Pyszna ,pachnąca BOTWINKA , cudownych kolorach zieleni i czerwieni zamknięta w półlitrowych słoikach.Polecam. 5 dużych pęczków botwinki z buraczkami 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 6 ząbków czosnku 2 - 3 słoiki ********************************************* Botwinkę dokładnie umyć, odrzucić żółte liście i posiekać drobno. Całość wrzucić do miski, zasypać solą oraz cukrem i zostawić na dziesięć minut. W tym czasie wyparzyć słoiki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiplacuszkach, naszło mnie, bo bardzo lubię, miałam cukinię , marchewkę , więc tym razem takie. Oprócz tego czosnek, cebulka i dużo natki pietruszki :-). Można jakiś sosik, ale u nas były buraczki i ziemniaczki. Ja dałam do placuszków jedną średnią cukinię i wyszło około 12 szt. Udanego poniedziałku :-)) Składniki: 1 średnia cukinia 1-2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 cebula szalotka natka
kruche babeczkimoja mama, jak na porządną wielkopolską gospodynię przystało :), całe lato i wczesną jesień produkowała oszałamiające ilości najróżniejszych domowych przetworów. Od dżemów i kompotów, przez kiszone ogórki, fasolkę szparagową i buraczki, po leczo i marynowane grzybki. W naszej piwnicy w bloku z wielkiej płyty było dosłownie wszystko. Te pyszności wielokrotnie ratowały mi życie, gdy zaczęłam studia we Wrocławiu (tak zawsze
Quinoa Raz!ziemniaki 1.1/2 kg Krok 1 Marchew myjemy i obieramy, ścieramy na tarce. Botwinkę myjemy, oczyszczamy z brzydkich liści i odcinamy małe buraczki( które nożykiem obieramy i kroimy na plasterki, wkładamy do garnka).Botwinkę kroimy drobno razem z liśćmi i wkładamy do garnka. Krok 2 Pietruszkę i koperek związujemy nićmi i wkładamy do garnka.Czosnek ścieramy na tarce
Różowa kuchniadolej wodę i dokładnie wymieszaj. Z mięsa formuj większe w kształcie elipsy kotlety, smaż na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego:) Podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami lub marchewką
Zasmakuj Kuchniczosnku szczypta cukru sól, pieprz jajka do podania Przygotowanie: Botwinkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, łodyżki z liśćmi posiekaj. Do garnka nalej 1 szklankę wody wrzuć buraczki i gotuj do miękkości. Następnie dodaj liście, sok z cytryny oraz cukier, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wywar pozostaw do ostudzenia, ja włożyłam do miski z zimną wodą
Kukuleczkiascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Buraczki zasmażane Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Smaki Nataliisoku z cytryny łyżka posiekanego koperku spora szczypta czarnego pieprzu szczypta soli 1/4 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Łodygi botwinki drobno kroimy, buraczki ścieramy na tarce, pora i dymkę ze szczypiorkiem drobno siekamy. Wszystko razem podsmażamy na maśle, do miękkości, po czym odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z fetą, parmezanem
Mienta blogpieczonych buraków. Odstaw do wychłodzenia. Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach . Dodaj do ugotowanych buraków. Następnie zetrzyj rzodkiewkę na dużych oczkach, poszatkuj drobno koperek, dodaj do buraczków. Dosmacz pieprzem, solą, czosnkiem. Wyciśnij sok z jednej cytryny i dodaj. Jeśli danie wydaje Ci się zbyt kwaśne możesz dodać trochę cukru trzcinowego. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec
Z Kuchni Do Kuchnipokrojone warzywa - cebulę, marchew, pietruszkę, selera oraz liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw. Botwinkę myjemy, liście i łodyżki tniemy w niewielkie paseczki, natomiast buraczki obieramy i kroimy w talarki (ewentualnie trzemy na tarce). Gotujemy całość ok. 10 minut. Dodajemy ocet ok. pół łyżki lub sok z cytryny. W osobnym naczyniu hartujemy śmietanę ze szczyptą
Dobra karmapolskich stołach. Nie mogło zabraknąć ich także i u mnie. :) Kotlety mielone to moim zdaniem jedno z najbardziej wszechstronnych polskich dań. Można podać je z ziemniakami i mizerią, pysznymi buraczkami, a następnego dnia zrobić do nich sos pieczarkowy, koperkowy lub pomidorowy i cieszyć się pysznym daniem, które nie będzie "odgrzewanym kotletem". Robi się je naprawdę szybko i równie szybko
Cooking Monsterrozwoju moich umiejętności kulinarnych nauczyłam się, że jak się ładnie poda, to najwięksi oportuniści spożywają je aż miło popatrzeć. Dziś pokażę wam sałatkę z bobem i znienawidzonymi przez niektórych buraczkami, że o „wstrętnej” kalarepie nie wspomnę. Do tego sos bazyliowy, fajne podanie i możemy z mściwą satysfakcją patrzeć, jak naród spożywa. Ponieważ w skład sałatki wchodzi bób, to szybka
ladykitchenmała młoda cebula pomidor malinowy łyżka masła klarowanego szczypta soli i pieprzu do smaku szklanka truskawek pęczek grubego szczypiorku pieprz Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cebulę oraz posiekane buraczki, łodygi i liście botwiny podsmażamy na maśle, na patelni która nie ma żadnych plastikowych elementów, abyśmy mogli włożyć ją do piekarnika. Ser ścieramy lub kroimy w kosteczkę. Jajka roztrzepujemy
Mienta blogłyżeczki ziaren kolendry ¹⁄₂ łyżeczki majeranku ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminu rzymskiego ¹⁄₂ łyżeczki nasion gorczycy ¹⁄₂ łyżeczki czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki soli szczypta chili w proszku DO PODANIA: kasza gryczana , surówka z tartych buraczków WYKONANIE W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry i gorczycy oraz nasiona kminu rzymskiego. Przesypujemy do miseczki. Dodajemy majeranek, pieprz, sól oraz szczyptę chili w proszku. Mieszamy. Mięso kroimy w poprzek
cool and mintydodać sól,pieprz i oregano,wymieszać.Formujemy okrągłe kotlety, panierujemy je w tartej bułce i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.Podajemy z duszoną marchewką, z młodymi ziemniakami i buraczkami z wody.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki