szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki wódki lub łyżka spirytusu 300 g różnego rodzaju bakalii(u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie) Wykonanie: Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki i ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy kolejno po 1 żółtku i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną
Walijskie Pichceniejedno z nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą. Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane! Tak więc możemy poszaleć i zrobić swoją wersję tego pysznego ciacha. Składniki: 6 dużych jabłek 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szkl orzechy
Walijskie Pichcenieszkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną/ ulubione dodatki: bita śmietana, lody, krem ulubione owoce do dekoracji opcjonalnie niebieski barwnik Wykonanie:Gruszki obieramy zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wodę tyle, aby gruszki były zakryte
Malinowe PocałunkiWięc przedstawiam Wam kochani mój przepis na wykwintny i jakże banalny deser. Jak to powiadają w prostocie siła i piękno ;) Składniki: 4 duże morele 4 łyżki serka Almette żurawina z wiśnią 2 szkl mrożonych truskawek syrop z fiołkami (można zastąpić miodem) Wykonanie:Morele przecinamy na pół, wyjmujemy pestki i każdą z połówek posypujemy delikatnie cukrem (miejsce po pestce). Układamy
Malinowe Pocałunkiszklanki płatków owsianych 1/3 szklanki otrębów pszennych szczypta soli 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 starte jabłko średniej wielkości 3 łyżki oleju ok 1/3 szklanki miodu garść rodzynek / żurawiny po łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu opcjonalnie: szczypta kardamonu, ulubione orzechy, wiórki kokosowe, itp. Wykonanie:Osobno mieszamy ze sobą suche składniki oraz mokre. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy
Taste Of My Dayświeżego imbiru, o rozgrzewającym działaniu :) Składniki: szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki otrębów pszennych ziarna, np. siemienia lnianego, słonecznika, dyni rodzynki, ale możecie też użyć moreli, śliwek czy żurawiny suszonej owoce, np. banan, jabłko miód korzeń świeżego imbiru (on. 3 - 5 cm) cynamon sok z połowy cytryny Wykonanie: Do garnka wsypujemy płatki owsiane, otręby pszenne (możecie wykorzystać też produkty z innych
Taste Of My Dayrodzynek), ale też poprawimy wygląd skóry. Spróbujcie sami :) Składniki: szklanka płatków owsianych 1/3 szklanki otrębów pszennych 2 dojrzałe banany po garści: pestek dyni, siemienia lnianego, rodzinek i żurawiny jajko 1/3 szklanki mąki łyżka miodu Wykonanie: Suche składniki wsypujemy do miski, banany ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy miód oraz jajko i ręką łączymy je w jednolitą masę. Tak przygotowane
Taste Of My DayDynia to nie tylko dania wytrawne, ale również desery. Jednym z łatwiejszych wypieków jakie możemy przyrządzić są muffiny dyniowe. Składniki: 0,7 - 1 kg surowej dyni garść rodzynek / żurawiny 1 starte jabłko lub 100 g przetworów owocowych (dżem, duszone owoce,... - ja wykorzystałam śliwki jakie pozostały po odcedzeniu Nalewki śliwkowej) 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki
Taste Of My Daywsypać żelatynę na 1 litr - mieszać do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do ostudzenia tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dno blaszki wsypać rozkruszone ciastka zbożowe z żurawiną na pokruszone ciastka wlać tężejące gruszki i schować do lodówki na 1 godzinę ciastka wciągną wilgoć z galaretki gruszkowej i będą jak upieczony spód galaretkę wsypać do szklanki i wlać pół
W Mojej Kuchni Lubięczerwonym pieprzem i rozmarynem. Polecam od razu jak przyszła z moją ukochaną zjedliśmy połowę tabliczki, mojej siostrze i jej chłopakowi też strasznie mocno smakowały:) 3. Gryszczeniówka o smaku żurawiny, którego słoiczka już nie posiadam poszły na śniadanie do naleśników, na kolację do kanapek i do babeczek, do których podaje przepis pod spodem. 4. Ostry zielony pomidor, na zapach już czuję
pichcisztołatków owsianych, 1szkl. migdałów w płatkach, 1/2szkl. wiórków kokosowych, 1/4szkl.pestek dyni lub słonecznika, 1/2szkl.syropu klonowego, 2łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli, 1szkl. suszonych owoców np.żurawina, rodzynki, jagody goyi. Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem rozsypać płatki owsiane, migdały, wiórki, pestki słonecznika, posypać solą, wymieszać, polać syropem
Anioły w kuchniprzestuj na blogu z racji remontu witryny:) Proszę bądzcie cierpliwi....a dzisiaj idealne mufinki z cukinią.Za sprawą cukini mufinki są wilgotne.Na imprezę, piknik...pyszne aromatyczne.... Składniki; 30 g żurawiny, 30 g rodzynek, 75 g młodej cukini, 25 ml soku pomarańczowego, skórka z 1 cytryny, 25 ml oleju, 1 jajko, 40 g cukru, 5 g proszku do pieczenia
Anioły w kuchnicebulą. Inne przepisy na pieczone mięso: łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem łopatka marynowała się w marynacie z cydru, z dodatkiem sosu sojowego, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw (majeranek, liść
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię11/12 części. Wałkujemy je i na środek układamy pocięte na cząsteczki jabłko. Sklejamy boczki i ręką formujemy kulkę. Gotujemy w osolonej wodzie, 7/8 minut od wypłynięcia. Najlepiej smakują z żurawiną, serkiem i cynamonem. Orkiszowe knedle serowe z jabłkiem
Czarnawisienka