Marcinek i Stoczek wsród bojarów 161

wieprzowiny, szurpa tatarska z baraniną – zupa na baraninie, dość sycąca jagnięcina z Jelonki (krzyżówka świniarki z wrzosówką i czarnogłówką), podawana z kurkami z patelni, babeczką ziemniaczaną, plackiem i buraczkami Wszystkie dania przedstawione w nowoczesnej formie, brawo dla szefa. Warto będąc w Białowieży nawet na chwilę, zajrzeć do Stoczka  c.d.n

królestwo garów
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 204

pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie z buraczkami, które były hitem wśród dorosłych a szczególnie wśród dzieci Wszystkie przepisy przedstawiam poniżej. KOKTAJL Z BOTWINKĄ Składniki: – 1 l soku jabłkowego – pęczek botwinki – 500 gramów malin – pęczek kolendry KOKTAJL

karmelowy
Zupa krem z buraków 146

Tegoroczne lato obfituję w buraczki. Ja do zupy krem wykorzystała z własnego ogródka. W ogóle inny smak i zapach, więc i obiad był pyszny! Składniki: 2 średnie buraki 1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/3 selera 1 średni ziemniak 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, suszone pomidory, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli woda Sposób przygotowania

Truskawkowa Fiesta