niektórych zmora dzieciństwa, jeszcze inni nazywają je "szpitalnym " jedzeniem, a ja bardzo lubię pulpety w aromatycznym koperkowym sosie, szczególnie z mięsa drobiowego. Podane z buraczkami lub surówką z marchewki są prawdziwą ucztą dla podniebienia - przynajmniej mojego :) Składniki: ok. 600g drobiowego mięsa mielonego 1 całe jajko 1 namoczona w zimnej wodzie kajzerka 1 łyżka kaszy manny
Walijskie Pichcenierobię bardzo smaczne kotleciki :) I tym sposobem nic się nie marnuje ;-) Kotleciki są syte (no wiadomo składnik główny - kasza) i z dodatkiem surówki lub zasmażanych buraczków mogą stanowić bardzo smaczny i pożywny obiad :) Ponadto kasza jęczmienna zawiera dużo błonnika co jest dodatkowym walorem takiego obiadku :-) Składniki: ugotowana kasza jęczmienna 1 duża cebula kawałek chudego boczku
Walijskie Pichceniemój kolejny powrót do czasów dzieciństwa :) Zamykam oczy i widzę Babcię krzątającą się przy kuchni. Właśnie nakłada obiad: smażone żeberka, ziemniaki i marchewka na gęsto :)) albo zasmażane buraczki ... Pewnie dla tych wspomnień nie mogłam się oprzeć pięknym, mięsnym żeberkom, które przywieźli do nas do sklepu. I chociaż nie jestem wielką amatorką żeberek ... kupiłam i ... zrobiłam
Walijskie Pichcenieobsmażyć mięso na patelni a potem to już ... z górki ;-) Karkówka robiona w ten tradycyjny sposób jest bardzo krucha a pyszny, ciemny sosik podany z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami zadowoli najbardziej wymagających :-) Składniki: 1 kg karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule sól pieprz przyprawa do karkówki majeranek słodka papryka ziele angielskie liść laurowy 3-4 łyżki oleju śmietana
Walijskie Pichcenieszpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Ravioli ma bardzo fajny smak, jeśli przed podaniem trochę je podsmażymy (ale to nie jest konieczne). Podajemy polane sosem. Jako dodatek polecam glazurowane pieczone buraczki :) SMACZNEGO!!! :) Przepis, z niewielkimi modyfikacjami, pochodzi z książki "Doskonałe Ciasto- Makaron"-Maurice Kirsch
Czerwona Porzeczkanastępną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach ziemniaki cebulę czerwoną kilka kiszonych ogórków
ladykitchenpokrojoną w piórka cebulę i plasterkami czosnku. Pod koniec gotowania dodać bulionetkę, poczekać aż się rozprowadzi i zagotować. Dodać śmietankę, podawać ciepłe. Żeberka najlepiej smakują z ziemniakami i buraczkami
Magiczne Życie Martypółtora godziny- bez przykrycia, szumujemy wywar Po tym czasie dodajemy przyprawy i włoszczyznę, dogotowujemy jeszcze około 50-60 min W tym momencie możemy dodać do rosołu mały kawałek czerwonego buraczka, wygotuje się i rosół przybierze piękny żółty kolor ( należy pamiętać, by po ugotowaniu rosołu, buraczek wyjąć, papryczkę również !) Doprawić pieprzem, solą Jeśli lubimy rosół w wersji ostrej to dodajmy właśnie
Proste Potrawywoda, 2 sztuki czosnek ząbki, 4 łyżki cukier, 2 łyżki ocet jabłkowy, 2 łyżki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka majeranek,- maggi do smaku umyte, wyszorowane buraczki gotuję w łupinkach w 3 litrach z gotowanych buraków wodę odlewam przez sitko z nałożonym filtrem do kawy do większego garnka - jest około 1,5 litra wywaru taki wywar
W Mojej Kuchni Lubiępanierka lepiej się trzyma, każdy kotlet maczać dobrze w jajku i obtaczać w mące smażyć na gorącym oleju na złocisto z obu stron podać z gotowanymi ziemniakami i np. buraczkami na ciepło i marchewką z masłem, posypać koperkiem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięworeczków i tłuczkiem rozbijam na 2 kotlety rozbite maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w tartej bułce na gorącym oleju smażyć na rumiano kotlety można podać z ziemniakami i buraczkami lub z czym lubisz.......SMACZNEGO!!! kotlety mają smaczny posmak wędzenia, są bardzo soczyste i kruche dzięki rozbijaniu razem z marynatą.....polecam.... sól morska wędzona Royal Brand: powstaje w wyniku
W Mojej Kuchni Lubięgorącym oleju z każdej strony dolać wody i pod przykryciem dusić z 30 minut na średnim ogniu, do smaku maggi przepyszne piersi zrazowe nam smakują z ziemniakami i buraczkami......SMACZNEGO!!!argentyńska przyprawa "chimichurri" Royal Brand - nie zawiera glutaminianu sodu, zawiera liofilizaty, produkt naturalny - skład: papryczka jalapeno, natka pietruszki, czosnek granulowany, pieprz mielony, sól naturalna - opakowanie: 50 gram
W Mojej Kuchni Lubięminut na mniejszym ogniu pod przykryciem śmietanę 18% wymieszać z mąką pszenną wlać do sosu i mieszając zagęścić smaczny kurczak z rosołu na drugie danie np. z ziemniakami, buraczkami.......SMACZNEGO!!! pomidory suszone na słońcu Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu - właściwości: tradycyjny sposób suszenia na słońcu nadaje pomidorom bardzo mocny i skoncentrowany smak i zapach - skład: suszone
W Mojej Kuchni Lubięogniu z 20 minut zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką i dodać 1 łyżkę natki pietruszki i do smaku dodać maggi podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z buraczkami........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśrednim ogniu poddusić z 5 minut do ugotowanych ziemniaków dodać ze 4 łyżki tłuszczu po smażeniu kotletów i utłuc je tłuczkiem mielone i ziemniaki podać np. z zasmażanymi buraczkami.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię