ostatnio wymyśliłam : ) Składniki: ½ szklanki ryżu ½ szklanki wody 1 ½ szklanki mleka 1 średnie jabłko Cynamon 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki słonecznika 1 łyżka sezamu Bakalie: daktyle, rodzynki, żurawina, morele, figi etc. Wodę zagotowujemy, wsypujemy ryż i mieszamy, dodajemy mleko i od zagotowania, ryż gotujemy na wolnym ogniu, przez około 10 – 12 minut, co pewien czas mieszając. Gdy ryż będzie już
Smakowy RajPrzepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Śniadanie 1: Kolorowe Kanapki wegetariańskie. Do picia zielona herbata. Śniadanie 2: 2 jabłka Obiad: Roladki drobiowe z żurawiną, kluseczkami i smażoną kapustą kiszoną. Do picia sok z jabłek i śliwek. Deser: Tort śmietankowo – truskawkowy z ciastem princepolkowo – biszkoptowym + kawa zbożowa. Kolacja: Tajska zupa z indykiem +herbata rooibos do picia
Smakowy RajWszystkie składniki na babkę razem mieszamy, przy czym pod koniec dodajemy kakao i mąkę. Na koniec dodajemy bakalie, pokrojone orzechy i migdały można wsypać od razu, a rodzynki, morele, żurawinę etc., pierw płuczemy wrzątkiem, a następnie oprószamy mąką, by nam się nie utopiły w babce. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką, przelewamy do dwóch podłużnych, średnich foremek na babki ( długości 25cm
Smakowy Rajczubate łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 szklanki mąki 100g czekolady np. deserowej lub kropelki czekoladowe 2 szklanki bakalii (w tym: orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, żurawina, pokrojone morele i kandyzowana skórka pomarańczowa etc.) Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do piernika, cynamon i stopniowo mąkę. Na koniec dodajemy pokrojoną
Smakowy Raj10dag miodu (ewentualnie może być sztuczny) ¼ szklanki wody 4 białka Co najmniej 25dag bakalii (pomieszanych migdałów, orzechów włoskich i laskowych, żurawiny, rodzynek, etc. ) całych lub pokrojonych* 1 opakowanie wafli kwadratowych lub prostokątnych (powinny wystarczyć 2 wafle) *Jeśli chcemy, by migdały i orzechy miały bogatszy smak, możemy wrzucić je na gorącą patelnię i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Gdy będą gotowe przesypujemy
Smakowy Rajumieściłam poniżej ;) Składniki: 125 g otrąb (najlepiej mieszanka różnych rodzajów - pszennych, żytnich, owsianych itd. ponadto część otrąb można zastąpić płatkami owsianymi) Mała garstka orzeszków ziemnych Mała garstka suszonej żurawiny 2 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 szkl. wody Przygotowanie: Banalnie proste. Wszystkie skladniki mieszamy :) pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut :) Z podanej porcji wychodzi
Czarnawisienkadomowego musli i odrobiny kokosowych wiórków dla osłody. Do jogurtu można dodać inne rodzaje musli, na przykład musli kokosowo-rabarbarowe , domowe musli i pomarańczowe musli z żurawiną . Zboże plus naturalny jogurt ze świeżymi owocami to zdrowy i pożywny początek dnia. Pamiętajmy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dla naszego organizmu. Bananowy jogurt z domowym musli i kokosem
Kulinarne przygody Gatityodświętnie można pokusić się na przygotowannie go w sposób nieco odmienny ...... Składniki: /2 porcje/ 2 jabłka po 2 łyżki grubo pokrojonych bakalii /migdały, orzechy włoskie, / rodzynek, żurawiny. 2 łyżki miodu sok z 1 pomarańczy Po ¼ łyżeczki cynamonu, mielonych gożdzików, imbiru i kardamonu Wykonanie: Jabłka umyć i wydrążyć miąższ pozostawiając
Zakamarki mojej kuchnizimnej wodzie, następnie włożyć do piekarnika na ok 15 min. – ciastka mają być rumiane. PORCJE: ok. 35 sztuk WSKAZÓWKI * Bez obaw można dodać dowolne wypełnienie do ciastek: orzechy, żurawina, kandyzowane skórki, sezam, pestki dyni lub słonecznika
zabawa smakiembarwniki, emulgatory, regulatory … Fujjj! Dzisiejszy dzień od rana nastraja mnie pozytywnie. Kocham moich chłopaków! Bez dwóch zdań! SKŁADNIKI 400 g płatków owsianych np. górskie ( nie błyskawiczne! ) 100 g żurawiny suszonej 100 g pestek słonecznika 100 g białego sezamu 100 g pokrojonych suszonych śliwek 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów – pełna dowolność w wyborze, ja akurat miałam orzechy
zabawa smakiemłyżeczki proszku do pieczenia - czubate 2 małe buraki [75g]- obrane i starte na drobnych oczkach tarki 4 łyżki słupków migdałowych [50g] 4 łyżki suszonej żurawiny [75g] 2 garście mrożonej czarnej porzeczki [100g] 2 garście mrożonej czerwonej porzeczki [100g] Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dolać olej, jogurt i ekstrakt migdałowy. Dorzucić płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę
Grunt to przepis!pamięć i dobrze wpływa na nastrój. Warto więc rozpocząć z nią swój dzień ;-) Kasza pęczak na słodko (dwie porcje) Składniki: 100 g kaszy pęczak; 2 szklanki wody; 1 łyżka żurawiny; 5 sztuk daktyli; 2 łyżki migdałów; 1/2 łyżeczki cynamonu. Zaczynamy. Kaszę gotuję nie za długo- około 10 minut, aby była sypka. Następnie ciepłą przekładam
Życie na widelcuoraz witaminy C, będącej niezbędnikiem przy wytwarzaniu kolagenu. Będą to m.in. kapusta, por, cebula, seler, pietruszka, dynia, wszystkie rodzaje sałat, brokuły, buraki, marchew, ogórki, kiełki, cytrusy, winogrono, porzeczki, aronia, żurawina, truskawki, jagody oraz borówki. Produkty pełnoziarniste, kasze, rośliny strączkowe. Bogactwo witaminy E, witamin z grupy B (łagodzące stres, który ma negatywny wpływ na zmiany mazi stawowej) oraz błonnika. Orzechy(włoskie
Życie na widelcuprzypominają nasze ” pieguski „. Idealne zarówno na słodką przekąskę , jak i np, drugie śniadanie w szkole. Czekoladę śmiało można zastąpić posiekanymi orzechami – włoskimi … ziemnymi … rodzynkami , żurawiną albo innymi ulubionymi bakaliami. Robi się je niesamowicie szybko i tak samo szybko znikają! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 15-20 sztuk ) * masło – 150 g * cukier trzcinowy – 125 g * cukier
Ostra na Słodkobardzo zdrowe, o czym przeczytacie na przykład na tej stronie . Przepis na muffiny to wariacja na temat Thermomixowego przepisu z kalendarza na maj. W oryginalnej wersji są z żurawiną, ale im bardziej patrzyłam na ten przepis, tym mocniej zapalała mi się lampeczka "jagoda kamczacka". I tak powstała kombinacja północ-południe- pomarańcze i jagoda z Kamczatki. POMARAŃCZOWE MUFFINY Z JAGOD
les mirabelles