buraczki - 4888 przepisów (strona:224/326)

Pęczak z bakłażanem, soczewicą i botwinką 173

oliwią przywiezioną przez mamuśkę z Grecji. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: PORCJA DLA 4 OSÓB: - 300 g pęczaku - 1 duży bakłażan, lub dwa mniejsze - czosnek 4-5 ząbków - botwinka od 2 buraczków - puszka soczewicy konserwowej - papryczka chili - pomidory malinowe - 3 szt - natka pietruszki - koperek świeży - świeża kolendra - 2 lampki cydru - oliwa z oliwek wysokiej jakości Rozgrzej woka, wlej oliwę z oliwek

SMYKWKUCHNI
Chłodnik z botwinki z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem 135

cytryny - sól, pieprz *opcjonalnie: 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego   Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i gotujemy w szklance wody z dodatkiem soli, cukru oraz koncentratu bulionu warzywnego. Małe buraczki oczyszczamy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę. Ogórka kroimy w pół, pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i kroimy w kosteczkę. Koperek drobno

Be Fit Be Strong
Warzywne placuszki z botwinką 181

jeśli wolicie, aby były konkretniejsze, można też podać do nich, oprócz jogurtu, kawior czy wędzoną rybę. Warzywne placuszki z botwinką: 1 pęczek botwinki (liście i łodyżki – bez buraczków) 1 duża cukinia 1 mała marchewka 100 g sera kanapkowo-sałatkowego typu feta (użyłam czosnkowej w kosteczkach) 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka

Poezja smaku
Pikantne stripsy z piersi kurczaka z kardamonem 173

Delikatne, wspaniale zrumienione, chrupiące, aromatyczne. Oto przepis na domowe delikatne stripsy z piersi kurczaka. Polecam z ryżem, buraczkami lub sałatką colesław. Smacznego:) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, ostrej papryki szczypta suszonego czosnku i kardamonu pół szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia Składniki na ciasto: jajko sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Zasmakuj Kuchni
Żeberka duszone w sosie własnym 187

płyny za bardzo odparują dolać jeszcze wody. Gdy żeberka będą miękkie powstały sos zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie wody. Aby było łatwiej można żeberka wyjąć. Gotowe żeberka podałam z buraczkami i kluseczkami ziemniaczano-marchewkowymi

Monia miesza i gotuje
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKI I MŁODEJ WŁOSZCZYZNY 153

bardzo mały. Przykrywamy i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki i wrzucamy do wywaru. Myjemy i oczyszczamy botwinkę oraz warzywa z włoszczyzny. Marchewkę i młode buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach liście botwinki kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę korzeń i seler wrzucamy w całości. Natkę pietruszki siekamy, koperek również. Kiedy ziemniaki będą miękkie wyjmujemy zielone

KuchcikoweLove
Burgery z botwinką i łososiem 162

Składniki (na 4 burgery – 2 porcje) -  200 g filetu z łososia, - pęczek botwinki - bez buraczków (ok. 200g), - cebula (ok. 40g), -  ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia siekamy na drobno. 3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną 114

dodatkowo: 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% łyżka ostrego chrzanu dobrej jakości świeży koperek Farsz można przygotować sobie dzień wcześniej. Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy (łodygi, liście oraz buraczki, jeśli są niewielkie). Posiekaną w kosteczkę cebulę podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekaną botwinkę, posiekany czosnek, szczyptę soli i sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu

Mienta blog
Wytrawny czekoladowy makaron z sosem truskawkowym i burakami 123

Truskawki umyj, wydłub szypułki i poprzekrawaj na pół. Na dużą patelnię wrzuć połowę truskawek, dodaj 100 ml wody i smaż przez 3-5 minut, aż zrobi się sos. Dodaj buraczki (razem z sosem z octu i cukru) mieszaj i podlewaj co chwilę wodą, tak aby sos się nie przypalił i cały nie wyparował. Duś całość 3-5 minut

greenscarf
Pizza na buraczanym spodzie. 183

mną od dawna. Ten kolor mnie zachwycił,smak zresztą również .Do uzyskania tak jaskrawego różu potrzebujecie nie tylko pulpę ze startego, ugotowanego buraka ,ale też sok z gotowania buraczków . Nie wylejcie jej przypadkiem . Składniki: 200 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej 15 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody z gotowania buraków pulpa z jednego niewielkiego buraka ,ugotowanego

Ladylaura.
Buraczkowa sałatka z jajkiem i śledziem 190

obiad. Nie za bardzo lubię je w popularnej formie. Za to w barszczu, zupie botwinkowej czy młode i gotowane zawsze mi smakują. Dzisiaj dla odmiany sałatka ze śledziem, gotowanymi buraczkami i jajkiem na twardo. Polecam. Składniki dla 4 osób: 3 średnie buraki 3 jajka 200g płatów śledziowych w oleju 1 średnia cebula majonez pieprz Sposób przygotowania: Buraki gotujemy

Kuchnia Pani Wiosny
Hot wingsy ze skrzydełek kurczaka 156

Podaję je z różnymi dipami, najczęściej pomidorowym i czosnkowym. Pasują do frytek, czy ziemniaków. Ostatnio nawet zagościły na moim stole w towarzystwie ziemniaków z wody z koperkiem i czerwonymi buraczkami. Składniki: 60 dag skrzydełek z kurczaka płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka pieprzu płaska łyżeczka ostrej papryki szczypta suszonego czosnku mąka kukurydziana do panierki olej do smażenia Składniki na ciasto

Zasmakuj Kuchni
Chłodząca zupa z łososiem wędzonym na zimno 191

warzywnego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu sok z limonki 2 łyżki octu jabłkowgo 1/2 chili bez pestek sól i pieprz do smaku plastry rzodkiewki do przybrania Przygotowanie: Buraczki posiekaj w kostkę, liście i łodyżki pokrój na kawałki, dodaj ryż, 600 ml bulionu, ugotuj do miękkości, wystudź. Dodaj obrane i pokrojone jabłka i ogórki, sok z limonki, chili, koperek

SzczyptaSmaQ
Pierogi z serem i botwiną 204

wyszły mi lekko różowe pierożki. składniki: ciasto 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 2 łyżki masła szczypta soli farsz 250 g sera półtłustego 200 g botwiny ( małe buraczki i łodyżki) 1 jajko sól, pieprz Przygotować farsz. Botwinę drobno pokroić. Zalać wodą i ugotować, wystudzić i osączyć na sicie. Ser rozgnieść widelcem. Dodać jajko i ugotowaną botwinę. Dokładnie

Monia miesza i gotuje
Tradycyjne buraczki zasmażane 165

wodą i gotuj do miękkości do godziny czasu. Po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj starte na tarce buraczki, dopraw do smaku, duś przez chwilę

Zasmakuj Kuchni