żurawina - 4361 przepisów (strona:225/291)

SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym) 228

puder 250-300 cukru pudru,- 100 ml wody,SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:- 130 ml śmietany 30%,- tabliczka czekolady mlecznej,- 4-5 łyżek słodkiego kakao.DODATKOWO:- owoce np. skórka pomarańczowa i żurawina,WYKONANIE BISZKOPTU:Całe jajka ubić z cukrem. Wymieszać budynie, mąkę, proszek do pieczenia i kakao,Delikatnie zmiksować pianę z jaj z sypkimi składnikami.PIECZENIE: 180 stopni. około

Wypisz Wymaluj
Nalewka świąteczna 126

ponieważ robię ja po raz pierwszy, dlatego  nie wiem jak smakuje. z opinii innych internatów i blogowiczów wynika ,że jest bardzo dobra. SKŁADNIKI 100 g. suszonej żurawiny 30 g. rodzynek100 g. suszonych śliwek3 -4 migdały50 g. orzechów włoskich100 g. daktyli ( wyjmujemy pestki)50 g suszonych moreli2 laski cynamonuok 6-8 goździków1 pomarańcza100 g brązowego cukru

W kuchennym oknie Ewy
Granola 252

jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Moje ulubione zdrowe śniadanie :)Składniki:szklanka płatków owsianychSzklanka płatków orkiszowych1/2 szklanki ziaren słonecznikałyżeczka cynamonu1/2 szklanki mioduszklanka posiekanych migdałówszczypta soli2 łyżki oleju słonecznikowegoszklanka rodzynek/żurawiny/moreliPiekarnik nastawić na 170 stopni C. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wszystkie suche składniki oprócz suszonych owoców wsypać do miski.  Dodać miód (można go wcześniej lekko podgrzać) wymieszany z olejem

wyzwania kuchenne
Maślane ciasteczka z musli 144

pieczenia i szczyptę soli. A na końcu musli Sante.Delikatnie wymieszaj i dokładnie, aby wszystko ładnie się połączyło. Tak przygotowana masę włóż do dekoratora, ale bez końcówki bo np. żurawina i rodzynki nie przejdą. Wyciskaj dużym głównym otworem, bądz jak wolisz nakładaj łyżeczką prosto na blachy.Zostaw spore odstępy-ciasteczka rosną.Piecz nie więcej jak 12- 15 minut. To zależy od piekarnika

Z Kuchni Do Kuchni
PROSTY DESER JOGURTOWY Z CZEREŚNIAMI 192

Lato zawitało do UK :) Niecodzienne to wydarzenie, żeby słoneczko świeciło 5 dni z rzędu, i podobno ma świecić kolejne 5! Jest 26 st. :) Ufff... sapiemy

Walijskie Pichcenie
ŚWIĄTECZNY KEKS 172

szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody  2 łyżki wódki lub łyżka spirytusu 300 g różnego rodzaju bakalii(u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie)  Wykonanie: Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki i ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy kolejno po 1 żółtku i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną

Walijskie Pichcenie
PLACEK WŁOSKI 198

jedno z nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą.  Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane!  Tak więc możemy poszaleć i zrobić swoją wersję tego pysznego ciacha. Składniki: 6 dużych jabłek 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szkl orzechy

Walijskie Pichcenie
Piękna błękitna Helena . 306

szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną/ ulubione dodatki: bita śmietana, lody, krem ulubione owoce do dekoracji opcjonalnie niebieski barwnik Wykonanie:Gruszki obieramy zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wodę tyle, aby gruszki były zakryte

Malinowe Pocałunki
Grillowane morele w syropie z fiołków z lodami Almette. 143

Więc przedstawiam Wam kochani mój przepis na wykwintny i jakże banalny deser. Jak to powiadają w prostocie siła i piękno ;) Składniki: 4 duże morele 4 łyżki serka Almette żurawina z wiśnią 2 szkl mrożonych truskawek syrop z fiołkami (można zastąpić miodem) Wykonanie:Morele przecinamy na pół, wyjmujemy pestki i każdą z połówek posypujemy delikatnie cukrem (miejsce po pestce). Układamy

Malinowe Pocałunki
Muffinki owsiane 158

szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki otrębów pszennych szczypta soli 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 starte jabłko średniej wielkości 3 łyżki oleju ok 1/3 szklanki miodu garść rodzynek / żurawiny po łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu opcjonalnie: szczypta kardamonu, ulubione orzechy, wiórki kokosowe, itp. Wykonanie:Osobno mieszamy ze sobą suche składniki oraz mokre. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy

Taste Of My Day
Owsianka, czyli rozgrzewająca "zupa śniadaniowa" 124

świeżego imbiru, o rozgrzewającym działaniu :) Składniki: szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki otrębów pszennych ziarna, np. siemienia lnianego, słonecznika, dyni rodzynki, ale możecie też użyć moreli, śliwek czy żurawiny suszonej owoce, np. banan, jabłko miód korzeń świeżego imbiru (on. 3 - 5 cm) cynamon sok z połowy cytryny Wykonanie: Do garnka wsypujemy płatki owsiane, otręby pszenne (możecie wykorzystać też produkty z innych

Taste Of My Day
Ciasteczka owsiane z bananem 165

rodzynek), ale też poprawimy wygląd skóry. Spróbujcie sami :) Składniki: szklanka płatków owsianych 1/3 szklanki otrębów pszennych 2 dojrzałe banany po garści: pestek dyni, siemienia lnianego, rodzinek i żurawiny jajko 1/3 szklanki mąki łyżka miodu Wykonanie: Suche składniki wsypujemy do miski, banany ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy miód oraz jajko i ręką łączymy je w jednolitą masę. Tak przygotowane

Taste Of My Day
Muffiny dyniowe 165

Dynia to nie tylko dania wytrawne, ale również desery. Jednym z łatwiejszych wypieków jakie możemy przyrządzić są muffiny dyniowe. Składniki: 0,7 - 1 kg surowej dyni garść rodzynek / żurawiny 1 starte jabłko lub 100 g przetworów owocowych (dżem, duszone owoce,... - ja wykorzystałam śliwki jakie pozostały po odcedzeniu Nalewki śliwkowej) 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki

Taste Of My Day
gruszki w soku z winogron na ciastkach zbożowych z bitą galaretkową śmietaną... 129

wsypać żelatynę na 1 litr - mieszać do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do ostudzenia tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dno blaszki wsypać rozkruszone ciastka zbożowe z żurawiną na pokruszone ciastka wlać tężejące gruszki i schować do lodówki na 1 godzinę ciastka wciągną wilgoć z galaretki gruszkowej i będą jak upieczony spód galaretkę wsypać do szklanki i wlać pół

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania