buraczki - 4888 przepisów (strona:223/326)

BARSZCZ UKRAIŃSKI 113

Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy około 30 minut.  Po tym czasie dodajemy buraczki, ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut.  Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z  poszatkowaną kapustą.  Zupę doprawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
KROKIETY BURACZKOWE Z BROKUŁEM I FETĄ 135

Składniki ciasta naleśnikowego :  2 szklanki mleka 2-3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki soku z buraczka 2 jajka  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli olej do smażenia(...)wodzie, odcedzamy i studzimy. Przekładamy go do miski, rozdrabniamy, dodajemy fetę pokrojoną w drobną kostkę, pieprz i przeciśnięty czosnek przez praskę. Farsz delikatnie mieszamy. Mleko mieszamy z sokiem z buraczka, dodajemy jajka i resztę składników. Dokładnie mieszamy ciasto. Pieczemy na odrobinie oleju owalne naleśniki. Odkładamy na talerz i studzimy. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu, zwijamy brzegi ciasta do środka

Kulinarne Fantazje Marioli
Liście botwinki na ciepło 161

Kupiłam ostatnio piękną botwinkę - dwa spore pęczki. Buraczki były już całkiem duże, świetnie nadawały się na  chłodnik . Liście do tego przepisu nie były mi potrzebne, ale były zdrowe i tak ładne, że szkoda byłoby je wyrzucać. Postanowiłam przygotować je podobnie jak szpinak. Wyszły bardzo smaczne, polecam i na ciepło jako dodatek do mięs, i na zimno, polane większa

Stare Gary
Chłodnik z botwinki 286

łyżeczki cukru szczypta pieprzu ziołowego sól do smaku Wykonanie Botwinkę dokładnie myjemy i obcinamy tylko korzonki. Buraki kroimy w kostkę. Liście siekamy na około 3 mm. Liście i buraczki wkładamy do garnka i zalewamy wodą, aby przykryły zawartość. Gotujemy wszystko ok. 15 min. na średnim ogniu. Wywar studzimy. Do ostudzonego wywaru dodajemy rzodkiewkę, ogórki i pokrojony na drobno szczypiorek

Apetyt na Zielone
Chłodnik z młodych buraków na piknik 187

Polski przyszła kolejna fala upałów, zatem szybciutko spieszę z pomocą i mam dla Was wyśmienity przepis na chłodnik z młodych buraczków.  Propozycja idealna z kilku względów - oprócz temperatury oczywiście, idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy plenerowe: grill, piknik, przyjęcie na świeżym powietrzu, spotkanie z przyjaciółmi w parku na kocyku ...  Wystarczy tylko dobrze go schłodzić, przełożyć

Garniec Magalie
Hummus w słoiku. 186

ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak lub 3-4 małe buraczki z botwinki do smaku: sól pieprz sumak do podania: oliwa z oliwek natka pietruszki ulubione warzywa pieczywo Wykonanie: 1. Ciecierzycę mocze przez noc w wodzie. Wlewam przynajmniej tyle samo

Fiolka w kuchni
Chłodnik z pieczonych buraków 165

składniki: 500 g pieczonych czerwonych buraków 1,5 l maślanki lub kefiru 1 świeży długi ogórek mały pęczek szczypioru pęczek koperku sól,pieprz 1 mały ząbek czosnku Upieczone czerwone buraczki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Do garnka wlać maślankę

Monia miesza i gotuje
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 150

pojemnikach. Podawać można w towarzystwie wybranej kaszy. Porządna porcja białka i energii dla szalonych sportowców pod moim dachem. Macie takich u siebie?  Dobrym dodatkiem jest sałatka z gotowanych buraczków ćwikłowych, wzbogacona cebulką, jabłkiem i olejem sezamowym. Jo etvagyat kivanunk, czyli Smacznego!!! * Maria Peszek "Pan nie jest moim pasterzem" #gulasz #mieso  #itbmtt

I tu będę miała takie te
Dorsz z salsą z botwiny i białymi szparagami 179

Dorsz z salsą z botwiny to pomysł na lekkie, smaczne, aromatyczne i kolorowe danie, które można przygotować w niecałe 30 minut. Gotowana ryba, botwina, buraczki i białe szparagi – musicie wypróbować ten przepis. Gotowany dorsz z salsą z botwiny Jest późna wiosna i czas na dania, gdzie główną rolę odgrywają świeże, aromatyczne warzywa. Nasza propozycja na dziś to gotowany

Ciasna Kuchnia
Przepisy z łososia- kanapki 169

szybkie i łatwe przepisy z łososia. Mini przekąski z łososia to idealne danie bufetowe. Małe kanapeczki z gremolatą udekorowane plastrami łososia to domowa tradycja. Tatar z łososia z buraczkami to kolejna przekąska na zimno. Zabłysłam nią kiedyś na Sylwestra i od tej pory często ją przyrządzam. Kolejne przepisy z łososiem, z których często korzystam to przepisy na torty kanapkowe

codojedzenia
Gulasz wołowy 116

Gulasz wołowy jest pysznym i sycącym daniem. To prawda, że trzeba poświęcić sporo czasu na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Podany z kaszą i zasmażanymi buraczkami smakuje wyśmienicie. Przepis podpatrzony  tutaj . Składniki: 800g wołowiny 2 średnie marchewki 2 duże cebule 1 papryka (najlepiej po połowie 2 kolory) 500 ml bulionu lub wody (bulion warzywny lub wołowy) 1 mała

kuchnia doski
Bigos z młodej kapusty z botwinką. 176

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z BOTWINKĄ.           Składniki; 1 kg młodej kapusty około 400 g marchewki 200 g kiełbasy śląskiej cienkiej duży pęczek botwinki bez buraczków 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 300 ml gorącego bulionu 3 - 4 łyżki posiekanego koperku sól pieprz czarny 2 - 3 łyżki octu winnego z białego wina

Zakątek rozkoszy kulinarnych
(Nie)klasyczne kotlety schabowe 177

kotletów dodaję cebulę, która stanowiła nocną marynatę i delikatnie ją podsmażam do momentu aż zmięknie. Podaję kotlety posypane cebulką razem z ziemniakami i surówkami lub marchewką z groszkiem i buraczkami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pulpety wieprzowe z marchewką w sosie śmietanowo-koperkowym 137

Smakowite i aromatyczne dzięki przyprawom i świeżemu koperkowi. Podaję je z młodymi ziemniakami (trzeba korzystać póki są), sałatką colesław, ogórkami kiszonymi lub z buraczkami. Pulpeciki są delikatne, dlatego warto podawać je z jakimś ostrzejszym, bardziej wyrazistym akcentem, np. z wcześniej wspomnianą sałatką colesław, ogórkami kiszonymi, z sałatką szwedzką. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 większa cebula

Zasmakuj Kuchni
Chłodnik z botwinki. 183

kefiru lub maślanki 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 l bulionu warzywnego sól  pieprz Wykonanie: Botwinkę dokładnie umyć i drobno posiekać razem z buraczkami, które wcześniej należy obrać ze skóry.  Wrzucić do garnka z  gorącym bulionem i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać ocet oraz sok z cytryny. Wymieszać

zadanie-gotowanie