żurawina - 4361 przepisów (strona:224/291)

ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEM 129

zasmakuje smakiem, uwielbiam zurawinę, w sezonie zbieramy ją rodzinnie i robię z niej przetwory nigdy jednak nie używałam do marynaty,dzięki temu pomysłowi napewno marynaty na grila bede wzbogacała żurawiną. Dodatek pomarańczy i jej soku też dał smaczka..Palce lizać!Firma Kamis przygotowała 3 zestawy nagród:Zasady są bardzo proste.Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień to  nowe

Z Majeczką w kuchni
Piernik litewski 180

cukru brązowego nierafinowanego260 g maślanki lub kefiru (szklanka)3 jajka2 łyżki przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka sody200 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, fig i żurawiny)Przygotowanie piernika: Migdały zalej wrzątkiem, niech się moczą co najmniej 5 minut, po czym obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze części figi i orzechy

Grahamka, weka i kajzerka
Treacle scones - śniadanie w szkockim stylu 162

mąki pszennej, żytniej lub owsianej. Czasami są lekko słodkie, czasem glazurowane. Czasem mogą mieć lukrowaną polewę (np. z syropu klonowego) lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny). Spulchniaczem jest proszek do pieczenia. Skony świetnie smakują z obowiązkowym miękkim masłem, posmarowane dżemem i odrobiną bitej śmietany. Jeśli jeszcze do tego dodasz filiżankę herbaty lub kawy - śniadanie mistrzów gotowe.W

Grahamka, weka i kajzerka
Polskie bułki maślane A.D.1959 384

dżemem z dyni i miodem. Poszły i zniknęły od razu, takie pyszne.Poniższy przepis może służyć jako świetna baza do bułek maślanych z różnym dodatkami, na przykład z rodzynkami, żurawiną, albo z pokrojonymi jabłuszkami...ale o tym będzie innym razem.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#20). Składniki (na 10 bułek): 440 g mąki

Grahamka, weka i kajzerka
Otręby owsiane dlaczego warto wprowadzić do naszej diety? 148

najprostsza wersja na użycie otrąb owsianych to po prostu owsianka na mleku z dodatkiem suszonych lub świeżych owoców.SKŁADNIKI1/2 litra mleka2 łyżki otrąb owsianychowoce suszone lub świeże ( np żurawina , banan, rodzynki itp.WYKONANIEMleko zagotowujemy , do gotującego wsypujemy otręby. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min. Chodzi o to, by otręby się rozkleiły i nadały potrawie swój oryginalny smak. Gotowe

W kuchennym oknie Ewy
Granola 124

Granola to zapiekana mieszanka płatków owsianych, suszonych owoców i orzechów. Podaje się ją z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Jest pożywna, pyszna i bardzo aromatyczna…

Oryginalny smak
Dyniowe ciasto 101

małych oczkach2 szkl dyni pokrojonej w bardzo małą kosteczkę1 szkl oleju1 szkl cukru3 jajka2,5 szkl mąki pszennej1 szkl dowolnych bakalii (ja dałam orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, trochę żurawiny i wiórki kokosowe)1 łyżeczka sody2 łyżeczki proszku do pieczeia2 łyżeczki cynamonu3 cm kawałek startego imbiruPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy olej i mieszamy. Wrzucamy sypkie składniki

charlotte gotuje
Granola 196

Powiem tyle - JEST OBŁĘDNA w smaku ! Idealna do samego jogurtu bądź z owocami, mleka czy do pochrupania ot tak sobie :)  Wiadomo, że trzeba lubić takie

charlotte gotuje
Domowa Granola! 150

przerwę w dodawaniu postów, ale nie miałam dostępu do internetu! Dziś mam dla Was domową Granolę! Do miski wsypałam płatki górskie, orkiszowe i owsiane. Oprócz tego dodałam żurawinę, rodzynki, siemię lniane, wiórki kokosowe oraz ziarenka Cynamonowy Raj. Wymieszałam to też z wcześniej przygotowaną płynną masą z masła orzechowego i oleju(na 3 łyżki masła orzechowego, 1 płaska łyżka

Chocolate Stop Tempting
SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym) 233

puder 250-300 cukru pudru,- 100 ml wody,SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:- 130 ml śmietany 30%,- tabliczka czekolady mlecznej,- 4-5 łyżek słodkiego kakao.DODATKOWO:- owoce np. skórka pomarańczowa i żurawina,WYKONANIE BISZKOPTU:Całe jajka ubić z cukrem. Wymieszać budynie, mąkę, proszek do pieczenia i kakao,Delikatnie zmiksować pianę z jaj z sypkimi składnikami.PIECZENIE: 180 stopni. około

Wypisz Wymaluj
Nalewka świąteczna 128

ponieważ robię ja po raz pierwszy, dlatego  nie wiem jak smakuje. z opinii innych internatów i blogowiczów wynika ,że jest bardzo dobra. SKŁADNIKI 100 g. suszonej żurawiny 30 g. rodzynek100 g. suszonych śliwek3 -4 migdały50 g. orzechów włoskich100 g. daktyli ( wyjmujemy pestki)50 g suszonych moreli2 laski cynamonuok 6-8 goździków1 pomarańcza100 g brązowego cukru

W kuchennym oknie Ewy
Granola 258

jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Moje ulubione zdrowe śniadanie :)Składniki:szklanka płatków owsianychSzklanka płatków orkiszowych1/2 szklanki ziaren słonecznikałyżeczka cynamonu1/2 szklanki mioduszklanka posiekanych migdałówszczypta soli2 łyżki oleju słonecznikowegoszklanka rodzynek/żurawiny/moreliPiekarnik nastawić na 170 stopni C. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wszystkie suche składniki oprócz suszonych owoców wsypać do miski.  Dodać miód (można go wcześniej lekko podgrzać) wymieszany z olejem

wyzwania kuchenne
Maślane ciasteczka z musli 147

pieczenia i szczyptę soli. A na końcu musli Sante.Delikatnie wymieszaj i dokładnie, aby wszystko ładnie się połączyło. Tak przygotowana masę włóż do dekoratora, ale bez końcówki bo np. żurawina i rodzynki nie przejdą. Wyciskaj dużym głównym otworem, bądz jak wolisz nakładaj łyżeczką prosto na blachy.Zostaw spore odstępy-ciasteczka rosną.Piecz nie więcej jak 12- 15 minut. To zależy od piekarnika

Z Kuchni Do Kuchni
PROSTY DESER JOGURTOWY Z CZEREŚNIAMI 196

Lato zawitało do UK :) Niecodzienne to wydarzenie, żeby słoneczko świeciło 5 dni z rzędu, i podobno ma świecić kolejne 5! Jest 26 st. :) Ufff... sapiemy

Walijskie Pichcenie