buraczki - 4888 przepisów (strona:230/326)

Gulasz z boczku 175

Lubicie gulasze? Takie mięsne, gęste, rozgrzewające w zimowe dni. Właśnie takie dania przygotowuje męski autor bloga. Szczególnie uwielbia gulasz wołowy i wieprzowy gulasz piwny z kaszą gryczaną i marynowanymi buraczkami. Gdy wracaliśmy w sobotę z Kołobrzegu Piotrek kupił piękny kawałek boczku wieprzowego, z którego postanowił zrobić sobie na obiad gulasz. Do boczku dodał również aromatyczne przyprawy, trochę chilli, curry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) 182

Buraczek to ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem… pół kilograma buraków! Na szczęście nie musicie obawiać się ich smaku – są niemal niewyczuwalne (żadna z poczęstowanych osób nie domyśliła się co jest w środku), a ciasto dzięki nim jest wilgotne. Taki murzynek z burakami nie jest niestety dietetyczny, lecz warto się skusić – tym bardziej, że ciasto rośnie duże(...)zalewamy czekoladę. Zostawiamy na 1-2 minuty, a po tym czasie zaczynamy mieszać, aż polewa się połączy. Wylewamy ją na ciasto i posypujemy posypką. Post Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Schabowy pod pierzynką cukiniowo musztardową 160

całość smażymy na średnim ogniu, dosłownie po chwili zmniejszamy ogień na najmniejszy i przykrywamy patelnię pokrywką. Jak ser się roztopi schabowe są gotowe. Możemy podawać z ziemniakami i np buraczkami

Piekielna Kuchnia Pati
Pieczona golonka z indyka 156

przewracamy i pieczemy następne 40 min. Po upływie czasu odkrywamy nasze naczynie , golonki oblewamy miodem i pieczemy w 190 C jeszcze 15 min .  Podajemy z  puree i buraczkami na ciepło.  Smacznego

Niezły Młynek
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków 193

barszcz wigilijny, ale sok już się skończył. Nastawiłam więc po powrocie do domu 3 litrowy słój, będą kiszone buraki, będę pić sok z buraków i będę zjadać surówki z buraczków. Będzie cała masa buraków po odcedzeniu, więc buraki będą też pasteryzowane w słoikach. Ta piana na powierzchni słoja to naturalny objaw fermentacji, potem ją się zbiera, a sok przecedza

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Udka kurczaka w sosie własnym 114

Gotować na średnim ogniu do miękkości, przed końcem gotowania w razie konieczności przyprawić solą i pieprzem. Zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzię, zagotować. Można podawać np. z ziemniakami i buraczkami. Smacznego

talerz przyjemności
kokosowa pasta z buraka i amarantusa 94

innymi kolorami, począwszy od pomarańczowego, kończąc na różowym (chyba pora na coś zielonego). Skończyło się moje niedawno robione smarowidło na chleb, więc szybko zaczęłam działać i uzupełniłam słoiczek nowym. Buraczek, mleko kokosowe i amarantus ekspandowany- mieszanka udana! Przetrwałam czwartek, jeszcze tylko jutro i dwie godziny zajęć w sobotę. Za dwa dni mój wymarzony weekend. Czekam z niecierpliwością ... SKŁADNIKI: mały burak

healthy dreams
Różowy smufi buraczano-bananowy 134

kocha buraki łapka w górę! Buraki mogłabym jeść codziennie i pod każdą postacią. Ubóstwiam sok z buraka z dodatkiem cytryny, pieczonego buraka, babeczki buraczane, podsmażane buraczki, pierogi z pieczonymi burakami, burgery buraczane... Wszystko z dodatkiem buraka smakuje po prostu lepiej! Jeśli boicie się burak to od razu Wam mówię, że nie potrzebni! Burak w smufisie smakuje pysznie. Nadaje

wegetalerze
Kotlety mielone dobre cały rok 100

rzadkie dodajemy bułkę tartą.  Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.  Najlepiej smakują z ziemniakami i mizerią lub buraczkami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Botwinka 138

porcje) - 2 marchewki (ok. 90g) - ½ kg botwinki, - 2 ziemniaki (ok. 140g), - litr wody, - ½ opakowania jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz i pietruszka Sposób przygotowania 1. Kroimy marchewkę i buraczki w plastry a ziemniaki w kostkę. 2. Warzywa zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 15 min. 3. Po 15 minutach, dodajemy drobno pokrojoną botwinkę i gotujemy jeszcze

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
BABECZKI Z KASZY GRYCZANEJ Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI 215

CUKROWY DETOKS – PROPOZYCJA Kasza gryczana – moja ulubiona. Do wszystkiego. Tym razem w formie pieczonych małych babeczek. Jak przyjemnie przegryza się je na śniadanie z sosem tzatziki albo buraczkami z chrzanem. Świetnie się sprawdzą na obiad – w towarzystwie sadzonego jaja czy z grzybowym, aromatycznym sosem. Ich wykonanie jest dziecinne łatwe, a ile radości.... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Barszcz ukraiński 182

świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu około godzinkę. W między czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Podobnie robimy z porem. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy cebulę (można ją opalić przed wrzuceniem), warzywa (bez buraków) i doprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy

Kolizje Smaków
KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM 121

wyjmij królika i z powstałego wywaru i śmietany zrób sos. Śmietanę przed dodaniem najlepiej zahartować. W razie potrzeby dopraw do smaku. PODAWAJ Z ZIEMNIAKAMI lub kluskami śląskimi i oczywiście buraczkami z chrzanem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Roladki z karkówki z ogórkiem i papryką 182

pomysłu na sycący obiadek z udziałem karkówki to polecam takie roladki. W mięsko zawinęłam warzywka z własnych przetworów - kiszone ogórki oraz paprykę konserwową. Roladki podałam z kluskami śląskimi i buraczkami . składniki: ok 1 kg karkówki 2-3 kiszone ogórki 4-5 kawałków papryki konserwowej musztarda sarepska lub delikatesowa 3/4 l gorącej wody sól,pieprz 2 listki laurowe olej

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z buraków z nutką pomarańczy 183

skórka z 1/2 pomarańczy - 2 łyżki oleju kokosowego - 4 ząbki czosnku - 3 gałązki majeranku - 3 gałązki tymianku Buraki myjemy, szorujemy szczoteczką i osuszamy. Kroimy na pół (jeżeli mam małe buraczki), ćwiartki lub ósemki. Każdy kawałek zawijamy w folię (matową stroną na zewnątrz!) i układamy na blasze. Pieczemy je w 200 stopniach przez ok. 1,5h. Przygotowujemy bulion. Buraki wyjmujemy

Be Fit Be Strong