Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) czyli Słodki czwartek odc.118

Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) czyli Słodki czwartek odc.118

Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) czyli Słodki czwartek odc.118

Pachnący i napakowany bakaliami. Dla mnie pyszny. W tym roku nie piekę piernika długo dojrzewającego i ten będzie jak znalazł. Przepis pochodzi z listopadowej KUCHNI. Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) 250 ml płynnego miodu 200 g cukru Pół łyżeczki soli Łyżka proszku do pieczenia Ok 450 g mąki żytniej typ 720 100 g migdałów w płatkach Po 30 ml amaretto i rumu Po pół łyżeczki mielonego cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej 60 g cykaty (skórki pomarańczowej zasypanej cukrem i odstawionej n... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Dzieje kuchennej Wiewióry

Autor

WiewióraWiewióra

Ruda, z zamiłowaniem do wypieków kulinarnych i nie tylko, potraw makaronowych i różnistych egzotycznych, a także ceramiki najchętniej własnego wyrobu, dobrych książek i filmów z klimatem. Mama Blondyneczki i Blondasa, do niedawna niania a teraz po prostu pełna pasji podwójna Mama Wiewiórka :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, pieczywo, świąteczne, świąteczne przepisy, mielone, chleb, piernik, świąteczne ciasteczka, ciasteczka swiateczne, francuskie, żurawina, ciasteczka, ciasto francuskie, ciasto francuskie, chleb mieszany

Inne przepisy z Dzieje kuchennej Wiewióry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.