odsłony owsianki – w formie batoników. Świetny pomysł na drugie śniadanie! Składniki: 3 szklanki płatków owsianych górskich 1/3 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (morele, śliwki, rodzynki, żurawina, itp.) 1/2 szklanki posiekanych orzechów, migdałów 1… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisykaszka zgęstnieje, przełożyć ją do miseczki. Śliwki pociąć w kostkę lub paseczki i udekorować nimi wierzch kaszki. Podawać gorącą.Porada: Śliwki można zastąpić kawałkami świeżej pomarańczy lub suszoną żurawiną i orzechami laskowymi
W poszukiwaniu inspiracjiNa śniadanko w ten dość pochmurny dzień polecam ..kaszę mannę kolorową. Doda nam na pewno sił, ale i rumieńców, kolorów,energii i siły!Składnikikasza manna Skworcukakao
Z Kuchni Do KuchniMłyn Kopytowa1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl cukru 0,5 szkl oleju0,5 szkl mleka1 łyżeczka esencji waniliowej3 łyżki mieszanki Mix keksowy Helio200 g bakali(rodzynki, żurawina, migdały krojone, orzechy włoskie, morele)1 łyżka mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Bakalie pokroić, dodać mix keksowy i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka z szczyptą soli ubijać mikserem i partiami dosypywać cukier. Ubijamy tak długo
Ala piecze i gotujeSzklanka gorącego mleka i kawałek keksa wypełnionego po brzegi bakaliami, to idealne połączenie nie tylko od święta :)Składniki:- 250 g masła- 250 g mąki- 250
Zainspirowana w kuchniRatułówek. Mieszkańcy Ratułowa w gm. Czarny Dunajec pewnie są dumni z takiego zdrobnienia. Na straganie z Ratułówka przepiękne krowie oscypki, sprzedawane jako owcze za 50 zł sztuka. Oscypek z żurawiną od 4 do 9 zł. W sumie każdy chce zarobić a jak wiadomo nikt tak nie wydaje pieniędzy jak ludzie odurzeni zapachem grzańca, smażonej cebuli i oscypka krowiego w wersji
ladykitchenDo świąt jeszcze daleko, ale ja postanowiłam, wcześniej dać kilka propozycji słodkości na tę okazje. Ja uwielbiam Boże Narodzenie, dla mnie jest to czas magiczny, sam
Moje pyszne gotowanieudziec z indyka Faszerowana pierś z kurczaka Pieczona pierś indyka Kurczak w szynce Indyk w marynacie Zrazy z indyka Udka z granatami Pierś indyka z żurawinami Kurczak w miodzie Sałatka gyros sałatka jarzynowa Domowe wędliny: Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) Schab 5-minutowy Schab pieczony w musztardzie Pieczona karkówka Karczek pieczony Schab pieczony Schab faszerowany morelą
Sto kolorów kuchniświeżymi, marynowanymi cebulkami, ogóreczkami ,oliwkami, śliwkami, owocami, wspaniała jest gruszka z orzechami, a może banan, oczywiście przyda się bagietka ,przyprawy i jakieś sosy,a mogą być też konfitury z żurawiny itd.,a może ktoś wykombinuje malutki omlecik, tutaj wyobraźnia nie ma granic…Te wszystkie "wymyślne" urządzenia pozwalają na wspaniałe wspólne spędzanie czasu przy stole ... wino się leje , najlepiej czerwone, wytrawne
Kulinarny karnet Christopheraminut aż sos zgęstnieje. Dużą blachę na ciasto wysmarować masłem i wylać nań glazurę.Nadzienie:3-4 banany200 g mieszanki orzechów (włoskie, arachidowe, brazylijskie, laskowe, nerkowca)50 g suszonej żurawiny lub rodzynek100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów1/2 szklanki brązowego cukru2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, ja przygotowałem wersję bez)Przygotowanie:Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować
Food Squareostatniego placka, na który wykładamy tylko krem, bez podkładu z dżemu. Całość obsmarowujemy kremem.Wyrównujemy.Obsypujemy kruszonką.Dekorujemy według uznania.Można użyć suszonych moreli, żurawiny, rodzynek,itp. Wstawiamy do lodówki i zapominamy o jego istnieniu na co najmniej 24 godziny, ale...po tym czasie...ciasto zmięknie...zmieszają się smaki...a potem nie można się
Maminek kulinarnyszklanek mąki-1,5 szklanki ciepłego mleka-5 dkg drożdży-4 łyżki cukru-2 jajka i 2 żółtka-8 dkg masła lub margaryny-5 dkg rodzynek ( można dodać troszkę żurawiny i suszonych moreli )-aromat-szczypta soli Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki i mieszamy.Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy
Maminek kulinarnyszklanki ciepłego mleka-4 łyżki cukru-2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego-4 jajka oraz jedno do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat śmietankowy-bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie, płatki migdałowe ) Bakalie kroimy na mniejsze cząstki.Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy a wszystko mieszamy i oprószamy mąką
Maminek kulinarnyPrzed nami długie, chłodne, jesienne i zimowe wieczory.Warto przygotować zapas herbatki z suszu owocowego. Składniki:-10 dkg hibiskusa-10 dkg rodzynek-10 dkg suszonej żurawiny-2-3 dkg suszonych malin-garść suszonych jabłek-kilka suszonych śliwekMożna dodać skórkę z cytryny oraz owoce czarnej porzeczki. Rozdrabniamy hibiskus, maliny i jabłka, śliwki kroimy w drobną kostkę.Wszystko mieszamy
Maminek kulinarny