buraczki - 4888 przepisów (strona:248/326)

HelloZdrowie i supersałatka ze szpinakiem 148

Teraz mamy przyjemność zaprosić Was na nowy przepis, który w dniu dzisiejszym zagościł na stronie, a przygotowany jest przez nas! Supersałatka ze szpinakiem (klik) , z pieczoną dynią i buraczkami, a ponadto znajdziecie jeszcze takie superfood jak jarmuż i quinoa! Samo zdrowie! I jaka pyszna

Plate of Joy
Duszony jeleń w czerwonym winie 173

dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i np. buraczkami. Składniki: ok. 800 g udźca z jelenia, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 200 g pieczarek, 5-6 szalotek, 2 szklanki czerwonego wina, 1/2 litra wody, 1/2 litra bulionu warzywnego/wo

Plate of Joy
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 199

puree z topinamburu i czerwoną kapustę oraz krem z buraka z kozim serem i chrzanem. Kaczka z pewnością będzie odpowiednią propozycją na obiad pierwszego dnia świąt, a krem z buraczków może zastąpić tradycyjny barsz wigilijny! Zdobywycy II miejsca - Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński - przygotowali filet z pstrąga na cukinii z sosem buerre blanc, a Przemysłam Kopania i Kamil Przewdziecki

Plate of Joy
Chłodnik z botwinki 140

smaku. Potrzebne nam: - pęczek botwinki - ogórek wężowy - pęczek rzodkiewki - kostka rosołowa warzywna - pęczek koperku - pęczek szczypiorku - kwasek cytrynowy - duże opakowanie jogurtu naturalnego - sól, pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć i osuszyć. Buraczki obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Botwinkę poszatkować. Całość przełożyć do garnka i zalać wodą (ma jedynie przykrywać botwinkę - mi wyszło około 700 ml płynu). Postawić na średnim

W poszukiwaniu inspiracji
Koszałkowo- plenerowe gotowanie z Radiem Plus i Wojciechem Harapkiewiczem 161

towarzyszył imprezie- bezbłędny, miejsce- przepiękne, kuchnia- doskonała. Jeśli nie było was z nami, macie czego żałować. Serwowaliśmy policzki wołowe, baraninę w sosie winno-gruszkowym,  chrupiące chipsy z pietruszki, buraczki glazurowane miodem i pyszną kaszę. Mimo gotowania na świeżym powietrzu dania wyglądały imponująco!   Może dlatego, że mieliśmy świetny sprzęt przywieziony przez Ariela Dorawę właściciela firmy Gastroeco , może dlatego

Wielki apetyt
CHŁODNIK 119

jogurtu naturalnego 1 pęczek botwinki 1 duży ogórek 1 pęczek rzodkiewek szczypior koperek sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny jajka ugotowane na twardo SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte buraczki z botwinki obieram, a następnie kroję drobno w ten sam sposób postępuje, z łodygi z listkami. Następnie zalewam wodą i gotuję ok. 15 minut, aż botwinka zmięknie. Miękką odstawiam, aż wystygnie

RAROSSA
Koktajl oczyszczający: burak czerwony-banan-cytryna 134

kefir razem z bananem oraz sokiem z cytryny. 4. Dodać przestudzoną wodę z buraków- około pół do 3/4 szklanki. 5. Wszystko razem dokładnie wymieszać przy pomocy blendera. Uwaga: Buraczki nie muszą się zmarnować, możesz użyć ich do koktajlu albo zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami, doprawić. dodać 2-3 łyżki mąki i usmażyć z nich placuszki buraczkowe :) Smacznego

KreatywnePiny
Kotlety mielone inaczej 263

Kotlety mielone to danie które gości na każdym polskim stole, praktycznie ta sama receptura a u każdego smakują inaczej. Kotlet mielony, ziemniaczki, mizeria lub czerwone buraczki – to dla wielu smak dzieciństwa . Ponieważ na tradycyjne kotlety każdy ma swój opracowany patent ja skupię się na zmodyfikowanej nieco wersji dania. Mielone w wersji można by rzec włoskiej, z dodatkiem suszonych pomidorów

