buraczki - 4888 przepisów (strona:250/326)

Babciny królik i duszona marchewka 175

mniej więcej". Niektóre rzeczy pozmieniałam, część dodałam od siebie. Dodałam odrobinę wina, a marchewkę podałam osobno - babcia dusiła królika z pokrojoną już marchewką i podawała go dodatkowo z buraczkami. Wg mnie wyszedł idealnie, mam nadzieję, że Babci by smakowało ;) Zapraszam do gotowania! Babciny królik dla 3-4 osób (lub 2 baardzo głodnych): 1 tuszka królika o wadze

My Culinary Art
Zupa z czerwonych buraków 148

twardo i z ziemniakami z wody. Pamiętam, ze moja babcia dość często ją gotowała i była przepyszna. Tylko kolor miała jasny różowy, a nie czerwony:) Składniki: 2 duże buraczki czerwone 1 duża cebula lub dwie małe 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera sól cukier ziele angielskie liść laurowy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 2-3 łyżki

Bea(u)ty kitchen
Chłodnik 159

Składniki: 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek młodych buraków po 1 jajku na talerz lub szynka koperek sól cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Buraczki myję, usuwam stare liście, kroję na kawałki, zalewam niewielką ilością wody, tak by były przykryte i gotuję. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół

Bea(u)ty kitchen
Naleśnikowe pappardelle w buraczkowo-śmietanowym sosie z prosciutto 112

jednolitej masy 2. Smażyć cienkie naleśniki- ja użyłam patelni grillowej 3. Poczekać aż naleśniki ostygną 4. Kroić naleśniki na grube pasy- grubość pappardelle i układać na talerzu Sos: 1. Buraczki pokrojone w cieniutkie plasterki usmażyć na oliwie z oliwek i maśle, posypać je solą, tymiankiem oraz pieprzem cytrynowym 2. Dodać szynkę, czosnek, prosciutto i posiekaną bazylię oraz pieprz cayenne

KreatywnePiny
KREM Z BURAKA CZERWONEGO 194

ziemniaki  1 łyżeczka tymianku  1 ząbek czosnku  pół szklanki soku pomarańczowego  1 łyżka śmietany 18 % 1 łyżka oliwy  pieprz, sól Sposób przyrządzenia:   Buraczki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, zmiażdżony czosnek, tymianek. Smażyć chwilę do momentu intensywnego zapachu. Dodać warzywa, zalać sokiem pomarańczowym

pieprzny smaczek
SAŁATKA JARZYNOWA 190

zieloną", a z prawej lekko pieprzem ziołowym. W wersji lekkostrawnej lepiej pieprzu nie dawać. PODAWAĆ : - z pieczywem, jako osobne danie na śniadanie lub kolację, - z mięsem smażonym saute i buraczkami, -  na stoły okazjonalne. n/z: sałatka gotowa UWAGI : - jeśli ktoś może jeść i lubi jajka może dodać pokrojone w kostkę jajka, - alergicy pokarmowi będący na diecie bezjajecznej, mogą podać

Tradycyjna kuchnia inaczej
Ciasto czekoladowe z burakami 186

polewę Przygotowanie: Cukier i cukier waniliowy utrzeć z jajkami na gładką masą.(Ja ubijałam mikserem). Dodawać stopniowo resztę składników. Na końcu dodać olej i starte na drobnej tarce buraczki (odcisnąć z soku)Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy. Piec w temp. 180°C ok 50 - 60min. ( w zależności od piekarnika). Czekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić. Polać nią

kulinarnajamka.blogspot.com
Wielkanocny obiad 188

Soczysty, aromatyczny schab  otulony ziemniaczaną koszulką / zobacz / z surówką selerową  podaną w połówkach ugotowanych  buraczków   /z obacz / to moj a pyszna propozycja na świąteczny  obiad. Wesołych Świąt

Zakamarki mojej kuchni
Schab w ziemniaczanej skorupce 182

ok.15 minut. -Ziemniaki powinny się ładnie przyrumienić, a mięso podgrzać. -Gotową pieczeń pokroić i ułożyć na  podgrzanym półmisku lub bezpośrednio na talerzach. -Podawać z  ćwikłą lub buraczkami nadziewanymi sałatką selerową z chrzanem

Zakamarki mojej kuchni
Budyń owsiany 245

maturze... ale teraz muszę się maksymalnie spiąć i dać z siebie wszystko :) Budyń owsiany jest jednym z moich ulubionych. Delikatny, kremowy, idealnie łączy się na przykład ze słodkimi buraczkami :) ~ Budyń owsiany z tartym burakiem ~ Składniki: 50g mąki owsianej (mogą być zmielone płatki) 200g serka twarogowego 300ml wody/ mleka łyżeczka świeżo mielonego siemienia lnianego słodzidło szczypta soli ugotowany burak

Kuchenny Skrawek Nieba
Ćwikła z chrzanem 140

Ćwikła z chrzanem to wspaniały i zdrowy dodatek do wielkanocnych mięs. Można ją szybko przygotować w domu. Składniki: 3-4 średnie buraczki czerwone 2łyżki tartego chrzanu lub 3 łyżki chrzanu ze słoiczka 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego/winnego sól i cukier do smaku Buraki umyć, włożyć do zimnej wody i gotować do miękkości

Czerwień i błękit
Lukier różowy do dekoracji ciast, ciasteczek. 127

składniki i dokładnie wymieszaj wszystko razem. Gotowym lukrem dekoruj ciasta, ciasteczka i pozostaw do zastygnięcia polewy. Gdyby lukier był zbyt gęsty możemy dodać trochę więcej alkoholu lub soku z buraczków.  Do lukru możemy dodać łyżkę konfitury z płatków róży, będziemy mieć wtedy lukier o smaku różanym

Przepisy i porady kulinarne
Ćwikła z jabłkiem 101

Bardzo lubię buraczki z chrzanem jako dodatek do obiadu czy wędlin. Tym razem smak tradycyjnej ćwikły wzbogaciłam winno-słodkim smakiem jabłek. Pycha! Składniki: 1 kg buraków 1 jabłko sok z połowy cytryny 4 łyżeczki chrzanu (albo wedle uznania) sól, pieprz czarny, cukier 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek   Przygotowanie Buraki gotujemy w mundurkach na wolnym ogniu przez

e-PrzepisyKulinarne
Klopsiki w sosie chrzanowym 329

wszystko gotować ok 10-15 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Zagęścić sos. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe klopsiki podałam z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami

Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone po mojemu 308

Mielone – chyba każdy lubi takie kotleciki. Najczęściej robię je do bułek hamburgerowych. Czasami podaję z buraczkami. Sprawdzą się zawsze:) Pewnie każdy z Was ma na nie swój przepis. Ja wrzucam swój – może takie też Wam zasmakują. 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała bułka (np. kajzerka) 2 łyżki otrębów pszennych lub owsianych 1 średnia cebula

kuchcikownia

Proponowane wyszukiwania