żurawina - 4361 przepisów (strona:218/291)

Batoniki energetyczne 226

odsłony owsianki – w formie batoników. Świetny pomysł na drugie śniadanie! Składniki: 3 szklanki płatków owsianych górskich 1/3 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (morele, śliwki, rodzynki, żurawina, itp.) 1/2 szklanki posiekanych orzechów, migdałów 1… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Pierniczkowa kasza manna z wędzonymi śliwkami 175

kaszka zgęstnieje, przełożyć ją do miseczki. Śliwki pociąć w kostkę lub paseczki i udekorować nimi wierzch kaszki. Podawać gorącą.Porada: Śliwki można zastąpić kawałkami świeżej pomarańczy lub suszoną żurawiną i orzechami laskowymi

W poszukiwaniu inspiracji
Niezwykła kasza manna 167

Na śniadanko w ten dość pochmurny dzień polecam ..kaszę mannę kolorową. Doda nam na pewno sił, ale i rumieńców, kolorów,energii i siły!Składnikikasza manna Skworcukakao

Z Kuchni Do Kuchni
Keks na białkach 375

Młyn Kopytowa1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl cukru 0,5 szkl oleju0,5 szkl mleka1 łyżeczka esencji waniliowej3 łyżki mieszanki Mix keksowy Helio200 g bakali(rodzynki, żurawina, migdały krojone, orzechy włoskie, morele)1 łyżka mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Bakalie pokroić, dodać mix keksowy i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka z szczyptą soli ubijać mikserem i partiami dosypywać cukier. Ubijamy tak długo

Ala piecze i gotuje
Keks znakomity 141

Szklanka gorącego mleka i kawałek keksa wypełnionego po brzegi bakaliami, to idealne połączenie nie tylko od święta :)Składniki:- 250 g masła- 250 g mąki- 250

Zainspirowana w kuchni
Rysiu, dzisiaj już nie ma uczciwej słoniny! Boczek pieczony 180

Ratułówek. Mieszkańcy Ratułowa w gm. Czarny Dunajec pewnie są dumni z takiego zdrobnienia. Na straganie z Ratułówka przepiękne krowie oscypki, sprzedawane jako owcze za 50 zł sztuka. Oscypek z żurawiną od 4 do 9 zł. W sumie każdy chce zarobić a jak wiadomo nikt tak nie wydaje pieniędzy jak ludzie odurzeni zapachem grzańca, smażonej cebuli i oscypka krowiego w wersji

ladykitchen
Czapeczki Św.Mikołaja 134

Do świąt jeszcze daleko, ale ja postanowiłam, wcześniej dać kilka propozycji słodkości na tę okazje. Ja uwielbiam Boże Narodzenie, dla mnie jest to czas magiczny, sam

Moje pyszne gotowanie
Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy 179

świeżymi, marynowanymi cebulkami, ogóreczkami ,oliwkami, śliwkami, owocami, wspaniała jest gruszka z orzechami, a może banan, oczywiście przyda się bagietka ,przyprawy i jakieś sosy,a mogą być też konfitury z żurawiny itd.,a może ktoś wykombinuje malutki omlecik, tutaj wyobraźnia nie ma granic…Te wszystkie "wymyślne" urządzenia pozwalają na wspaniałe wspólne spędzanie czasu przy stole ... wino się leje , najlepiej czerwone, wytrawne

Kulinarny karnet Christophera
Sticky buns z bananem i masłem orzechowym 183

minut aż sos zgęstnieje. Dużą blachę na ciasto wysmarować masłem i wylać nań glazurę.Nadzienie:3-4 banany200 g mieszanki orzechów (włoskie, arachidowe, brazylijskie, laskowe, nerkowca)50 g suszonej żurawiny lub rodzynek100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów1/2 szklanki brązowego cukru2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, ja przygotowałem wersję bez)Przygotowanie:Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować

Food Square
Tort z kaszą manną 218

ostatniego placka, na który wykładamy tylko krem, bez podkładu z dżemu.   Całość obsmarowujemy kremem.Wyrównujemy.Obsypujemy kruszonką.Dekorujemy według uznania.Można użyć suszonych moreli, żurawiny, rodzynek,itp.   Wstawiamy do lodówki i zapominamy o jego istnieniu na co najmniej 24 godziny, ale...po tym czasie...ciasto zmięknie...zmieszają się smaki...a potem nie można się

Maminek kulinarny
Baba drożdżowa z rodzynkami 178

szklanek mąki-1,5 szklanki ciepłego mleka-5 dkg drożdży-4 łyżki cukru-2 jajka i 2 żółtka-8 dkg masła lub margaryny-5 dkg rodzynek ( można dodać troszkę żurawiny i suszonych moreli )-aromat-szczypta soli   Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki i mieszamy.Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.   Do miski wsypujemy

Maminek kulinarny
Babka bakaliowa 148

szklanki ciepłego mleka-4 łyżki cukru-2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego-4 jajka oraz jedno do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat śmietankowy-bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie,   płatki migdałowe )   Bakalie kroimy na mniejsze cząstki.Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy     a wszystko mieszamy i oprószamy mąką

Maminek kulinarny
Herbatka owocowa 186

Przed nami długie, chłodne, jesienne i zimowe wieczory.Warto przygotować zapas herbatki z suszu owocowego.   Składniki:-10 dkg hibiskusa-10 dkg rodzynek-10 dkg suszonej żurawiny-2-3 dkg suszonych malin-garść suszonych jabłek-kilka suszonych śliwekMożna dodać skórkę z cytryny oraz owoce czarnej porzeczki.   Rozdrabniamy hibiskus, maliny i jabłka, śliwki kroimy w drobną kostkę.Wszystko mieszamy

Maminek kulinarny
Razowe muffinki dyniowe 152

minutach w piekarniku mamy piękne rumiane babeczki. Dzięki dyni zachowują wilgotną, apetyczną fakturę. Znikają tak szybko jak powstają. Taaakie dobre!Składniki na 24 sztuki:1/2 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, figi)1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych, migdałów1/2 szklanki płatków owsianych2 szklanki mąki pszennej razowej1/3 szklanki cukru brązowego1 łyżeczka przypraw do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon)1 łyżeczka proszku

Smakowity Blog Kulinarny