wody - 3 łyżki mieszanki płatków (owsianych, pszennych, jęczmiennych, pełnoziarnistych) - 1/2 kiwi - gruby plaster świeżej papai - plaster mango - łyżeczka płaska nasion chia - łyżka morwy białej - kilka orzechów nerkowca - łyżka suszonej żurawiny W rondelku na mleku i wodzie gotujemy płatki, około 7 minut. Owsiankę przekładamy do miseczki. Na wierzch układamy pozostałe składniki. Smacznego! Do zobaczenia na Instagramie (Smyk_W_Kuchni) i Facebooku
SMYKWKUCHNIcałej wody, wiec należy użyć jej mniej) - 2 szklanki wody - łyżeczka cukru/stewii/miodu/pyłku kwiatowego - kopiasta łyżeczka cynamonu - kilka goździków - średnie jabłko - łyżka rodzynek - dowolne dodatki np świeże owoce, suszona żurawina etc. Wykonanie: 1. Zagotuj wodę 2. Obierz jabłko, przekrój na pół i osuń gniazdo nasienne 3. Połowę jabłka pokrój na plastry, druga na kostkę 4. Jabłko pokrojone w kostkę wrzuć
Pland based fillepaczuszka zawierała czekolady w 12 różnych smakach - od rozpływających się w ustach delikatnych czekolad białej i mlecznej, przez czekoladę z orzechami, przepyszną czekoladą pomarańczowo-migdałową i czekoladę z drobinkami żurawiny do wyrazistej ciemnej gorzkiej czekolady zawierającej 70% brazylijskiego kakao. No cóż - w porównaniu do dostępnych w polskich marketów czekolad Toblerone czy Lindt jest to niebo w gębie Wielbłąda. Jeśli lubicie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Warstwowa kanapka z ciabatty z suszonymi pomidorami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami
Moja smaczna kuchniasłodko jak i na słono! Składniki: 200 g serka typu APETINA do obtoczenia: papryka słodka( kupiona tutaj ) curry ( kupiona tutaj ) vegeta( kupiony tutaj ) przyprawa do kurczaka ( kupiona tutaj ) żurawina- pokrojona( kupiona tutaj ) małe plasterki wędliny słonecznik( kupiony tutaj ) pieprz migdały( płatki lub słupki)( kupiony tutaj ) pistacje- drobno pokrojone( kupiony tutaj ) koperek- drobno pokrojony estragon-pokrojony szczypiorek -drobno posiekany Wykonanie
Podróż w kulinariaTemp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45-55 minut Składniki: 5 jajek 125 g cukru pudru 175 g margaryny 4 jabłka sok z 1/2 cytryny wisnie kandyzowane lub suszona żurawina 1 op. cukru wanilinowego 1 lyzka skorki startej z cytryny 125 g mielonych orzechów włoskich 200 g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania : Jabłka obieramy , przekrajamy
Słodkości i nie tylkośrednicy 18cm: 100g wiórek kokosowych 190g mąki pszennej 180g cukru 300ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej dowolne bakalie - u mnie: 1 garść suszonej żurawiny; 2 garście rodzynek; 1 garść kandyzowanych, kolorowych kawałków ananasa Mąkę przesiać przez sitko do miski - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać
Grunt to przepis!konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu Beza z bakaliami: 4 białka 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag mieszanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawina, nerkowce) Krem budyniowy: ½ litra mleka 20 dag masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego Masa jabłkowa: 1,2 kg obranych
Wanilia i Kardamonszklanki cukru (biały lub trzcinowy) 2 jajka L (lub 3 rozmiaru M) 2/3 kostki masła 82% tłuszczu 4 stołowe łyżki masła orzechowego 1 szklanka mieszanych bakalii – według uznania: rodzynki, żurawina, kokos, sezam, orzeszki ziemne, włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, morele, migdały, dynia, imbir, śliwki
Karo in the Kitchenwspaniałe, soczyste i pełne aromatów mięso jest idealną propozycją na niedzielny, świąteczny obiad. Do potraw mięsnych często dodajemy żurawinę lub borówkę. Zapominamy jednak o jarzębinie - wspaniałym skarbie jesieni, który naprawdę może zagrzać miejsce w Waszej kuchni. Ja przetwarzam jarzębinę co roku. Nie robię wielkich zapasów, jednak staram się aby 5 - 6 słoiczków znalazło się w mojej spiżarni. I właśnie
Nie tylko w kuchniPrzykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin. Kroić bardzo ostrym nożem. Dzięki zastosowaniu syropu klonowego można wykonać mniej słodki blok niż w przypadku chałwy. ----------- Podobne: Chałwa z żurawiną Wegańskie ciasto ze śliwkami Fale Dunaju ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodziesłodkawe ciasto z bakaliami. Tak więc zaczynamy! Na ciasto potrzebne będą nam: 750 g płatków owsianych 100 g otrębów pszennych 50 g suszonych śliwek 100 - 150 g suszonej żurawiny 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii 6 łyżek cukru (kryształ) 2 łyżki miodu akacjowego 1 łyżka mąki 2 łyżki mleka Przygotujcie sobie szklana miskę
Kuba GotujeNajważniejsze o czym musimy pamiętać to to aby zaopatrzyć się w mleko w proszku. Ja je przygotowuję tylko z herbatnikami, ale można dodać do niego orzechy, rodzynki, migdały czy żurawinę. Jednym słowem dodajemy to co lubimy;-). Zapraszam!!! Składniki: 2 kost. margaryny, 1,5 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 6 łyżek mleka (zwykłego), 4 łyżki kakao, 300 g herbatników
Passion of CookingNiech coś maja z tego,że mieszkamy razem! Składniki: 1kostka masła 1szklanka brązowego cukru 1jajko 2,5szklanki mąki pszennej 1/2łyżeczki soli 1łyżeczka sody tabliczka czekolady 1szklanka orzechów i żurawiny/kandyzowanych wiśni cynomon/przyprawa do piernika chociaż i bez są pyszne! *rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a w czasie rozgrzewania...* 1. Miękkie masło zmiksować wraz z cukrem i jajkiem
Fiolka w kuchni