żurawina - 4361 przepisów (strona:222/291)

Migdałowe, z lekką rumową nutą. Ciasteczka, a jak! 171

przepis z Küchen götter. Łatwo nie było, ale czego się nie robi dla ciasteczek... W dodatku takich ciasteczek! Wyszły obłędne - serio. Choć C. nadal najbardziej lubi te z żurawinami, ja jestem rozdarta... Serduszka wyszły bardzo delikatne, kruche z wierzchu, mięciutkie i lekko ciągnące w środku, z wyraźnym smakiem migdałów i posmakiem rumu, który podkręca całość i sprawia, że ciężko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na niedzielne pochrupanie 137

racji. Biała czekolada i brązowy cukier nadają im tego cudnego, karmelowego aromatu i smaku, który po prostu uwielbiam! Migdały wspaniale chrupią, a jagody... Cóż, jagody można zastąpić rodzynkami, suszoną żurawiną (moim zdaniem najlepszy wybór) lub posiekanymi morelami. Czegokolwiek nie wybierzecie - będzie pysznie. Jedyną wadą tych biscotek jest fakt, że są tak napakowane bakaliami, że kruszą się niemiłosiernie, ciężko je pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 196

Uwielbiam kasztany. Ogólnie zauważyłam u siebie tendencję do darzenia uczuciem wszelkich wyjątkowo sezonowych produktów. Rabarbar, świeża żurawina, dynia czy właśnie kasztany są na mojej osobistej top liście pyszności. Nie do kupienia poza sezonem, a jeśli nawet gdzieś się znajdą, niewarte są choćby śladu uwagi. Dlatego przez ten krótki czas, kiedy są dostępne, staram się z nich korzystać, jak tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy - chleb na maślance 180

wodą, głęboko naciąć po skosie w trzech miejscach.Piec w 200 st. C. przez 40-50 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Zastanawiam się nad upieczeniem jakiegoś bardziej świątecznego chleba. Może z żurawiną? Albo jakimiś cytrusowymi aromatami...? A jakie pieczywo Wy jadacie na grudniowe śniadania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciągnące karmelki z czerwonego wina. Mniam! 174

Spóźniłam się ze Świętami. Za późno zabrałam się za pieczenie ciasteczek, nie przygotowałam wymarzonego, piernikowo-pomarańczowego sernika. Żurawinę musiałam zamrozić, bo nie dałam rady zrobić ciasta, które od dawna chodzi mi po głowie. Nie wiem, jak to się stało. Inspiracji było mnóstwo, czekały wszędzie, aż zwrócę na nie uwagę. Ciągle o Świętach rozmawialiśmy, w końcu wyciągnęliśmy krasnale i ubraliśmy choinkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bez glutenu, bez laktozy. Ciasteczka 142

Zrobiłam. I musieliśmy się mocno powstrzymywać, żeby nie wyjeść wszystkich, takie wyszły dobre. Chrupiące, owsiane, pyszne. Z suszonymi jagodami smakowały wyśmienicie, ale można je pominąć lub zastąpić rodzynkami, suszoną żurawiną czy morelami... Za każdym razem znikną w mgnieniu oka.Ciasteczka owsiane z mąką orkiszową i suszonymi jagodamiSkładniki:(na 35-40 sztuk)220 g płatków owsianych bezglutenowych125 g mąki orkiszowej80 g miękkiej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Curd. Z jeżyn 128

rodzaj owocowego budyniu, tradycyjnie przygotowywany jest z cytryn. Na początek szalałam z innymi cytrusami - pomarańczami czy limonkami; później zaczęłam eksperymentować z innymi soczystymi owocami. Był curd z rabarbaru i żurawiny, a teraz na warsztat wzięłam jeżyny. Z pewnością ten curd ma najpiękniejszy kolor - niesamowicie intensywny, kusi ogromnie, żeby wyjadać pyszności prosto ze słoiczka. I, moi drodzy, to wcale

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy curd na Festiwal dyni 190

Najbardziej popularny jest oczywiście lemon curd, czyli krem cytrynowy. Ja eksperymentowałam już z innymi cytrusami - pomarańczą, limonką, a nawet grejpfrutem, a także z owocami pozornie na curd się nienadającymi - żurawiną, jeżynami, a także rabarbarem. Wszystkie był pyszne, miały piękne kolory, i jeśli szybko nie wykorzystałam ich do planowanego wypieku, musiałam robić kolejną porcję, bo znikały niewiarygodnie szybko wyjadane łyżeczką prosto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Batoniki owsiane bez pieczenia 2084

pieczenia...Proste i szybkie w wykonaniu.Słodkie i pyszne w smaku.Wypełnione bakaliami.Delikatnie chrupiące.Polane czekoladą.Pycha!Składniki:100 g płatków owsianych, górskich;170 g bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych);50 g białego cukru;50 g margaryny;30 g miodu pszczelego;1 łyżka soku z cytryny.Polewa:100

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi 212

maksymalnie 15 minut.Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry).Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.Maślankę można zastąpić letnią wodą, ale wówczas chleb będzie bardziej zbity i wilgotny.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.Szklanka = 250 ml.Źródło przepisu: Wielkie

Gospodyni Miejska
Chleb razowy na maślance 216

uformułować bochenka.Temperatura maślanki nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży.Ziarna słoneczniku i sezamu można zastąpić ziarnami siemienia lnianego, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia wynosiła 220 stopni. Moim zdaniem była ona za wysoka, w związku z czym chleb

Gospodyni Miejska
Babka z polewą czekoladową 224

się na parze, inaczej by się przypaliła.Oprószenie bakalii mąką zapobiega ich opadnięciu na dno ciasta podczas pieczenia. Można użyć dowolnego rodzaju bakalii o łącznej wadze 75 g - rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa czy wiórków kokosowych itp.Babkę można, zamiast polewy czekoladowej, polać lukrem.Babka jest dość słodka w smaku, więc jeśli ktoś nie lubi słodkich ciast może zmniejszyć ilość cukru.Źródło

Gospodyni Miejska
Chleb z mąki krupczatki 216

uformułować bochenka.Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży.Ziarna słoneczniku, siemnienia lnianego czy pestki dyni można zastąpić ziarnami sezamu, czy suszoną żurawiną.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.Źródło przepisu: Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Miękkie ciastka owsiane 221

przepisu:Z podanych składników wychodzi około 20 ciastek o średnicy 8 cm.Szklanka = 250 mlRodzaj użytych owoców suszonych i dodatków można dowolnie modyfikować. Mogą to być np. rodzynki, orzechy, żurawina, kokos, sezam, płatki migdałowe, pestki dyni.Można użyć dowolnego rodzaju otrębów np. żytnie, owsiane, gryczane. Tak samo można mąkę pszenną zastąpić żytnią, pszenną razową czy inną, a oliwę rozpuszczonym i przestudzonym

Gospodyni Miejska