przystępnej cenie. Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu.Składniki:1 kg grzybów leśnych (różnych),500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi),200 g wędzonego boczku,200 g wątróbek drobiowych,pęczek włoszczyzny,pęczek
SzczyptaSmaQczekoladowym, gryczano-orkiszowym sprawdził się doskonale. Naleśniki są lekkie i puszyste, znakomicie się komponując z kwaskowatością cytrusów i wiejskim serkiem. W sprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi można wzbogacić nasze naleśniki na etapie przygotowania ciasta. Żeby naleśniki zachowały elastyczność wystarczy w trakcie smażenia nakryć talerz z usmażonymi plackami drugim talerzem lub folią
SzczyptaSmaQwięc po dłuższych dyskusjach naszpikowałyśmy ją jabłkami, ziarnami i odrobiną miodu. Natarty przyprawami ptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi w koszulkach ziemniakami, czosnkowym szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny. SKŁADNIKI:- Kaczka, około 2 kg,/Solanka do namoczenia:- woda,- sól,/Na każdy litr wody - 2 łyżki soli./Nadzienie:- Jabłka, 3 duże, - Ziarna:* "Euforia
Wypisz Wymalujoraz kopytem pieprzu:) połączenie jedyne w swoim rodzaju.Przepis w całości cytuję za KucharniaSKŁADNIKI:- 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały)- 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki)- 100 g kandyzowanych skórek owocowych- 1/2 szkl. cukru- 1/2 szkl. miodu- 1/2 szkl. mąki- 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta- 30 ziaren pieprzu
Basia w kuchnichce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie nie obędzie się bez prawdziwego zakwasu buraczanego, więc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce wiec
Basia w kuchniwyśmienicie. Jadamy ją często i się nam nie nudzi dodatki dość często zmieniam raz lądują w kruszonce orzechy innym razem płatki owsiane, jeżeli owoc jest słodki dla kontrastu dodaję żurawinę całkowita dowolność i twórczość i to jest w tym najlepsze, że za każdym razem smak odkrywa się na nowo.SKŁADNIKI:świeże truskawki 500-600 gmąka pszenna
Basia w kuchniwystarczą aby przekonać Was do wypróbowania :)Na 3 torciki:2 białka z niewielkich jajek100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru)szczypta soliopakowanie serka owocowego (u mnie z wiśnią i żurawiną)pomarańcza3 łyżki miodułyżeczka cynamonupołowa granatuPiekarnik nagrzewamy do 120 stopni.Białka ubijamy ze szczyptą soli.Gdy będą już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru.Ubijamy
Mienta blogsię tłuszczem, a wyjdzie idealnie.Składniki:ok. 2 kg kaczka1 łyżka estragonu2 łyżki majeranku3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 jabłkasólpieprz Dobrym dodatkiem do kaczki będzie również żurawina. Przyprawy i dodatki znajdzie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.1. Kaczkę dokładnie umyć, do dużej miski nalać zimnej wody z dodatkiem 1 łyżki soli, polecam sól gruboziarnistą morską lub Himalajską dostępna
Apetyczna babeczkamąki żytniej, a czaiłam się już na nią od dłuższego czasu. Moje zadowolenie przeszło samo siebie. Bardzo smaczne. Można oczywiście kombinować z owocami, zamiast borówek próbowałam też z duszoną żurawiną ale według mnie już jabłka nie pasują. Także kulinarna wyobraźnia dozwolona. Chętnie poznam Wasze smaki, także piszcie z czym placuszki smakują najlepiej.Składniki:340 g obranych i pokrojonych na kawałki
pieprzny smaczekniż nie dokonanie żadnego. Masz odwagę iść do przodu, a to rzadkość. Osoba stojąca na rozdrożu dróg, nieumiejąca wybrać, nigdy nie pójdzie do przodu.” halawa z bananem i żurawiną, podana z cynamonem,bananem,poziomkami i czereśniami(z własnego ogródka)inspiracjaDo tego śniadania przykładałam się już od kiedy zobaczyłam je na blogu Kareli, ale manna na wodzie? TO nie może
More food, love and dreamstrochę się zdenerwowałam. A jak na złość wyszły mi całkiem dobrze. No, ale cóż. Bywa. Tak więc dziś bez zdjęć. pomarańczowe tosty francuskie z domowego chleba z żurawiną podane z ricottą i miodemŚwięta, święta.... .. i po świętach. Ale tylko teoretycznie. Dla mnie trwają one nadal. Choinka nadal stoi, lampki wciąż oplatają łóżko, a w głośnikach
More food, love and dreamsjakoś mi się dzisiaj nic nie chce, nie chciało mi się wstać, ale spać też mi się nie chciało, jeść też jakoś mi się nie chce, upiekłam bułeczki z żurawiną, ale mi się omleta zachciało którego przypaliłam i jak na złość musiał opaść na talerzu, a nawet mama lekko się zdziwiła jego wielkością gdy był na patelni, ale o dziwo
More food, love and dreamsdomowy dżem wiśniowyŚwięta udane i to jak najbardziej, mnóstwo śmiechu i wygłupów. Dużo pysznego jedzenie, był przepyszny pasztet mojej mamy(o którego się bili xd) był domowy chleb z żurawiną, sałatki, jajka, dużoo jajek, dużo rzeczy było, ciasta też były, był sernik zebra, mazurek z sosem tofii i daktylami, było ciasto z kremem kajmakowym, były muffinki "kurczaczki", była babka marmurkowa
More food, love and dreamssmak...Pyszny poprostu..na każde święta! Składniki:kostka margaryny3 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 szklanki mąkiopakowanie cukru waniliowego1 szklanka cukru pudru5 jajekpo 10 dag: rodzynek,suszonej żurawiny, suszonych moreli,suszonych sliwek, skórki pomarańczowej kandyzowanej- BakallandWykonanie:Cukier puder, cukier waniliowy ucieramy na gładko z margaryną na gładko, dodajemy po 1 żółtku, nastepnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec
Z Majeczką w kuchniJak Wielkanoc to musi być i mazurek..kajmakowy,słodki, u mnie w domu nie każdy za nim przepada, ale tradycji musi stać się zadość więc wymyśliłam
Z Majeczką w kuchni