każdym razem nieco modyfikujemy jej skład. Tym razem z okazji ciepłych dni poszłyśmy w stronę klimatów tropikalnych. Do tradycyjnych otrębów dorzuciłyśmy nieco wiórków kokosowych, a suszoną żurawinę, czy morele zastąpiłyśmy kawałkami kokosa, papai i ananasa. Wyszło pysznie :) Ilość porcji: około 10 Czas przygotowania: 10 minut + 35 minut pieczenia Składniki: Szklanka otrębów owsianych Szklanka otrębów pszennych Szklanka otrębów żytnich Szklanka
Kolizje Smakówśrednicy 20 cm Składniki: 125 migdałów ze skórką 100 g blanszowanych migdałów 125 g całych orzechów laskowych, łuskanych 275 g suszonych lub kandyzowanych owoców według gustu (suszonych fig, moreli, żurawiny, wiśni, kandyzowanej skórki pomarańczowej, cytrynowej, cytronu), u mnie 75 g suszonych fig, 75 g suszonego ananasa, 75 g suszonych moreli (pociętych w paski) oraz 50 g suszonych wiśni 5 sztuk
Chilli Czosnek i Oliwaciastem i piecze, aż ciasto się ładnie przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepły. Jednak można spotkać wiele wersji tego ciasta - z wiśniami, śliwkami, porzeczkami, jeżynami czy żurawiną. Choć puryści stwierdzą, że gdy do ciasta dodamy inne niż czereśnie owoce, to prawidłowo wypiek nazywa się flaugnarde . Ale czy to ważne?:) Ważne jest to, że clafoutis
Chilli Czosnek i OliwaGórskiej. Cały cykl produkcyjny odbywa się na Podhalu i wszystkie etapy produkcji przebiegają w szałasach na stokach górskich. Redykołka posiada certyfikat ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Serwowana na ciepło z żurawiną jest nie do opisania w smaku. Coś pysznego! Zarówno w sobotę, jak i w niedzielę, w strefie Trzech Znaków Smaku odbył się pokaz kulinarny wykonywania Pierekaczewnika. P ani Dżenneta
Sajkofanka smakupłaska łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki górskich płatków owsianych górskich 2 łyżki jogurtu greckiego 1 op. Serka Almette fruit z wiśnią i żurawiną 1 łyżka budyniu śmietankowego 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki nalewki jeżynowej karmelizowane orzechy laskowe jeżyny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Fasolę przesypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia życzenia całej rodziny. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie. Oddając pozostałe części podaj przepis.” Ja dodatkowo dodałam posiekane orzechy nerkowca, suszoną żurawinę i trochę rodzynek. Czekoladę gorzką posiekałam nożem, a nie starłam na tarce. Czas pieczenia również wydłużyłam do 60 minut, gdyż 45 minut okazało się niewystarczające. Ciasto posypałam delikatnie cukrem pudrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomidory, sos chili Winiary, sól prowansalską i ognistą mieszankę przypraw. Zamiast papryki wykorzystałam 3 łyżki grillowego frykasu z czosnkiem od Eterno, w którym są w delikatnej marynacie morele, żurawina, kapary,czosnek, papryka, chili, zielone oliwki. Ta zupa nie ma smaku tradycyjnej zupy rybnej, jest pyszna, lekko słodko-kwaśna, nie jest wodnista. Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) to doskonały sposób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują, u nas rosną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGOST-u - bigos - gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej - zrazy wieprzowe zawijane z karkówki - tradycyjne kotlety mielone - improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) - moje żeberka glazurowane z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra - polędwiczki smażone z tymiankiem w wykonaniu Piotra, które zostały podane z moim porzeczkowym chutneyem Ukoronowaniem naszej wspólnej pracy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Z kaszy kuskus robiłam nawet kluski do gulaszu. Przygotowywałam też lekką sałatkę warzywną z kuskus. Lubię kaszę kuskus wykorzystywać, gdyż wymaga krótkiej obróbki. A lubicie rydze? Piotrek je z zapałem zbiera, gdyż jest wytrawnym grzybiarzem. Wg mnie rydze obok borowików
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięformie do keksu. W tym roku pieczeń rzymska będzie podana u nas na świąteczny obiad. Moje inne propozycje mięsne na świąteczne mięsiwa obiadowe to między innymi szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska na Świąteczny obiad Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (karkówka i boczek) 2 łyżki prażonej cebulki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzdrowe i mało kaloryczne, gdyż jakość i zawartość składników odżywczych przekąsek jest bardzo istotna w naszym codziennym jadłospisie. Można te niezdrowe przekąski zastąpić zdrowymi, np.: Bakaliami, suszonymi owocami (rodzynki, żurawina, śliwki) które są nie tylko zdrowe, ale też słodkie, sycące, które mogą zaspokoić apetyt na słodycze, oraz nie solonymi orzechami, migdałami, pestkami dyni, czy słonecznika. Bakalie są nie tylko bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajko plus dodatkowe żółtko - 2 łyżeczki pasty waniliowej (można też użyć ekstraktu waniliowego) - 300 g mąki pszennej - 0.5 łyżeczki sody - około 200 g łezek czekoladowych * opcjonalnie można dodać też żurawinę, orzechy, rodzynki itp. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Rozpuszczamy masło w małym rondelku. Odstawiamy by się lekko przestudziło. W międzyczasie mieszamy cukry. Dodajemy ostudzone masło i mieszamy. Gdy masa stanie
W mojej holenderskiej kuchniPomału wracam do starych nawyków żywieniowych. Po żurawinie wysypu nie było, to próbujemy dalej. A dalej taka zupa. I mój pierwszy krem. Plus bagietka czosnkowa. O, jak mi tego brakowało! A jutro się okaże, czy nie namieszałam w jelitkach Młodego. Dla złagodzenia z dużą ilością koperku. Uwielbiam! 1 średni kalafior 2-3 ząbki czosnku w łupinkach
bastalenaprzyprawie John ..pycha.... schab lub polędwica suszone morele i śliwki przyprawa John Mięso naciąć przez środek długim i ostrym nożem. Do powstałej kieszeni wkładamy ścisło morele i żurawinę. Całość obtoczyć przyprawą . Włożyć do szynkowaru i odstawić na 12 godzin do lodówki. Następnie szynkowar wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około
Moje domowe kucharzenie