smakiem leśnych jagód niewiele mają wspólnego. Postanowiłam przetestować przepis na krem, który przygotowywałam wielokrotnie, z dodatkiem najróżniejszych owoców - od tradycyjnych cytryn, przez inne cytrusy, aż po rabarbar czy żurawinę, a nawet marchewkę. Mowa o curdzie - angielskim kremie-budyniu, lekko kwaskowym, intensywnie owocowym, który podbił chyba cały świat. Na podstawie ulubionego przepisu przygotowałam go z borówek, i muszę przyznać
Pożeraczka, czyli raz adobrzebłyskawicznych ( u mnie: orkiszowe ) 1 szklanka dozwolonych pestek ( u mnie: orzechy włoskie i laskowe, słonecznik i siemę lniane ) 0,5 - 1 szklanka pokrojonych owoców suszonych - najlepiej niesiarkowanych ( u mnie: żurawina, rodzynki i śliwka ) 3 łyżki oleju 100 ml miodu majowego W dużej misce wymieszać płatki z pestakami. Olej połączyć z miodem i wlać do płatków. Porządnie wymieszać, najlepiej rękami. Przełożyć
Atlas SmakówAlergika pojawiły się batoniki ! I trzeba będzie kupić znowu ...:) 100 g popping z amarantusa 4 łyżki miodu majowego łyżka oleju 4 łyżki suszonych owoców ( u mnie rodzynki i żurawina ) 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki wiórek kokosowych Pestki uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać. Niewielką blaszkę ( tak aby grubość batonika wyszła ok 1 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia
Atlas Smakówmąki 1,5 szklanki oleju 1 ,5 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3 łyżki kakao 5 jabłek ew. rodzynki, orzechy, żurawina Ponadto cukier puder Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki usuwamy nasiona kroimy w grubszą krostę. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy żółtka, cukier, cienkim
kgwjanczewoSkładniki: 2 dojrzałe banany 1 białko 1 szklanka płatków owsianych 1 duża łyżka otrąb owsianych 3 posiekane suszone śliwki 1/2 szklanki posiekanej suszonej żurawiny 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki orzeszków ziemnych Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem, dodać białko oraz wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Uformować ciasteczka z powstałej masy i układać na papierze do pieczenia na blaszce. Piec
The Sweet DamselSKŁADNIKI: - 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej - 1/4 awokado -1/3 pomarańcza - kilka pomidorków koktajlowych - 3 łyżki konserwowej cieciorki - łyżka suszonej żurawiny - garść rukoli (lub innej sałaty) - zioła np. toskańskie lub prowansalskie
SMYKWKUCHNIogniu. Gorącym keczupem, napełniamy wyparzone wcześniej słoiczki, natychmiast zakręcamy, stawiamy do góry dnem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy tak do wystygnięcia. Sprawdzają się nieduże słoiczki 125-150 ml. Idealnie zastępują żurawinę :) Smacznego. PS: Dawno nie robiłam food fotek musiałam się wyżyć ;) wybaczcie ilość zdjęć
Farmażonyorkiszowe - 160 g ziarna słonecznika - 60 g (4 łyżki) masło migdałowe 100% - 100 g (4 łyżki) syrop daktylowy - 60 g (4 łyżki) Dodatki: suszona morela niesiarkowana - 60 g suszona żurawina - 60 g orzechy nerkowca - 60 g czekolada gorzka Vivanni 71% - 50 g (3 paski) Wszystkie składniki są dostępne w Sklepie Dietetycznym Przygotowanie: Do miski wsyp płatki owsiane oraz
Zdrowie na języku :Pgranola to idealny sposób na zdrowe śniadanie. Zamiast kupować gotowe mieszanki, sami możemy zrobić dowolną mieszankę z płatków prażoną w piekarniku z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i wiórków kokosowych, żurawiny, z brązowym cukrem i miodem. Granola z mlekiem, jogurtem i owocami to zdrowe, pełnowartościowe śniadanie dla tych co chcą żyć fit, zdrowo i pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmoże wyjść coś tak smacznego. Składniki: szklanka posiekanych orzechów laskowych (ale spokojnie mogą być inne - np włoskie) 3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych 4 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki suszonej żurawiny 3/4 szklanki cukru 125 g masła o temperaturze pokojowej 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 kropli oleju migdałowego Przygotowanie: Sposób przygotowania tych ciasteczek jest bajecznie prosty
Taste TherapyKupiec 1 i 2/3 szklanki mąki razowej 1 szklanka utartej cukinii (ugniecionej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 3 łyżki suszonych: - słupków migdałowych - ziaren słonecznika - suszonej żurawin - suszonej wiśni lub czereśni - suszonych śliwek (posiekanych) - rodzynek 1,5 szklanki świeżych jeżyn cukier puder do posypania Jajka i kefir wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Otręby zmielić
Czerwień i błękitsosem). Następnie odkrywamy naczynie i dopiekamy jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ptaszka, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy na 30-40 minut, żeby kaczka nabrała soczystości. Podajemy z żurawiną. Gotowe
Rozpustne gotowaniekurze, 5 (jeśli ktoś jest uczulony na kurze to polecamy 10 przepiórczych), - proszek do pieczenia, łyżeczka (bezglutenowcy pamiętają aby był bezglutenowy), - orzechy włoskie tłuczone/zmielone - ile dusza zapragnie, - rodzynki, żurawina - podobnie jak z orzechami, - cukier wanilinowy, 1-2 opakowania, (a najlepiej laska wanilii lub domowy cukier waniliowy), WYKONANIE: Masło, mleko, kakao, cukier, cukier wanilinowy podgrzewamy w garnku nie dopuszczając
Wypisz Wymalujfasoli (bez zalewy 240 g) 4 duże jajka 4 łyżki miodu lub cukru 1 bardzo dojrzały banan 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny polewa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 czubata łyżka masła migdały w płatkach do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą. Za pomocą
Ugotowaćmąki razowej orkiszowej pół szklanki otrębów orkiszowych pół szklanki otrębów pszennych 1/3 szklanki słodziku Sussina Gold w proszku* 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 jajek pół szklanki suszonej żurawiny z wiśniami pół szklanki siekanych migdałów płatki migdałów do posypania 2-3 łyżki naturalnego kakao 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu *Słodzik możecie zamienić na cukier puder, wtedy będzie to około
Spektrum Smaku