Mania Gotowania
Zupa z botwinki z rabarbarem i miętą 210

jedynie śmietana i masło ma jakąkolwiek znaczącą ilość kalorii. POLECAM przygotowanie jej póki jest okazja! Dla 3 osób Czas przygotowania ok. godzina 15 minut Składniki: 1 Pęczek botwinki (ok.5 buraczków z liśćmi) 1 burak 2,5 łyżki suszonej włoszczyzny 3,5 łyżki śmietany do zupy 18%tł 2 łyżki masła 8 listków świeżej mięty 25cm kawałek rabarbaru sól, cukier

Kuchnia PROzdrowotna
Botwinka z jajkiem 149

które gotuję to zawsze bazą do nich jest rosół tu lub bulion warzywny. Składniki: 2 l bulionu mięsnego 1 duża marchewka 1 pietruszka (korzeń) 2 pęczki botwiny (liście + buraczki) jajka gotowane na twardo 250 ml śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 1/2 pęczka koperku 1 łyżka mąki sól pieprz Wykonanie: Bulion zagotować , dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną

O kuchni z uczuciem
Botwinka 115

liśćmi)  3 młode marchewki 2 młode ziemniaki  1 nieduży burak 1 pietruszka 1,5l bulionu warzywnego 50ml słodkiej śmietanki 12% 1 łyżka octu sól, pieprz 1. Małe buraczki z botwiny obieramy, kroimy drobno wraz z liśćmi. Obieramy pozostałe warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaka w kostkę, buraka ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Warzywa przekładamy

Szefowa kuchni
Zrazy mielone z lubczykiem i pietruszką. 213

Domowe mielone. Z ziemniaczanym puree, surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami to nr. 1 w polskiej kuchni. Delektujemy się kuchniami świata, ale zawsze wracamy do tradycyjnej polskiej kuchni. Dobrze przyrządzone polskie dania nie mają sobie równych.Mamy do dyspozycji szeroki wachlarz ziół, przypraw, nic tylko eksperymentować. Takich mielonych jeszcze nie jedliście-obiecuję! SKŁADNIKI: 0,8 kg. łopatki bez kości

Kuchnia Beaty
Czytaj blogi. Jedz mięso. Szynka w śliwce 153

blogu naprzeciwko jest grubą s…, ma pryszcze, ku…. zrób su….. coś z tym, bo rzygnę a ludzie są poj….. a teraz przepis na buraczki”. Cudo prawda? Na początku mojego pisania miałam ambitny plan, że pokażę wam fajne blogi i nie te kulinarne, ale takie, które coś wnoszą. Jednak po ostatnich wydarzeniach oszczędzę

ladykitchen
Biała kiełbasa pieczona w piwie 168

Pyszny obiadek z białą kiełbaską w roli głównej. Kiełbaska zapieczona jest w piwie pod warstwą musztardy. Do tego gotowane ziemniaczki, buraczki i sos jogurtowo-majonezowy chrzanowy na zimno. Ależ to była wyżerka. składniki: 4-5 szt białych surowych kiełbasek 3 łyżki musztardy delikatesowej lub francuskiej ok 200 ml piwa 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 duża cebula Cebulę

Monia miesza i gotuje
Akademia na Różanej 85

tego, że sarna delikatna, idealnie różowa w środku… że szpecle szpinakowe bardzo smaczne… że sosu jałowcowego zdecydowanie za mało… bo można by w głębokim talerzu go podawać…. No może buraczki bym troszkę zmieniła, dla mnie troszkę za ostre (za mocna zalewa octowa) ale generalnie danie medalowe.  Deseru już nie zamówiliśmy, ja jeszcze tylko poprosiłam o herbatę. Otrzymałam filiżankę

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania