wersji z pieprzem nie dorówna - doprawdy, dziwne te królewskie gusta.. :-) * PANPEPATO 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały) 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam
KUCHARNIANakłuć z góry widelcem i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut, aż ładnie się przyrumienią. Podać na ciepło z ulubionymi dodatkami - np. kwaśną śmietaną, łososiem i koperkiem, żurawiną. itp. * cytuję esej Jesienny pulower autorstwa P. Delerm z książki Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności. ** korzystałam z przepisu znalezionego na tej stronie - klik
KUCHARNIAwaniliowego starta skórka z 1 cytryny skórk a star ta z 1 pomarańczowy 1 szczypta soli 50 g kandyzowanych owoców (opcjonalnie, u mnie drobno siekane suszone żurawiny) Składniki na lukier migdałowy 2 biał ka 50 g cukru pudru 50 g granulowanego cukru (zastąpiłam z wykłym) 70 g całyc h migdałów Zac ząć
KUCHARNIAdoświadczeniem. Wiele jadalnych prezentów przygotowanych zostało przy udziale produktów, o jakie zadbała firma Kupiec . Stały się podstawą do przygotowania m.in. chleba w słoiku, czekoladowej granoli i dropsów z żurawiny. Dzięki firmie Empik i ich kolekcji akcesoriów i gadżetów kuchennych uczestnicy pierwszej edycji warsztatów nie muszą martwić się o odpowiednią temperaturę podawanego gościom wina:) W torbach z prezentami znalazły
KUCHARNIAłyżeczki sody 1/4 szklanki cukru 6 łyżek zimnego masła 1/2 szklanki Somersby Blackberry Beer Drink 1 jajko 1/3 szklanki jeżyn (poza sezonem można zastąpić suszonymi owocami - dodałam żurawinę) Do miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier i masło. Szybkimi ruchami lekko wymieszać, by masło zaczęło łączyć się z resztą - ma przypominać sypką kruszonkę
KUCHARNIAkaloryczna. Ale na blogu znajdziecie też przepisy z ich dodatkiem: musli kokosowo-rabarbarowe , domowe musli i pomarańczowe musli z żurawiną . Do musli dodajemy naturalny jogurt i świeże owoce. Granolę przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym słoju. Musli (granola) pięć zbóż Proporcje na ok. 1000 g musli Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatityzwiązki pochodzenia roślinnego działają przeciw utleniająco, przeciwzapalnie i hamują rozwój raka. Stwierdzono, że sok z owoców granatu znacznie przewyższa jako przeciwutleniacz czerwone wino, sok z jagód, sok z żurawiny, do tej pory uznawane za najsilniejsze przeciwutleniacze.Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny, potasu, błonnika, kwasy organiczne oraz białko. To zdrowy, naturalny napój miłosny. Sok z granatów zwalcza skutecznie choroby
Z Majeczką w kuchniautorka: anna.dwojaczna | blog: Bistro Patio 161. Pierniczkowa niespodzianka. autorka: Ida | blog: poranny-oddech.blogspot.com/ Mocna. Nocna. Wstrząśnięta. Niezmieszana. autorka: bastalena | blog: bastalena Owsiankowanie #3 Pieczone jabłka z płatkami owsianymi, pomarańczą i żurawiną autorka: bastalena | blog: bastalena P... jak pomarańcza. I owsianka do tego. autorka: bastalena | blog: bastalena Cool smoothie autorka: bastalena | blog: bastalena Pieczona owsianka z borówkami autorka: kathi | blog: wyzwania kuchenne
Chocolate Stop Temptingpełnego, nieodtłuszczonego i niegranulowanego) ewentualnie kilka kropli ekstraktu waniliowego 250 - 300 g herbatników 1 lub 2 suche wafle można również dodać: orzechy, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, żurawinę Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, a kiedy się rozpuści dosypujemy mleko w proszku, kakao oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
bistro mamaWersja z jabłkiem i cynamonem to też świetna opcja na nadchodzący czas, podobnie orzechowa. Od jesieni na pewno będziemy zmieniać świeże owoce na suszone morele, figi, śliwki, daktyle, rodzynki, żurawinę, więcej orzechów, sezam, mak. Suszone owoce i orzechy oczywiście wcześniej moczymy, sezam i mak mielimy. Dodatek kakao jest fajnym wykończeniem smaku w wielu opcjach, na pewno każdy znajdzie swoje ulubione
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpłynnego masła -3/4 szkl. cukru brązowego lub zwykłego -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki sody oczyszczonej -200-250 g smakowitych dodatków, np.: posiekanych orzechów, migdałów, żurawiny, rodzynków, siemienia lnianego, pokrojonej w drobną kostkę gorzkiej czekolady, itp. Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie, jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać łyżkę lub dwie mleka. Formujemy kulki i spłaszczamy
KasiekGotujeszklanki mąki -0,5 łyżeczki sody -0,5 łyżeczki soli -1 szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich lub migdałów -1 tabliczka gorzkiej czekolady posiekanej w drobną kostkę -garść rodzynków lub żurawiny suszonej -0,5 szklanki płatków owsianych (opcjonalnie) Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z sodą i solą, dodajemy do margaryny i dokładnie mieszamy lub miksujemy
KasiekGotujemąki, jajek, cukru... i nie wymagają pieczenia polecam ! Składniki: -250 g miodu -300 g posiekanych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, ziemne niesolone, migdały) -100 g płatków owsianych -garść suszonej żurawiny -można dodać też: ziarna słoneczka, siemię lniane, itp. Wykonanie: Jeśli miód nie jest płynny, podgrzewamy go aż zmieni konsystencję. Orzechy i płatki owsiane prażymy chwilkę na suchej patelni. Miód łączymy
KasiekGotujeSkładniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 ½ szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 100 g roztopionego masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia dwie, trzy duże garście rodzynek, posiekanych orzechów, żurawiny, (razem ok. 200 g) Gruby zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek Przygotowanie: Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy w misce, jeśli masa wyjdzie nam zbyt gęsta możemy do niej
naRuszciemnie kwadratowa) wcześniej pokrytą papierem do pieczenia. Pozostałe 30 % wkładamy do zamrażalnika. JABŁKA Obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wyciskamy sok. Dodajemy odrobinę cukru, cynamon i żurawinę. PRZYGOTOWANIE Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy płatkami migdałowymi, następnie wyciągamy pozostałą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy 40 minut w temp
Mój Smak na Życie