Stollen to drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem popularna w Niemczech i Holandii. Charakteryzuje się zwartym ciastem z dużą ilością bakalii oraz wałkiem marcepana przechodzącym wzdłuż całej
Walijskie PichcenieSkładniki: 100 g mieszanki keksowej (u mnie z Lidla - Belbake ) 100 g rodzynek 75 g śliwki suszonej garść żurawiny suszonej 100 ml wódki 1 łyżeczka zapachu rumowego 210 g margaryny 150 g cukru 4 jajka 300 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na kilka godzin przed pieczeniem rodzynki zalać wódką z dodatkiem zapachu rumowego. W misce umieścić margarynę
kulinarnyswiatdomiKażda kobieta będąca w związku się stara. Przynajmniej na początku. Obiad z czterech dań z kompotem, desery, kanapki do pracy i kolacja udekorowana jak na wystawę
ladykitchenSkładniki: 50 g kandyzowanych wiśni 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g rodzynków 50 g suszonej żurawiny 200 g migdałów w płatkach 50 g mąki tortowej 120 g margaryny lub masła 120 g cukru 50 ml śmietanki 30% W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i przestudzić. W dużej misce umieścić wszystkie bakalie (te większe
kulinarnyswiatdomiSante, kilka torebek zmieszanych razem w duzym pojemniku-http://www.skworcu.com.pl/164,pl_zurawiana-suszona-owoce-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html-http://www.skworcu.com.pl/1161,pl_pomelo-zielone-kandyzowane-platki-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html-Cynamownowy Raj od http://ziarenkowo.com/Do swojego ulubionego jogurtu wsyp dość dużo granoli i musli, wymieszaj.Dodaj żurawiny.Wymieszaj. Dosyp około łyżki kopiastej otrąb pszennych. Wymieszaj i dodaj na wierzch ziarenk prażonych Cynamonowy Raj. Pokrój w kawałeczki pomelo. Piekny kolor, rajski i...chrupiący cynamonowy smak.Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidługo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :).Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi
SzczyptaSmaQDzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej kaczki czy gęsi i klusek. Zapraszam.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwśród wielu zbóż ma odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu. Dzisiaj propozycja z bakaliami i musem malinowym.SKŁADNIKI1 szklanka kaszy jaglanej2,5 szklanki wodypo 2 łyżki bakalii: rodzynki , żurawina, śliwki suszone, płatki migdałów, orzechy włoskie siekane, daktyle1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka ksylitolu lub opcjonalnie miódNa sos:20 dag mrożonych malin( latem świeże) 1 łyżka ksylitolu1 bananWYKONANIEKasze zalewamy
W kuchennym oknie Ewypierwszy,lecz w przyszłym roku na pewno będę polować na aronię i przygotuję z niej przetwory.Tak przygotowana aronia jest równiż świetnym dodatkiem do mięs,podobnie jak żurawina.Składniki na 4 słoiczki:1 kg aronii400-500 g jabłek0,5 kg cukru trzcinowegosok y 1 cytrynyPrzygotowanie:aronię przebrać,oplukać i wsypać do rondla o grubym dnie ,w którym będziemy smażyć dżem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na jabłecznik do którego ciągle wracam,przepis nie przekombinowany,a ciasto zachwyca prostotą i smakiem.Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy.Ciasto jest niezwykle delikatne i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minutgdy mięso jest miękkie dodać do bulionu śmietanę z chrzanem i dokładnie wymieszać.Ilość chrzanu dostosować do własnych preferencji smakowychpodałam z puree ziemniaczanym i jabłkami w majeranku z żurawiną.Przepis tutaj. ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tak sobie siedząc i mając ochotę na coś słodkiego wymyśliłam te ciasteczka. Nie wyglądają zbyt pięknie, ale za to są smaczne. Robi się je bardzo szybko
Ewa w kuchniNaleśniki, naleśniki, któż ich nie lubi. Zawsze gdy najdzie nas na nie ochota to staram się aby były inne niż te poprzednie. I tak oto padło
Ewa w kuchnipotem jak już jest gotowy to po prostu uczta dla podniebienia. Schab można zrobić bez okazji lub na święta czy przyjęcie rodzinne. A całości smaku dopełnił pyszny chrzan z żurawiną od Eterno.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPrzepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z tej strony. Koniecznie wypróbujcie!SKŁADNIKI:600 g bakalii ( u mnie orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, morele suszone, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone,żurawina)2,5 łyżki miodu naturalnego3 jajka50 g zblendowanych fig suszonychziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego1 łyżka powideł śliwkowych (opcjonalnie)2 łyżeczki przyprawy piernikowej (opcjonalnie)WYKONANIE:Piekarnik
Słodko-Słony Świat Ilony