długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :).Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi
SzczyptaSmaQDzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej kaczki czy gęsi i klusek. Zapraszam.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwśród wielu zbóż ma odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu. Dzisiaj propozycja z bakaliami i musem malinowym.SKŁADNIKI1 szklanka kaszy jaglanej2,5 szklanki wodypo 2 łyżki bakalii: rodzynki , żurawina, śliwki suszone, płatki migdałów, orzechy włoskie siekane, daktyle1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka ksylitolu lub opcjonalnie miódNa sos:20 dag mrożonych malin( latem świeże) 1 łyżka ksylitolu1 bananWYKONANIEKasze zalewamy
W kuchennym oknie Ewypierwszy,lecz w przyszłym roku na pewno będę polować na aronię i przygotuję z niej przetwory.Tak przygotowana aronia jest równiż świetnym dodatkiem do mięs,podobnie jak żurawina.Składniki na 4 słoiczki:1 kg aronii400-500 g jabłek0,5 kg cukru trzcinowegosok y 1 cytrynyPrzygotowanie:aronię przebrać,oplukać i wsypać do rondla o grubym dnie ,w którym będziemy smażyć dżem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na jabłecznik do którego ciągle wracam,przepis nie przekombinowany,a ciasto zachwyca prostotą i smakiem.Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy.Ciasto jest niezwykle delikatne i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minutgdy mięso jest miękkie dodać do bulionu śmietanę z chrzanem i dokładnie wymieszać.Ilość chrzanu dostosować do własnych preferencji smakowychpodałam z puree ziemniaczanym i jabłkami w majeranku z żurawiną.Przepis tutaj. ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tak sobie siedząc i mając ochotę na coś słodkiego wymyśliłam te ciasteczka. Nie wyglądają zbyt pięknie, ale za to są smaczne. Robi się je bardzo szybko
Ewa w kuchniNaleśniki, naleśniki, któż ich nie lubi. Zawsze gdy najdzie nas na nie ochota to staram się aby były inne niż te poprzednie. I tak oto padło
Ewa w kuchnipotem jak już jest gotowy to po prostu uczta dla podniebienia. Schab można zrobić bez okazji lub na święta czy przyjęcie rodzinne. A całości smaku dopełnił pyszny chrzan z żurawiną od Eterno.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPrzepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z tej strony. Koniecznie wypróbujcie!SKŁADNIKI:600 g bakalii ( u mnie orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, morele suszone, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone,żurawina)2,5 łyżki miodu naturalnego3 jajka50 g zblendowanych fig suszonychziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego1 łyżka powideł śliwkowych (opcjonalnie)2 łyżeczki przyprawy piernikowej (opcjonalnie)WYKONANIE:Piekarnik
Słodko-Słony Świat Ilonypiekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 6 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odczekałam 2 minuty, by odpoczęło i podawałam pokrojone w plastry z talarkami ziemniaczanymi i żurawiną
Kulinarny Pamiętnikmniejsze kawałki, obtaczam w mące, w rozstrzepanym jajku a następnie w drobno posiekanych orzechach.Układam na kratce i wkładam do nagrzanego piekarnika aż zacznie się rozpływać…Podaję z żurawiną lub dżemem porzeczkowym i z lampką wina Smacznego Post Ser pieczony w orzechach pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwięcej do podsypywania)szczypta soli75 g rozpuszczonego masła (niesolonego)2 duże jajka + 1 małe roztrzepane jajko do smarowania1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej175 g mieszanych suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, morele… i skórka pomarańczowa)skórka starta z jednej pomarańczyolej do natłuszczaniacukier puder do posypania 1. Do jednej miski wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy drożdże i zostawiamy
UgotujmyTo.ploryginale 1 kg)wątroba wieprzowa 300 g (175 g)boczek wędzony 250 g (175 g)2-3 cebule4 ząbki czosnkupo 1,5 łyżeczki rozmarynu i tymiankusól, pieprzgarść żurawin (w oryginale garść pokrojonej natki pietruszki)oliwa do smażenia 1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Odstawić do wystygnięcia.2. Z boczku odkroić skórę i przemielić go w maszynce
UgotujmyTo.plmasła, roztopionego, przestudzonego3 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli3 szklanki mąki pszennejpół łyżeczki gałki muszkatołowej /u mnie szczypta mielonych goździków2 łyżeczki cynamonu1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich1 szklanka suszonej żurawiny (lub rodzynków)4 łyżki mleka (opcjonalnie)1. Cukinię opłukać, osuszyć i jeśli jest młoda to w całości zetrzeć na tarce. Jeśli stara to można wydrążyć środek i dopiero zetrzeć.2. Mąkę
UgotujmyTo.pl