buraczki - 4888 przepisów (strona:227/326)

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 168

dobrze przykryła żołądki. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z garnka. Wlać do garnka z żołądkami i zagęścić sos. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe żołądeczki podałam z buraczkami i kluseczkami (kluseczki są z tego samego ciasta co  kluski śląskie tylko po prostu uformowałam je w innym kształcie

Monia miesza i gotuje
Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety 123

łyżeczka soli pół szklanki jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej pół szklanki oliwy lub oleju roślinnego 1 jajko liście z jednego pęczka rzodkiewek (możecie też dać pęczek botwinki bez buraczków lub szpinak) 100 g sera feta ew. do smaku trochę chilli, pieprzu, szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bułeczek ziarna do posypania bułeczek - sezam, mak, czarnuszka lub siemię

Chilli Czosnek i Oliwa
Warstwowa sałatka jarzynowa 278

Dzisiaj na blogu propozycja pełna witamin. Lekka i smaczna sałatka warstwowa. W salaterce układamy: - odcedzoną kukurydzę - pokrojonego i sparzonego dużego pora - sos czosnkowy - odcedzone z soku wiórki buraczków (średni słoik) - ugotowane, obrane i starte na grubych oczkach jajka (5 sztuk) - keczup - kilka ogórków kiszonych, pokrojonych w kostkę i odciśniętych z nadmiaru płynu - odcedzoną i przepłukaną czerwoną fasolę

Czerwień i błękit
Mielone kotlety z duszoną kapustką 271

formujemy zgrabne nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami i duszoną kiszoną kapustką lub buraczkami ćwikłowymi. Kapustę kiszoną wystarczy wypłukać w zimnej wodzie, zalać w garnku do połowy wodą, dodać dwa liście laurowe, dwa ziela angielskie, kminek i dusić godzinkę na wolnym ogniu pod przykryciem

Kulinarne przemyslenia
Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. 168

polewamy sosem ziołowym, podajemy z kuskus i sałatką, resztę sosu możemy podać w sosjerce. Taka wieprzowa sztuka mięsa smakuje też doskonale w sosie chrzanowym z puree ziemniaczanym i buraczkami. The post Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone hot dogi pełnoziarniste 279

otrzymałam od PRIMAVIKA , znalazł się rodzynek ketchupowy pod marką PRIMAECO . Ta sama firma i ekologiczna, certyfikowana produkcja, ale pod odrębna marką BIO, która proponuje dania obiadowe, pasztety i paprykarze, buraczki, musztardy oraz ketchupy.  Ketchup bez dodatku cukru dla dzieci BIO przedstawiany jest przez producenta jako przetwór dla zdrowego brzucha , który zawiera pomidory z upraw ekologicznych i jest bezcukrowym

Grunt to przepis!
Kotlety mielone tradycyjne 176

bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 czerstwa bułka pieprz czarny pieprz ziołowy sól olej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Różowe jajka z kiełkami 141

Składniki: 5 jajek 3 buraczki 2 szklanki wody 1 szklanka octu winnego Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, wystudzić. Obrać ze skorupek. Buraki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i octem. Gotować przez 20 minut. Wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć zimne jajka. Jajka muszą być całkowicie zakryte wywarem. Odtawić na 1 godzinę

kulinarnyswiatdomi
Łopatka w sosie musztardowym 128

Taki obiad dzisiaj podałam. Ziemniaki z wody, łopatka duszona w sosie musztardowym i buraczki  . Było bardzo smacznie, a nawet zostało mi jeszcze na następny dzień. I dlatego jutro będę miała więcej czasu wolnego hi hi :) Będę musiała nadrobić zaległości prac domowych, bo ostatnio mam nowego kumpla Ma na imię leń :) Tez tak czasami macie? Jutro spróbuję go pogonić

O kuchni z uczuciem
Gęsina w pieczarkach wg Aleex 159

wytopionego tłuszczu. 14. Do brytfanny dodać pieczarki. Wstawić do piekarnika. Polewać podczas pieczenia. 15. Gęś jest gotowa, gdy mięso odchodzi od kości. 16. Podawać z ziemniakami, czerwoną kapustą i buraczkami. Smacznego

W mojej kuchni
Botwinka 158

pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Dodajemy umytą włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie ugotowane. W tym czasie botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, buraczki i łodyżki kroimy na małe kawałki. Buraka obieramy i kroimy na ćwiartki. Z ugotowanego wywaru mięsnego wyjmujemy mięso i warzywa. Dodajemy pokrojoną botwinkę i buraka, który nada piękny kolor

Wędrówki po kuchni
Wiosenne pierogi z botwiną 206

Składniki na farsz: 0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa) 1 szklanka wody 2 łyżki stołowe koncentratu barszczu czerwonego Ogródek Dziadunia - klik  2 duże lub 3,4 średnie młode buraczki z botwiny liście i łodygi z całego pęczka botwiny 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżka stołowa masła 82% 200 gramów ricotty sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Buraki

Garniec Magalie
Drobiowe roladki z serem zapiekane z pieczarkami, szczypiorkiem i śmietaną 247

piekarnika na wyższy poziom, aby się zrumienił i lepiej przypiekł. Możesz nawet podkręcić temperaturę. Podawaj z czym chcesz: ryż, kasza jęczmienna, kluski, ziemniaki... Ja podałam z kaszą i buraczkami gotowanymi, świetnie się skomponowało. Smacznego

Anioszek w kuchni
Na skandynawskim szlaku. 164

mnóstwo skandynawskich skojarzeń... Gejzery Islandii, fiordy Norwegii, lasy Szwecji, błoto Danii;) itd. A tak od kuchni? Ryby, ryby, leśne owoce, ryby, jabłka, ryby, ziemniaki, remulada, ryby i koperek. I buraczki i ryby. Takie są moje skojarzenia i nie wiem czy słuszne. Sprawdźmy to. Spenetrujmy skandynawskie szlaki kulinarne

zadanie-gotowanie
Gulasz z szynki z kaszą i buraczkami 198

pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz słodka papryka chili zioła prowansalskie kilka ziaren jałowca przyprawa … Czytaj dalej Gulasz z szynki z kaszą i buraczkami

czarrna od kuchni