żurawina - 4361 przepisów (strona:196/291)

Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami 157

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 50 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Odstawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Podawać z chrzanem lub żurawiną

Czerwień i błękit
Na śniadanie - warzywa z jajkiem i bakaliami 183

orzechów i suszonych owoców to prawdziwy majstersztyk. Sprawdźcie sami :) Składniki: 200 g ulubionych warzyw łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła kilka suszonych owoców (wg mnie najlepiej komponują się rodzynki, żurawinę lub śliwki) 30 g ulubionych orzechów łyżka nasion (np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu) ew. jeśli lubicie wiórki kokosowe 1 lub 2 jajka sól i pieprz Wykonanie: Na patelnię wkładamy

Taste Of My Day
Kluski z makiem i orzechami 111

pełnoziarnistego 100 g maku lub gotowej masy makowej (o ile nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego, oleju palmowego lub innych chemicznych składników) garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść suszonej żurawiny garść rodzynek garść migdałów 4 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Mak dzień wcześniej zalewamy mlekiem i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ok. 30 minut w tym samym

My Chcemy Jeść
Na śniadanie - owsianka 176

całkowicie zmodyfikować tą listę. Składniki: 50 g płatków owsianych (lub innych jakie macie, np. jaglane, gryczane) + 5 g otrąb (ja preferuje pszenne) 40 g suszonych (śliwki, rodzynki, daktyle, figi, żurawina, jagody goi, morwa biała) i / lub ok 100 g świeżych owoców (latem owoce sezonowe - truskawki, maliny, jagody, zimą - jabłka i owoce egzotyczna jak kiwi, mango, banan) 30 g orzechów (włoskie

Taste Of My Day
Konfitura z żurawin 107

Sezon żurawinowy ciągle trwa, zatem nie ma co próżnować :) Ja dziś przyrządziłam pyszne i zdrowe konfiturki. Smacznego! Składniki: 1 kg żurawin 2 kg cukru Wykonanie: Owoce dokładnie przebrać, wypłukać i wrzucić do wrzątku na 3 minuty, następnie przelać zimną wodą. Do rondla wlać 2 szklanki wody, zagotować i wsypywać partiami cukier. Gdy syrop będzie przezroczysty wsypać owoce i gotować kilka

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówka kobiety pracującej 91

szklanki mąki tortowej 5 dag drożdży ¾ kostki masła 3 jaja ¾ szklanki cukru 1 szklanka mleka 2% 2 łyżki oliwy 1 aromat pomarańczowy lub skórki pomarańczy Rodzynki lub suszona żurawina ½ łyżeczki soli Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, dodać jaja i rozpuszczone w szklance gorącego mleka masło. Dosypać mąkę, sól, aromat, oliwę, rodzynki i dokładnie wymieszać . Formę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, przykryć

Tradycyjna Kuchnia
"Cycki murzynki" - w wersji bananowej 102

wersję :) Składniki: 20 dag margaryny 2 szklanki cukru pudru 3 jaja 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka musli 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka suszonej żurawiny 6 dużych dojrzałych bananów Wiórki kokosowe Tłuszcz o posmarowania blachy Składniki na krem bananowy: 4 banany ½ litra śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietany fix ( usztywniacz

Tradycyjna Kuchnia
Kukurydza po Gruzińsku 132

Szybka potrawka- sałatka z kukurydzy, z słodkim akcentem Składniki: 1 puszka kukurydzy ½ szklanki orzechów włoskich 10 dag rodzynek lub żurawiny 1 łyżka masła ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru sól do smaku Wykonanie: Orzechy posiekać, wrzucić na patelnię na rozgrzane masło. Dodać rodzynki, posypać cynamonem i chwile poddusić. Następnie połączyć z kukurydzą, cukrem i odrobiną soli do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Domowe lody owocowe 203

Któż nie uwielbia lodów? :) u mnie domowe, owocowe- leśne ! Składniki: 15 dag czerwonych porzeczek 15 dag jeżyn 15 dag  żurawiny 30 dag cukru 1 białko 1 szklanka śmietanki kremówki Wykonanie: Owoce przetrzeć ( mogą być wcześniej  zamrożone) następnie cukier zagotować w jednej szklance wody. Gdy syrop ostygnie wymieszać z owocami. Dodać białko, śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszać . Wlać

Tradycyjna Kuchnia
Piernik otrębowy 107

łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 6 łyżek serka białego Emilka lub serka homogenizowanego 2 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku około 15 rozkruszonych tabletek stewi opcjonalnie orzechy/ rodzynki/ żurawina (ja niestety nie dysponowałam takimi rarytasami;p) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut doskonale smakuje

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bakaliowa bomba - Ciasto z suszonych owoców - /Keks/ 103

placki lubicie) 2 łyżki wrzątku 2,5 szklanki suszonych owoców, ja dałam: - 1 szklankę rodzynek - 0,5 szklanki pokrojonych moreli - 0,5 szklanki pokrojonych daktyli - 0,5 szklanki żurawiny (plus kilka sztuk śliwek) Sposób przygotowania: Do mieszanki owoców dodajemy cynamon, miód, goździki, imbir, proszek do pieczenia, wrzątek (żeby miód ładnie rozprowadził się po owocach), wszystko mieszamy dodajemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bakaliowa bomba nr 2 /Keks/ 134

ciastem ciasto jest przesycone bakaliami, bo prawdę mówiąc poza paroma dodatkami nie ma w nim nic poza nimi ;) samo zdrowie ;) Składniki: 4 szklanki ulubionych bakalii, ja dałam: - 1 szklankę żurawiny - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki pokrojonych daktyli - 0,5 szklanki pokrojonych moreli - 0,5 szklanki pokrojonych fig - 0,5 szklanki pokrojonych śliwek - 0,5 szklanki pokrojonych orzechów

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pudding chlebowy (otrębowy) 163

mleka stewia (dałam 1 łyżkę jednak dla mnie było za mało słodkie dlatego polałam jeszcze gotowy wypiek miodem;)) 1,5 łyżeczki cynamonu jako dodatek garść rodzynek, idealnie pasuje też żurawina ;) Sposób przygotowania: Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na bułkę otrębową przekładamy ciasto do pojemnika lub miski która może być używana w mikrofalówce "pieczemy" przez około 7 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka owsiane "makaroniki" 135

firmy Kupiec 1 łyżka maku kilka kropel olejku migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka masła 3/4 szklanki mleka 2-3 łyżki miodu opcjonalnie garść rodzynek lub żurawiny (kto co lubi;)) Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy mleko, miód kiedy będzie ciepłe dodajemy płatki, otręby, mak gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając przez około 3 minut odstawiamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość