wszelkimi dodatkami (na słono i na słodko). Są puszyste, lekko słodkie w smaku, bardzo miękkie i rumiane. Możecie poeksperymentować dodając do ciasta suszone zioła, czy też rodzynki albo np. żurawinę. Do zrobienia rogalików użyłam świeżych drożdży, ale co może Was zaskoczyć: nie robiłam typowego zaczynu. Dzięki temu szybciej wyrobiłam ciasto, które pięknie wyrosło. Moje rogaliki nie są dużych rozmiarów, takie
MyCookBook.plbłyskawicznie i nie trzeba używać do niego miksera. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Doskonale smakuje ze szklanką mleka. Chlebek można wzbogacić dodając do niego orzechy lub bakalie np. żurawinę, a także przyprawy (choćby cynamon lub przyprawę do piernika). Chlebek upiekłam z podwójnej porcji. Przepis zaczerpnięty z bloga Pani Doroty z mojewypieki.com Składniki (na małą keksówkę): 3 dojrzałe banany 1/3 szklanki
MyCookBook.plbiałka szczypta soli 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej 160 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g masła 150 g bakalii (rodzynki, morele, suszone śliwki, żurawina) gotowa polewa czekoladowa Wykonanie: Szafran moczymy w letnim mleku. Jajka, żółtka i cukier ubijamy na puszystą, jasną masę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy
MyCookBook.plaromatycznym majerankiem z odrobinką roztopionego sera na wierzchu :) Z dżemem z czarnej porzeczki o niesamowicie wyrazistym smaku i kolorze smakuje znakomicie i wyjątkowo! Porzeczkowy dżem naprawdę świetnie może zastąpić żurawinę, czy borówkę. Do tego delikatnie chrupiąca, tymiankowa cukinia – przepyszna! Jeśli chodzi o rodzaj sera to macie pełną dowolność, możecie użyć swojego ulubionego, jednak osobiście polecam oscypek lub zamiennie roladę ustrzycką
MyCookBook.pllubimy połączenie masła orzechowego z dżemem polecam przekroić sobie muffinkę (można też zrobić otwór specjalnym urządzeniem) i przełożyć ją kwaśnym dżemem. Ja osobiście uwielbiam kanapki z masłem orzechowym i żurawiną, czy dżemem porzeczkowym. Te muffinki są świetne saute, ale z kwaśnym dżemem też są rewelacyjne. Spróbujcie! Takie muffinki będą się pięknie prezentowały na stole. Już wyobrażam sobie
Mania Wypiekanianajwygodniejszy sposób. Wyciągamy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy placek na grubość 2mm. Wykrawamy szklanką koła i wykładamy każdą foremkę. Na wierzch wykładamy wystudzoną masę jabłkową. Ja dodałam jeszcze suszoną żurawinę. Mąkę, masło, olej i cukier rozcieramy na grudki i posypujemy babeczki. Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 200st. Z podanych składników wychodzi około 25 babeczek. W wersji na szybko
Gotowanie moimi oczamiEfekt przedświątecznych porządków w szufladach ze słodyczami Składniki "baza", 500g ciastek, wafli, biszkoptu, bueno itp. margaryna, 100g nutella, 2 pełne łyżki cukier puder, 3-4 łyżki rum, 4łyżki żurawina, 2-3 łyżki migdały siekane, 2-3 łyżki czekoladowa posypka Przygotowanie Godzinę wcześniej wyjmujemy margarynę z lodówki, musi być bardzo miękka. Składniki z "bazy" mielimy w malakserze, przesypujemy do dużej miski
Gotowanie moimi oczamipuch. Dodajemy mleko i sól, nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę, krótko miksujemy, resztę wyrabiamy ręcznie. Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy ziarna (u mnie dodatkowo owoce goji oraz suszona żurawina), dokładnie mieszamy. Z ciasta tworzymy 3-4 wałki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Każdy wałek zawijamy osobno w folię i chłodzimy co najmniej 1-2 godziny w zamrażalniku
Gotowanie moimi oczamipiekarnika na około 20 minut. Omlet będzie gotowy gdy masa się zetnie i będzie delikatnie zrumieniona. Rodzaj chleba do omletu wedle upodobania. Ja wybrałam chleb żytni z żurawiną, która dodatkowo dodaje ciekawego smaku
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: kaczka bez podrobów ( moja miała 2,2 kg ) 150 gram suszonych moreli 150 gram suszonej żurawiny 100 gram migdałów sól, pieprz czarny i ziołowy majeranek, 2-3 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody trochę oliwy Sposób wykonania: Kaczkę natarłam przyprawami i czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) z zewnątrz i w środku, skropiłam oliwą i wstawiałam na kilka godzin do lodówki
Darcia w kuchnipojedyncze saszetki nie zwietrzeją szybko. Najbardziej ucieszyła mnie "walizeczka" z 6 rodzajami herbat- do wyboru, do koloru. Znalazły się takie smaki: Fresh Orange- pomarańcza Super Fruits- wiśnia, żurawina, acerola Garden Selection- cytryna i bez Forest Fruits- owoce leśne Ginger&Lemon- imbir i cytryna Fruit Kiss- wiśnie i truskawki Herbatką, którą najbardziej upodobała sobie moja córeczka jest zapakowana
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaotrębowej posypce 1. Chałwowy owsiany pucharek śniadaniowy 3. Zapiekana nutellowa owsianka 4. Zapiekana karobowo-bananowa owsianka 5. Pieczona owsianka twarogowa z cynamonowym jabłuszkiem i żurawiną. 6. Jeżynowa owsianka z musli na śniadanie 7. Owsianka pod musem z kiwi Smacznego i miłego dnia
Słodkie okruszkiamarantusa 1 łyżka koperku siekanego 1 łyżka mięty siekanej 1 łyżka siekanego oregano 1 cukinia starta na grubych oczkach 200g starta skórka z jednej cytryny garść posiekanych orzechów 50g żurawiny (posiekanej) 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Kaszę ugotować, przez ok 15 min. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać
Gotowanie jest łatwetłuszczowych i białek redukujących szkodliwy cholesterol, godne polecenia w każdej zdrowej kuchni. Mięso z tego przepisu jest aromatyczne, mięciutkie, z chrupiącą skórką. Do upieczonej piersi proponuję sos ze świeżej żurawiny. To nie tylko super smaczny, ale bardzo wykwintny duet. Poza tym podałam tradycyjnie kluski śląskie i sałatkę z buraczków. Zapraszam na ucztę, bo ponoć najlepsza gęsina na św. Marcina! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest łatwe - Tarta hokkaido Lidia Wesołowska - Bułka z dynią Kulinarna Manius ia - Ciasto dyniowe z kremem mascarpone Życie zaczyna si ę w kuchni - Dyniowa tarta z gruszkami i żurawiną Izioni pyszne smaki - Sernik dyniowy Rozpustne gotowanie - Babka z dyni
Grunt to przepis!