próbowałam – nie chciałam się sugerować za bardzo jej smakiem. Do tej mojej możecie dobrać dowolne dodatki. Mnie najbardziej smakowała z suszonymi pomidorami i parmezanem wegańskim. Dobrze też smakuje z żurawiną. Shakshuka to bałagan, więc nie bójcie się improwizować :). Składniki /na 3 porcje/ 1 paczka mrożonego szpinaku 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/4 szklanki wody 3-4 jajka sól, słodka papryka ząbek
Fill The BowlRyż przepłukać i ugotować z dodatkiem jednej łyżki cukru. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka obrać i pokroić (dowolnie) Ułożyć na ryżu, posypać cukrem, cynamonem (ja wrzuciłam jeszcze garść suszonej żurawiny) Zapiec w temp ok 180 st przez ok 20 min Podawać z bitą śmietaną
Gotowanie jest łatwetylko wyobraźnia! Poniżej moje propozycje podania: Z sałatką owocową (banany, kiwi, jabłka, pomarańcze, skropione sokiem z cytryny - do tego można dodać rodzynki albo suszoną żurawinę) Z serkiem waniliowym i gorzką czekoladą Z cukrem pudrem - w dzieciństwie tak jadłam racuchy:) Z orzechami włoskimi w miodzie
Kulinarne Inspiracjeobrane, umyte i pokrojone marchewki - kilka pomidorków koktajlowych - wybrany owoc, u mnie mandarynka - mix ulubionych bakalii - u mnie po kilka migdałów, orzeszków ziemnych (niesolonych!), pestek dyni i owoców suszonej żurawiny. I tyle. Mamy pożywne kanapki i pomidorki, bakalie i marchewki do pochrupania w charakterze przekąski i słodki deser w postaci ulubionego owocu. Kolejne lunchboxowe inspiracje już wkrótce :) Jeśli chcecie być
Kulinarne zapędy Kokosaprzepysznymi Malinami w syropie od firmy Eterno . Zapraszam :) Składniki : 500 ml mleka sojowego około 12/13 łyżek drobnych błyskawicznych płatków owsianych 2 łyżeczki cukru do smaku suszone owoce ( wiśnie, maliny, żurawina ) Maliny w syropie Eterno do polania Wykonanie : Mleko wlać do garnka i zagotować, dodać cukier i płatki owsiane.Ciągle mieszając na małym ogniu gotować aż owsianka zgęstnieje. Przełożyć
Sama słodycz i szczypta chiliburaki. Zjadam ich w tygodniu dużo za dużo, najczęściej z kozim serem w postaci tego smakołyku i najczęściej na śniadanie (zamiast kanapek !!!) - w wersji na lenia bez żurawiny i orzechów, z garścią słonecznika :D No dobra, ale nie o moich przywarach miałam tu rozprawiać, tylko o buraczanym cieście. Zapomniałam dodać, że ciasto nie zawiera jajek. A mimo
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki płatków owsianych 0,5 szklanki preparowanego amarantusa 0,5 szklanki orzechów ( użyłam nerkowca i migdałów) 0,5 szklanki suszonych moreli 1/4 szklanki sezamu 0,5 szklanki żurawiny suszonej 0,5 szklanki suszonych daktyli bez pestek 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli sok z 1 pomarańczy 0,5 szklanki płynnego miodu Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Orzechy, daktyle
Niezły Młyneksię nie odpadła w trakcie smażenia. Nagrzewamy olej i smażymy w głębokim tłuszczu. Ja najbardziej lubię podawane z frytkami i sałatką Colesław, można jeść również z żurawiną. Życzę smacznego
Kulinarne życiebardzo dobrze wyrobić na elastyczne, miękkie ciasto. Gdy jest zbyt kleiste dodajemy po trochu mąkę i dalej wyrabiamy. Oczywiście możemy dodać cukier waniliowy, esencję waniliową, szczyptę kurkumy (dla koloru), żurawinę, owoce kandyzowane. Na co tylko mamy ochotę. Ciasto wykładamy na natłuszczoną, wysypaną bułką tartą blachę, odstawiamy szykując w międzyczasie kruszonkę - mieszamy ze sobą wszystkie składniki (nie będą tak bardzo posklejane
Co na wege obiad?łyżki orzechów arachidowych (ok. 20g), - 2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20g), - 4 łyżki słonecznika (ok. 40g) - 15 daktyli (ok. 75 g), - 8 suszonych moreli (ok. 80g), - 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 20g), - szklanka wrzątku. Sposób przygotowania 1. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napęcznieją. 2. Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni. 3. Suszone daktyle miksujemy na gładką pastę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsoku z cytryny oraz wszelakim dodatków - a tu jest mega dowolność smakowa- zrobić zdrowy baton dla wszystkich domowników. Zakupy: - płatki owsiane - miód - masło - dodatki ( ja dałam:ziarna słonecznika, żurawinę suszona, płatki i orzechy włoskie) mogą to być: rodzynki, migdały, suszone owoce, sezam - mleko ( może być w proszku) - kakao Przygotowanie: Najszybciej to zacząć od roztopienia masła i dodawania wszystkiego po trochę
Tanio smacznie i prostowybija się zbytnio, a całość jest cudownie orzeźwiająca i soczysta. Składniki na 1 dużą miskę: pęczek selera naciowego 1 słoik selera konserwowego [320g] 1 ogórek świeży - długi 100g żurawiny suszonej 100g rodzynek 100g ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu - lub w wersji bardziej dietetycznej, w ogóle zrezygnować z majonezu
Grunt to przepis!wyjątkowe przekąski: Silnia - baton migdałowy (44 g) z orzechami nerkowca. Krem Sułtański - mieszanka (48 g): figi suszone, migdały, daktyle suszone. Alfa & Omega - mieszanka (50 g): morele suszone, żurawina suszona, pestki dyni. Owocowy Romans - mieszanka (42 g): morele suszone, wiśnie suszone, jabłko suszone. Wszystkie były wprost przepyszne. I tylko dzięki silnej woli nie zjadłam ich wszystkich od razu
Słodkie okruszkisól 6 ziaren pieprzu 4 zirna ziela angielsiego 2 listki laurowe po 2 goździki i owoce jałowca 1 szkl. brązowej soczewicy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 szkl. żurawiny mleko lub olej do posmarowania Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju razem z cukrem. PO ok 8 minutach cebula powinna być miekka i złota. W garnku zagotowujemy wodę
Dzieje kuchennej Wiewiórysię z Wami dzielić pysznymi daniami. Zaglądajcie na bloga. http://www.ziarenkowo.com/ A dziś chciałabym Wam przypomnieć kilka pysznych przepisów: Nocna owsianka z chia, cynamonowymi ziarenkami, owocami i żurawiną Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z szynką i serem Jabłkowe placuszki z kaszy manny z cynamonowymi ziarenkami Zapiekanka ryżowa z migdałowymi ziarenkami i bananami
Słodkie okruszki