Jakiś czas temu przyszła do mnie paczuszka z herbatą od firmy Smak Sztuki . W środku znalazłam herbaty: czarną chińska róża czarną assam owocową cesarska żurawina zieloną kaktusową puerh wiśnia porzeczka czarna earl grey owocowa koktajl owocowy puerh lemon catuaba yerba mate cytrusowa yerba mate jabłko gruszka rooibos czarna yunnan golden tippy puerh fitness Na pierwszy ogień poszła
Brzuszki Łakomczuszkijabłka (posypujemy je majerankiem), wątróbkę obtoczoną w mące, obraną i pokrojoną cebulę. Wątróbkę najpierw podsmażamy, a potem całość dusimy. Na koniec możemy dodać pokrojone ugotowane ziemniaki. Całość podajemy z żurawiną. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiDrodzy, sok z brzozy to nie zwykły sok z brzozy, to jest sok z brzozy z: miętą, cytryną, jabłkiem, kwasem, chlebowym, maliną, dziką różą, aronią, żurawiną, czarną jagodą. Łuchu, cóż za szaleństwo!!! No to zdrówko
Brzuszki ŁakomczuszkiŚwięta coraz bliżej, czas pomyśleć o prezentach. A to pomysł na nalewkę świąteczną. Składniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych moreli 100g suszonej żurawiny 100g rodzynek 100g orzechów włoskich 100g suszonych daktyli 5 goździków 2 laski cynamonu 2 pomarańcze 200g cukru 800ml wódki Słoik wyparzam i układam w nim warstwowo bakalie i pokrojoną pomarańczę (wcześniej wyparzona). Na patelni podprażam goździki
Brzuszki Łakomczuszkimorska, świeżo zmielony pieprz oliwa SOS: sok z 1/2 cytryny 300ml bulionu wołowego (poszłam na skróty 300ml wody + kostka wołowa) 1 łyżka mąki 60ml śmietanki 36% 200g dżemu z żurawiny Siekam drobno zioła, wrzucam do miski. Dodaję mięso, jajko, bułkę, mleko, ziele angielskie, sól i pieprz. Łączę całość rękoma. Mokrymi dłońmi formuję malutkie kulki. Można je teraz schować na godzinę
Brzuszki Łakomczuszkidawać do nich wszystko owoce suszone, owoce świeże, ziarna, no wszystko. Na ten tydzień w skład mojego musli wchodzi: płatki owsiane otręby owsiane otręby pszenne siemię lniane morwa biała żurawina suszona złote jagody inków Moje musli łączę z jogurtem naturalnym z łyżeczką miodu. Mmmm... No to teraz ciekawostki co to jest ta morwa biała i złote jagody inków (długie
Brzuszki Łakomczuszkimoją kreatywnością. Chociaż wczorajsze tosty są niczego sobie. Kozi ser (dorwałam taki w plasterkach w Lidlu), borówki, tymianek to bardzo smaczne połączenie, zdecydowanie godne polecenia! Zamiast borówek możecie użyć żurawiny lub dowolnej słodkiej konfitury. Tak, jadłam ser kozi z konfiturą pomarańczową, figową, a nawet truskawkową. Każda się idealnie sprawdziła. Spróbujecie? Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćrewelacyjnie sprawdzają się z musem jabłkowym I winogronem. U nas dzisiaj przy małym głodzie królują oliwki I pomidorki koktailowe. Polecam . Zaczynamy Skadniki: ser camembert ser brie ser z żurawiną pomidorki oliwki nadziewane krakersy Wszystko układamy na desce I gotowe :) polecam I życzę smacznego
Smaki Edytyupieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Z dodatkami można oczywiście eksperymentować, zamiast aromatu można dodać np. skórkę z cytryny, zamiast rodzynek - żurawinę
Ze smakiem i z pasjąchciałam dodawać więcej miodu). Jeśli chodzi o same dodatki to możecie oczywiście dodać te, które lubicie najbardziej czy macie akurat w domu. Świetnie sprawdzą się też orzechy i żurawina. Składniki na 20 ciastek: 3 szklanki płatków owsianych (u mnie Kupiec) 3 łyżki sezamu 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki posiekanych płatków migdałów 2 łyżki rodzynek
Ze smakiem i z pasjąnawiązujący do kraju pochodzenia szefa kuchni, czyli Indii. Jak danie główne otrzymaliśmy Lamb care, czyli comber jagnięcy podawany z sosem rozmarynowym i żurawiną. Jagnięcina była naprawdę wyśmienita! Dla mnie nr 1 całego setu degustacyjnego :) Drugim głównym daniem, które osobiście i z dumą zaprezentował nam sam szef kuchni Roop Lal Balu była langusta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięokienko” z widocznym nadzieniem. Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty. Do przygotowania galette nie używałam formy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękajmaku: 250 ml mleka, 250 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g cukru 100 g miękkiego masła 1 laska wanilii Do dekoracji: dowolne bakalie, u mnie: suszone morele, suszona żurawina (ewentualnie rodzynki), płatki migdałów, orzeszki ziemne Przesianą mąkę siekamy z masłem, a następnie dodajemy przesiany cukier i przetarte przez drobne, najlepiej metalowe sitko żółtka. (Istnieją dwie metody uzyskania ugotowanego żółtka
Ratunku obiaddowiedziałam, że białka można mrozić i jest to genialne dla mnie odkrycie:) * 130 g fruktozy * 130 g (szklanka) zmielonych orzechów włoskich i laskowych * 100 g suszonych moreli - w oryginale żurawina i figi * 100 g gorzkiej czekolady - w oryginale pół na pół gorzka i mleczna Przed przystąpieniem do pieczenia włączyłam piekarnik na 170*C. Dno tortownicy
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: 100 g orzechów włoskich - nie miałam, nie dałam 100 g orzechów laskowych - dałam 50 g 100 g migdałów - również 50 g 100 g rodzynek - dałam mieszankę rodzynek*, żurawiny suszonej i moreli po 50 g skórki pomarańczowej i cytrynowej - dałam na oko 200 g gorzkiej czekolady - dałam 100 g 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki 1 łyżeczka mielonych goździków - dałam kilka
Zdrowa Kuchnia Sowy