kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli skórka starta z limonki skórka starta z pomarańczy (ok. pół łyżeczki) bakalie (rodzynki, suszone śliwki, żurawina itp.) Ser przepuścić przez maszynkę (najlepiej dwa razy). Rodzynki zalać wrzątkiem i po minucie odsączyć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać masło i znów
Weekendy w domu i ogrodziemargaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 5 całych jaj bakalie- ja użyłam żurawinę suszoną cały budyń waniliowy- na 500 ml mleka 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego Przygotowanie: Ciasto: 1. Zmieszaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż
KreatywnePinyJedna z moich ulubionych propozycji podania sera camemberta na ciepło. Szybka i smaczna przekąska dla wielbicieli serów pleśniowych. Idealnie komponuje się z żurawiną lub tak jak ja z czosnkiem i rozmarynem. Polecam. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu. 'camembert z szynką parmeńską' Składniki: - 1 krążek sera camembert - 2 plastry szynki parmeńskiej - 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) - świeży rozmaryn Ser camembert naciąć
CookYourselfłyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cynamonu - dodatki, dowolne: orzechy laskowe/włoskie (posiekane), migdały (posiekane), wiórki kokosowe, 2 jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach, kandyzowane owoce, rodzynki/żurawina, posiekana czekolada itp - masło i brązowy cukier do posypania przed pieczeniem Wersja dla osób, które same robią starter. * dzień 1: Wymieszać dokładnie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Przelać
CookYourselflekkiego stężenia. wykonanie: Masło ucieramy, dodajemy masę kajmakową i ucieramy na jednolitą masę. Ostudzone placki przekładamy masą jabłkową a masę kajmakową wykładamy na wierzch mazurka i dekorujemy np. migdałami, żurawiną, czekoladą
Domowy Smak Jedzeniaprzepis na trochę inny sernik bo z tofu. Sernik jest z dodatkiem czekolady i migdałów. Składniki na tortownice 21 cm Spód: 200 g ciastek owsianych z żurawiną 2 łyżki oleju kokosowego Masa tofurnikowa: 300 g sera tofu 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki soku z cytryny
Panda i jej światwielkanocny, rodzinny obiad w tym roku zaplanowałam pieczone uda kurczaka, faszerowane białą kiełbasą i żurawiną. To danie na pewno trafi w gust moich domowników bo lubią pieczonego kurczaka pod każdą postacią a ja przecież lubię przygotowywać to co im smakuje. Obmyślam jeszcze inne pozycje świątecznego menu i doglądam rzeżuchy czy aby na pewno zdąży ładnie wyrosnąć. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaminut. W trakcie pieczenia podlać pieczeń winem i sosem z pieczenia jeszcze 2-3 razy. Po upieczeniu mięso wystudzić, schłodzić w lodówce. Pokroić na plastry. Serwować np. z żurawiną do mięs lub lekkim sosem chrzanowym. Smacznego! Już niedługo ten przepis znajdziecie w e-booku powstałym w wyniku współpracy z serwisami Z pierwszego tłoczenia oraz Fooder
Pełny talerzpapierem do pieczenia. Pieczemy je z foremkami w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, koszyczki wypełniamy nutellą i bakaliami (u mnie: migdały blanszowane, orzechy laskowe, żurawina, płatki migdałowe i kolorowe pisanki). Czekoladę rozpuszczamy i maczamy w niej końce rączek i przyklejamy je do koszyczków
Aga w kuchnirodzinnych spotkań, no i... smacznego jajka! ;-) A powyższego zająca podpatrzyłam na blogu Cafe Babilon i strasznie mi się spodobał. Do jego wykonania potrzebne Wam będzie jajko, chrzan z żurawiną (różowy) i trochę wyobraźni ;-) Wierzch jajka odcięłam trochę pod skosem, tak żeby jajko ładnie stało na talerzyku. Z odciętego białka wykonałam uszy, łapki i ogonek. Przyozdobiłam chrzanem. Byłabym zapomniała- łapki
Czerwona Porzeczkabardzo szybkim tempie ;) Składniki, 30 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2,5 szklanki płatków owsianych 2 szklanki wiórków kokosowych 80 gram rodzynek 80 gram żurawiny 250 g masła 5 łyżek miodu 2 jajka 1 szklanka pestek słonecznika / dyni / posiekanych migdałów Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. W rondelku roztopić masło z miodem. Ostudzić. Pozostałe składniki
cooklifewitaminy. Wymienię też Wam rośliny o najwyższej zawartości witaminy C dzięki którym będziecie mogli leczyć swój organizm. ROŚLINY o najwyższym stężeniu naturalnej witaminy C: ARONIA DZIKA RÓŻA HIBISKUS OWOC ŻURAWINY OWOC ROKITNIKA JAGODY GOJI AMLA ACEROLA A o to obiecany wykład dotyczący witaminy
Kuchnia PROzdrowotnakoniec smażenia dodajemy płatki migdałowe. Następnie zestawiamy z ognia dodajemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą masę przekładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Dekorujemy np. płatkami migdałowymi, żurawiną
Domowy Smak Jedzeniaskorzystałam ze wspaniałości jaką oferuje rodzinna firma ETERNO , która z pasją stwarza wyjątkowe receptury- pomysłowe, orginalne, pyszne. Kawałek, zresztą niejeden, mojego ciasta zjadłam delektując się niepowtarzalnością smakową ,jaką daje Żurawina Kresowa z Gruszką od ETERNO Połączenie miękkiego ciasta z jabłkami, z tą przekąską od Eterno..woła o...kawę! I to kawę nie byle jaką. Jako, że dzisiaj popiłam troszkę
Z Kuchni Do Kuchni